Szputnyik diplomácia

0
703

Merkel kancellár és Macron elnök Putyinnal tárgyalt az orosz vakcináról. Rajtuk kivül Sebastian Kurz osztrák kancellár is érdeklődést mutat. Olaszországban már szerződés is van a gyártásra. Uniós engedély egyelőre nincs. Közben az orosz diplomácia nem tétlenkedik.

Kína is orosz vakcinát gyárt

60 millió Szputnyik V vakcinát állít elő egy sencseni cég. India után Kína – írja a párizsi Les Échos, ez rámutat arra, hogy az oroszoknak komoly gondot okoz exportkötelezettségeik teljesítése.

30 millió ember beoltását teszi lehetővé a Shenzen Yuanxing Gene-tech-el megkötött szerződés, melyet a Szputnyik vakcina tulajdonosa, az RDIF szuverén alap írt alá. Ez már a második szerződésük Kínában, tavaly novemberben a tibeti Rhodiola gyógyszergyárral kötöttek megállapodást a vakcina előállításáról.

Csaknem 60 országba exportáljuk a Covid-19 elleni védőoltást – dicsekszik az Rt.com, amely közel áll a moszkvai vezetéshez. A New York Times viszont arra mutat rá, hogy Oroszországban magában vakcina hiány van, mert nem tudnak eleget gyártani. Ezt korábban elismerte a Szputnyik V oltóanyagot előállító legnagyobb orosz gyógyszergyár tudományos igazgatója is, aki a CNN stábját látta vendégül. Mi a megoldás?

Külföldön gyártják ezentúl nagy mennyiségben az orosz vakcinákat. Ott, ahol megvan ehhez a szükséges kapacitás és technológiai fegyelem. Indiában például 352 millió Szputnyik V oltóanyagot gyártanak a jövőben. Erről írt alá több szerződést az orosz szuverén alap főnöke. A kínai kapcsolat itt is nagy segítség volt: a Gland Pharma nevű kínai cég Haiderabadban állít elő 252 millió vakcinát, melyet a negyedik negyedévben exportálni is tud majd. Egy másik cég Haiderabadban, a Hetero 100 millió orosz vakcinát gyárt. Ily módon megháromszorozódik a Szputnyik V előállítása.

250 millió vakcinát az oroszok megígértek Indiának – írja a Business Standard portál. A többi elvben mehetne exportra, de menetközben kiderült : Indiában olyan súlyos járvány helyzet alakult ki, hogy betiltották a korona vírus vakcinák exportját.

Különben is csak a harmadik negyedévben kezdődik meg a gyártás, és az export a negyedik negyedévtől lenne várható.

Kirill Dmitrijev, az orosz szuverén alap főnöke arról nyilatkozott, hogy 500 milliótól egymilliárdig képesek exportálni a globális piacra, ha mindenütt beindul a gyártás.

Ennek érdekében több országban kötöttek illetve kötnek együttműködési szerződéseket: Indiában, Kínában, Braziliában, Dél Koreában és Magyarországon – írja a Business Standard portál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .