Kezdőlap Címkék Remdesivir

Címke: Remdesivir

A Remdesivir nem, a Regeneron igen

Miközben a WHO minapi közleményében határozottan kiállt a Remdesivir nevű gyógyszer alkalmazása ellen az FDA sürgősségi felhasználásra engedélyezi a Regeneron Trump elnöknél is alkalmazott Covid-kezelését.

A Regeneron terápiáját alkalmazták amikor Donald Trump elnök koronavírusos lett. Pár nappal később, október elején a vállalat be is nyújtotta gyorsított engedélyezési eljárás keretében az engedélykérelmét.

„Az FDA továbbra is elkötelezett az ország közegészségének előmozdítása iránt a soha nem látott világjárvány idején. Ezeknek a monoklonális gyógyszercsoportba tartozó készítményeknek, az antitest-terápiáknak az engedélyezése segíthet, hogy a járóbetegek kórházi ápolásra szoruljanak, ez enyhítheti az egészségügyi rendszerünk terheit ” – mondta Stephen M. Hahn, az FDA biztosa.

A  preklinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a REGN-COV2 nevű terápia csökkentette a vírus mennyiségét és az ezzel járó károsodást a főemlősök tüdejében.

A Regeneron terápiája a monoklonális antitestekként ismert gyógyszercsoportba tartozik, amelyek immunsejtként működnek, és képesek leküzdeni a fertőzéseket.

A gyártó a tüdőben okozott kárt is mérsékelte a nem-emberi tesztalanyokban. Az embereken végzett tesztek is igazolják, hogy  az  emberi tüdőben okozott kárt is mérsékelte valamint csökkenti a súlyos betegség kialakulását, ezzel megelőzve a kórházi kezelések szükségességét.

Az FDA szerint a monoklonális antitesteket, a kazirivimabot és az imdevimabot együtt kell adni az enyhe vagy közepesen súlyos COVID-19 kezelésére felnőtteknél és gyermekeknél, akiknek a közvetlen SARS-CoV-2 vírusvizsgálat pozitív eredményei vannak, és akiknek nagy a kockázata az előrehaladásnak súlyos COVID-19.

A Regeneron alkalmazható a 65 éven felüli fertőzöttek esetén is, akik egyéb krónikus betegségben  szenvednek.

A vállalat közölte, hogy várhatóan mintegy 80 000 beteg számára készen áll a REGEN-COV2 kezelés elvégzésére e hónap végéig.

Remdesivir dosszié

A Központi Gyógyszer-ellenőrzési Szervezet COVID-19 szakértői bizottsága (SEC) (CDSCO) a közelmúltban elutasította Dr. Reddy’s Laboratories kérését, hogy a remdesivir injekció, a COVID-19 kezelési gyógyszer hatósági jóváhagyási státusát korlátozott sürgősségi felhasználásról teljes forgalomba hozatali engedélyre változtassa.

“A részletes tanácskozás után a bizottság nem javasolta a teljes forgalomba hozatali engedély megadását, és úgy vélte, hogy a gyógyszer korlátozott sürgősségi használatának jóváhagyását folytatni kell” – áll a SEC október 29-i ülésének jegyzőkönyvében.

Ez az Egészségügyi Világszervezet jelentését követi, amely azt jelzi, hogy a COVID-19 kezelésében alkalmazott gyógyszerek némelyike, például

a Remdesivir, a hidroxi-klorokin, a lopinavir/ritonavir és az interferon kezelési rendje, úgy tűnik, alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a COVID-19 kezelését.

A kutatók több mint 30 ország 405 kórházában végzett kísérletek alapján készítették, és megmérték a  különböző tényezők hatását vagy hiányát olyan tényezőkre, mint például a lélegeztetés gyakorisága, a kórházi betegek hosszú ideje az alapellátásban és a halálozások teljes száma.

Most a betegvédő csoportok átfogó adatfrissítést kérnek a COVID-hez kapcsolódó termékekről az Drug Controller General (DCGI) részéről. Ezenkívül adatokat kértek a jóváhagyás típusáról, a COVID-19-hez kapcsolódó termék-szabályozási jóváhagyások jogi rendelkezéseiről és a szabályozási rendszerbe vetett bizalom megteremtésének mechanizmusairól.

Annak elemzésével, hogy a remdesivir hatékony-e a COVID-19 kezelésében, Bejon Misra, a Betegbiztonsági és Hozzáférési Kezdeményezés alapító igazgatója így kommentálta:

„Legfőbb ideje, hogy a szakértők a tudományos kutatások alapján határozott döntéseket hozzanak, majd majd ezeket mindenki számára tegyék elérhetővé . Ezenkívül a COVID-19 betegek minden kezelését úgy végezzék, hogy beleegyezést kérünk a betegektől, és tudatosítjuk őket minden lehetséges következményében. Ez nemcsak átláthatóságot hoz a folyamatban, hanem bizalmat is teremt a meglévő szabályozási rendszer iránt. Számos, egymásnak ellentmondó jelentés kétségeket és gyanakvást kelt a betegek és gondozóik fejében. Ezért arra kérjük a hatóságokat, hogy az ilyen konfliktusos helyzetek elkerülése érdekében mindenféle tanácsadás és jóváhagyás megadása előtt konszenzust kell kialakítaniuk.

Orbán Viktor azt üzente

Minden péntek reggel azt várom, hogy a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában Orbán Viktor bejelenti, hogy elfogyott a regimentje. Sajnos ezen a péntek reggelen is hiába vártam erre, de a remény hal meg utoljára, talán majd a következő igehirdetésen. Addig is nézzük most miről osztott igét mindenmagyarokura.

A vírushelyzet “nálunk még istenes”, de az kész zűrzavar, ami most Európában működik. -tudhattuk meg nemzetvezetőnktől.

Orbán Viktor istenes Magyarországán elvégzett tesztek ötöde pozitív lett, rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma és a szükségesnél lényegesen kevesebb tesztvizsgálat ellenére minden eddigi rekordot megdöntött, hogy egyetlen napon  több mint ötszázan kerültek  kórházba. Habár – mint azt régóta bizton tudjuk, mert ő maga mondta -, hogy sosem szokott hazudni, megspékelve azzal a megcáfolhatatlan kijelentésével miszerint. “Mindenki, aki megkapja ezt a betegséget, meggyógyítjuk.” így nyugodtan ülhetünk babérainkon kivéve azt a 65 embert, aki miniszterelnökurunk kijelentésének ellenére elhalálozni merészelt, ráadásul pont ennek a szóban forgó betegségnek következtében!

Hallatlan, hogy egyesek mit meg nem engednek maguknak!

Az cseppet sem zavarja miniszterelnökünket, hogy Európában – az adatok szerint – a “zűrzavar” ellenére is sokkal hatékonyabban járnak el a tesztelés és esetkövetés területén, mint nálunk, így igyekeznek ellenőrzésük alatt tartani fertőzéses gócpontokat, és ha már  kialakultak legalább megakadályozni a fertőzés továbbterjedését. Nálunk ahhoz mérik a tesztelés napi mennyiségét amennyit a kommunikációs guruk megfelelő mennyiségnek tartanak ahhoz, hogy Orbán Viktor elmondhassa “Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve.” Harmadannyit tesztelnek, mint az a WHO szerint kívánatos lenne, az esetkövetés gyakorlatilag megszűnt, a betegek ellátására sincsen elegendő orvos és egészségügyi szakember! A családi orvosok ukázba kapták, hogy az enyhe tüneteket észlelő fertőzötteket ne jelentsék le tesztelésre csupán karantént rendeljenek el. Így aztán felderítetlen marad az a sok ember, akivel a tünet nélküli fertőzött érintkezett és akiknek továbbadhatta a vírust. Ilyen a “kormányagya” “istenes” víruskezelése!

Ez persze még mind semmi. Rázzuk ki a velőscsontból a velőt:

Kétszer annyi influenza elleni védőoltásunk van, mint “békeidőben” szokott lenni, 1,2 millió adag, de rendeltek még 360 ezret, és van egy magyar vakcinagyár Pilisborosjenőn.

Számoljunk csak: ha az 1,2 millió adag oltóanyag duplája a korábbi években igényelt mennyiségnek, akkor milyen matematikai képlet alapján jutottak az 1,2 milliós nagyságrendhez, ha saját véleményük szerint kívánatos az lenne, ha a kilencmillión felüli lakosságot egészét beoltanák influenza elleni védőoltással? Tudom, félkegyelműségem sosem volt erős matematikából, de a divatos szlenget használva “mégsem jön ki sehogyan ez a matek”.  Néhány hete folyamatosan arról cikkezik a kormány és ellenzéki média minden szegmense, hogy oltassuk be magunkat influenza ellen mielőbb, mert még a fiatalok szervezetére is veszélyes ha a két vírussal egyidejűleg kell megbirkóznia immunrendszerünknek.

Az megnyugtató, hogy oltóanyag készítő üzemünk létezik, sőt hosszú évek huzavonája után Debrecenben majd egy újabbat is megépítenek, csak az a szerény kérdés fogalmazódik meg bennem, hogy akkorra lesz e még hazánkban kit beoltani?

Igaz, ahogy én a külgazdasági és külügyminiszterünket ismerem igazán jó bizniszt tud majd összehozni a felhalmozódó készletből. Jól bevált recept szerint és az átláthatóság érdekében megpályáztatják a készlet értékesítését kormányközeli háztartási és  vegyi anyagok kiskereskedésével foglalkozó tisztes polgárok között, akik néhány nappal a pályázatot kiírását megelőzően véletlenül pont gyógyszer-nagykereskedővé avanzsáltak a cégbíróságon, s a kiíró számára visszautasíthatatlan ajánlattal álltak elő. A további ügymenet a következő: a gyártó a nyertes forgalmazónak bekerülési áron eladja az oltóanyagot, aki hasznosítva sok évtizedes tapasztalatát a gyógyszerforgalmazás terén, – némi bennfentes ismeretségét is kihasználva – a kínálat-kereslet viszonyait meglovagolva alig nyolcszoros áron továbbadja egy vevőnek. A haszonból ugyan négy rész különböző offshore csatornákon keresztül visszaosztásra kerül a gyártó holdudvarának, egy rész pedig az ügyletet felhajtó organizátort gazdagítja, de még így is marad egy rész haszon a mi kiskereskedőnknek is!

És akkor még nincsen vége:

“Gyártja Magyarország a Remdesivirt, van utasítása az operatív törzsnek a Favirpiravir nevű gyógyszer beszerzésére.”

Idéznék itt a néhány napja megjelent cikkükből egy apró részletet: “Az FDA májusban megadta a remdesivir sürgősségi engedélyét, miután az Országos Egészségügyi Intézet vizsgálata megállapította, hogy kissé csökkentette a kórházi betegek gyógyulási idejét.”

Ez is több a semminél, de meg sem közelíti a – “Mindenki, aki megkapja ezt a betegséget, meggyógyítjuk.” – hangzatos ígéretet.

Viszont büszkén dagadó kebellel állíthatja minden magyar honpolgár, hogy több tízszeres áron vásárolt lélegeztetőgép-ellátottságban elsők vagyunk Európában.

Ezért aztán nem is csodálkozhatunk azon, hogy szerény pillantások közepette Orbán Viktor miniszterelnök az alábbi mondattal zárta pénteki igehirdetését:

“A felkészültséget rendben lévőnek látom

Remdesivir nem menti meg a Covid-19 fertőzötteket

A Remdesivir-t eredetileg az Ebola és a hepatitis C kezelésére fejlesztették ki. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal csütörtökön közölte, hogy hivatalosan jóváhagyta a remdesivir-t a Covid-19 kezelésének első gyógyszereként.

Az FDA szerint a gyógyszert felnőttek és 12 éves vagy annál idősebb, legalább 40 kilogrammos (kb. 88 font) testsúlyú gyermekek számára engedélyezték, akik kórházi kezelést igényelnek a koronavírus okozta betegség Covid-19 miatt, amely több mint
220 000 ember az Egyesült Államokban.

Az FDA májusban megadta a remdesivir sürgősségi engedélyét, miután

az Országos Egészségügyi Intézet vizsgálata megállapította, hogy kissé csökkentette a kórházi betegek gyógyulási idejét.

Trump elnök megkapta a vírusellenes gyógyszert, miután a hónap elején tüneteit mutatta.

A gyógyszer nem akadályozza meg a Covid-19 okozta halált.

A WHO tanulmánya szerint a remdesivirrel nem lehet szignifikáns mennyiségű emberi életet lehetne megmenteni, sőt a számok arra utalnak, hogy egyáltalán nincs életmentő hatása legyen szó lélegeztetőgépre került páciensekről, vagy olyanokról, akik csak hamarabb épülnének fel a kórházi kezelés során.

Ennek ellenére a FDA hivatalos jóváhagyása azt mutatta, hogy a gyógyszer szigorúbb szabályozási akadályokat hárított el, beleértve a klinikai adatok és a gyártás minőségének alaposabb áttekintését, mivel májusban sürgősségi engedélyt kapott.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK