Színes lesz a hét a parlamentben

0
889

Négynapos ülés lesz az előttünk álló héten az Országgyűlésben. Több ritkán előforduló, illetve az utóbbi időben példa nélküli eseményre számíthatunk: lesz miniszteri eskütétel és megyei névadó is.

Kósából miniszter lesz

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az első ülésnapon Kósa Lajos teszi le a miniszteri esküjét. A politikus az elmúlt években a Fidesz parlamenti frakciójának a munkáját irányította frakcióvezetőként, innen kerül a miniszteri bársonyszékbe. Orbán Viktor kérte fel a Modern Városok programjának önálló tárca nélküli miniszterévé. Parlamenti bizottsági meghallgatásán azzal indokolta a felkérését, hogy a programot, mint egy műtétet kell elvégeznie sebészként, azután, hogy Lázár János már elvégezte az altatóorvosi teendőket.

Utódja a frakció élén Gulyás Gergely, aki az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöki székéből távozik új posztja miatt.

Csongrádból Csongrád-Csanád lesz

Kedden lesz a megyei névadó, pontosabban átnevezés: Csongrád megyéből lesz Csongrád-Csanád megye – erről szavaznak a képviselők. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter terjesztette elő a javaslatot. 2020. június 4-i határidővel lenne az átnevezés, meghagyva Szegedet megyeszékhelynek. Az indok: a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos emlékét őrizték meg, és a „történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni”. A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése támogatta a névváltoztatást.

Az ülés harmadik napján az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalják meg a képviselők. Az ülésszak a következő hétfőn, azonnali kérdésekkel érhet véget.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .