Tabletta, amely az Omicron ellen is hatásos?

0
990
Pfizer

Pfizer frissített eredményei a Covid-19 kísérleti kezeléséről azt mutatták, hogy 89%-kal csökkenti a kórházi kezelés vagy a halálozás kockázatát, ha magas kockázatú felnőtteknek adják az első tüneteket követő néhány napon belül – jelentette be a társaság sajtóközleményében.

A Pfizer reméli, hogy végül a Paxlovid néven kínálja majd az embereknek az első tablettákat, amelyeket otthon szedhetnek be, mielőtt annyira megbetegednének, hogy kórházba menjenek.
A Paxlovid egy új, nirmatrelvir nevű vírusellenes gyógyszert és egy régebbi, ritonavir nevű gyógyszert kombinál.
Egy hónapos nyomon követés után a tanulmány szerint öt betegnek volt  kórházi kezelésre szüksége, és nem volt halálos áldozat. 697 ember követtek, akik a tünetek első három napján kapták a gyógyszert. A placebót kapott 682 közül 44-en kerültek kórházba, közülük 9-en meghaltak.

A vizsgálatban részt vevő felnőttek egyike sem volt beoltva.

Ha a tünetek első öt napján adták be, a hatásosság hasonló volt: 88%. Ezek az eredmények megfelelnek a cég hasonló bejelentésének a múlt hónapban, amikor még nem érkezett meg minden adat.

A kutatás azt is kimutatta, hogy “a vírusterhelés megközelítőleg tízedére csökkent az 5. napon a placebóhoz képest” – áll a közleményben.

“Ez rámutat arra, hogy a kezelésre jelölt potenciális betegek életét mentheti meg világszerte, függetlenül attól, hogy beoltották-e őket vagy sem” – mondta Dr. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója keddi nyilatkozatában.

“Az aggodalomra okot adó új változatok, mint például az Omicron, megnövelték az elérhető kezelési lehetőségek iránti igényt azok számára, akik megfertőződtek a vírussal, és biztosak vagyunk abban, hogy ha engedélyezik vagy jóváhagyják, ez a lehetséges kezelés kritikus eszköz lehet a járvány megfékezésében.”

A cég azt várja, hogy a gyógyszer megőrizze aktivitását az olyan változatokkal szemben, mint az Omicron – és úgy tűnik, hogy ez a laboratóriumi tesztek során is így van –, mivel a gyógyszer blokkolja a vírus replikációjában szerepet játszó enzimet. Ez eltér a vírus felszínén lévő tüskefehérjétől, amelynek számos mutációja fokozta a változat körüli globális aggodalmat.

A Pfizer bejelentette, hogy benyújtotta a legfrissebb adatokat az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságával a folyamatban lévő sürgősségi felhasználási engedélyezési kérelme részeként. “A teljes vizsgálati adatokat várhatóan még ebben a hónapban nyilvánosságra hozzák, és egy szakértői publikációnak kell benyújtaniuk” – tette hozzá a Pfizer közleménye.

A vállalat szerint egy különálló, folyamatban lévő tanulmány azt is megállapította, hogy a Paxlovid csökkentheti a kórházi kezelések számát, ha olyan felnőtteknek adják, akik nem tartoznak a magas kockázatú kategóriába – amely magában foglalja a be nem oltott felnőtteket és a beoltott embereket, akiknek legalább egy kockázati tényezője súlyos betegségben szenved. A legfrissebb adatok szerint a placebót szedő csoportban 10 kórházi kezelés történt, szemben a Paxloviddal kezeltek hárommal, mindegyik csoportban közel 430 ember volt. A vizsgálat azonban elsősorban arra irányult, hogy megvizsgálja a gyógyszer azon képességét, hogy négy napon át folyamatosan javítja az összes tünetet – ennek a célnak a gyógyszer nem felelt meg a placebo-csoporthoz képest.

A tanulmány szerint viszont egyetlen haláleset sem történt.

Mindegyik vizsgálatban a kezelést és a placebót kapó csoportok 20-25%-a tapasztalt nemkívánatos eseményeket, amelyek többsége enyhe volt. Sőt a magas kockázatú felnőttek körében végzett vizsgálatban a gyógyszert kapó személyeknél is kisebb valószínűséggel fordult elő súlyos nemkívánatos esemény.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .