Kezdőlap Címkék Szputyik V

Címke: Szputyik V

Szputnyik V oltás után vírusfertőzés

Alberto Fernandez államfő, arról tudósította a világot Twitteren, hogy januárban kapta meg az orosz védőoltást sok ezer honfitársához hasonlóan, most viszont arról kellett beszámolnia, hogy több mint két hónappal az oltás után ő is elkapta a Covid-19 vírust.

Ez nem növeli a bizalmat az orosz vakcinában, melyet egyelőre vizsgál az uniós gyógyszer felügyelet. Az uniós szakértők április végén tesznek látogatást Oroszországban, hogy a helyszínen győződjenek meg arról: a beadott dokumentumoknak megfelelően zajlik az oltóanyag gyártása. Ezzel kapcsolatban az oroszok több problémát is jeleztek. A Szputnyik V program tudományos igazgatója a CNN-nek nyilatkozva elismerte, hogy problémáik vannak a tömeggyártással. Emiatt Oroszország arra kényszerül, hogy Indiából vásárolja vissza a saját vakcináját, hogy teljesíteni tudja az export kötelezettségeket.

Orosz-kínai-indiai együttműködés

Haiderabadban hamarosan megkezdi a Szputnyik vakcina termelését egy olyan indiai gyógyszergyár, mely kínai tulajdonban van. Innen akarják kielégíteni a világméretű keresletet az orosz vakcinára.

60 ország vásárolt Szputnyik V vakcinát. Az Európai Unióban még mindig Magyarország az egyetlen, ahol azt oltásra is használják. Szlovákiában a miniszterelnök belebukott az orosz vakcina ügybe, de Pozsony nem mondott le a Szputnyikról. A nemzeti gyógyszer ügynökség főnökasszonya igen aktív e téren: Zuzana Batova mindent elkövet annak érdekében, hogy mielőbb oltsanak az orosz oltóanyaggal is Szlovákiában – ahol Magyarországhoz hasonlóan igen súlyos a járvány helyzet. Igor Matovic ex miniszterelnök 2 millió vakcinát rendelt Oroszországból. Ennek csak egy része érkezett meg, és a raktárakban várja az engedélyezést.

Sok más uniós tagállam is fontolgatja a Szputnyik V vakcina megvásárlását. Ebből szerződés csak azt követően lehet, ha az EU már engedélyezi az orosz vakcinát. Erre várhatóan csak júniusban kerül sor. Az indiai gyár Haiderabadban a negyedik negyedévre vállal szállításokat.

Macron francia elnök is tárgyalt Putyinnal az orosz vakcinákról, de azokat nem Franciaországban kívánja felhasználni hanem az egykori francia gyarmatokon Afrikában.

Szputnyik diplomácia

Merkel kancellár és Macron elnök Putyinnal tárgyalt az orosz vakcináról. Rajtuk kivül Sebastian Kurz osztrák kancellár is érdeklődést mutat. Olaszországban már szerződés is van a gyártásra. Uniós engedély egyelőre nincs. Közben az orosz diplomácia nem tétlenkedik.

Kína is orosz vakcinát gyárt

60 millió Szputnyik V vakcinát állít elő egy sencseni cég. India után Kína – írja a párizsi Les Échos, ez rámutat arra, hogy az oroszoknak komoly gondot okoz exportkötelezettségeik teljesítése.

30 millió ember beoltását teszi lehetővé a Shenzen Yuanxing Gene-tech-el megkötött szerződés, melyet a Szputnyik vakcina tulajdonosa, az RDIF szuverén alap írt alá. Ez már a második szerződésük Kínában, tavaly novemberben a tibeti Rhodiola gyógyszergyárral kötöttek megállapodást a vakcina előállításáról.

Csaknem 60 országba exportáljuk a Covid-19 elleni védőoltást – dicsekszik az Rt.com, amely közel áll a moszkvai vezetéshez. A New York Times viszont arra mutat rá, hogy Oroszországban magában vakcina hiány van, mert nem tudnak eleget gyártani. Ezt korábban elismerte a Szputnyik V oltóanyagot előállító legnagyobb orosz gyógyszergyár tudományos igazgatója is, aki a CNN stábját látta vendégül. Mi a megoldás?

Külföldön gyártják ezentúl nagy mennyiségben az orosz vakcinákat. Ott, ahol megvan ehhez a szükséges kapacitás és technológiai fegyelem. Indiában például 352 millió Szputnyik V oltóanyagot gyártanak a jövőben. Erről írt alá több szerződést az orosz szuverén alap főnöke. A kínai kapcsolat itt is nagy segítség volt: a Gland Pharma nevű kínai cég Haiderabadban állít elő 252 millió vakcinát, melyet a negyedik negyedévben exportálni is tud majd. Egy másik cég Haiderabadban, a Hetero 100 millió orosz vakcinát gyárt. Ily módon megháromszorozódik a Szputnyik V előállítása.

250 millió vakcinát az oroszok megígértek Indiának – írja a Business Standard portál. A többi elvben mehetne exportra, de menetközben kiderült : Indiában olyan súlyos járvány helyzet alakult ki, hogy betiltották a korona vírus vakcinák exportját.

Különben is csak a harmadik negyedévben kezdődik meg a gyártás, és az export a negyedik negyedévtől lenne várható.

Kirill Dmitrijev, az orosz szuverén alap főnöke arról nyilatkozott, hogy 500 milliótól egymilliárdig képesek exportálni a globális piacra, ha mindenütt beindul a gyártás.

Ennek érdekében több országban kötöttek illetve kötnek együttműködési szerződéseket: Indiában, Kínában, Braziliában, Dél Koreában és Magyarországon – írja a Business Standard portál.

Az oroszok nem törik magukat a Szputnyikért

Putyin elnök szóvivője abban reménykedik, hogy az államfő példája nyomán honfitársai is megváltoztatják a véleményüket, és akár a Szputnyik V, akár a másik két elérhető oltásról és regisztráltatják magukat a hazai vakcinákra.

“Nálunk nemzeti tulajdonság a gyanakvás”

– nyilatkozta erről Dmitrij Peszkov az Argumentü i faktü című lapnak.

“Fontos, hogy megerősödjön az oltási folyamat!”

– hangsúlyozta a szóvivő. Oroszországban 100 ezerhez közelít a vírus halottainak száma miközben a fertőzötteké meghaladja a 4,5 milliót.

Kirill Dmitrijev, a Szputnyik előállító szuverén alap főnöke úgy nyilatkozott , hogy eddig 3,5 millió ember kapta meg mindkét Szputnyik oltást Oroszországban. Ez 2,4%-os oltási aránynak felel meg, és messze elmarad Nagy Britanniától vagy Németországtól – írja az Rt.com.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK