Sokkal többen vannak a neonáci Reichsbürger szervezetben, mint gondolták

0
442

Erről beszélt az Alkotmányvédelmi hivatal egyik vezetője, aki elismerte: régebben azt hitték, hogy a Németország törvényeit semmibevevő neonáci szervezetnek maximum 10 ezer tagja lehet, ma a nemzetbiztonsági szolgálat már 15 ezer fölé becsüli a számukat.

Ráadásul közülük ezernek legális fegyverviselési engedélye van.

Mintegy 900-ra becsüli hivatal azt a kemény magot, amely valóban veszélyes lehet a német demokráciára.

A közvélemény akkor figyelt fel igazán erre a szervezetre, amikor tavaly egyik tagja fejbelőtt egy rendőrt legálisan tartott fegyverrel.

A neonáci szervezet azért nem ismeri el a német alkotmányt, mert számukra az 1937-es Németország létezik. 1945 óta Németország szerintük megszállt állam.

Nem mindenki neonáci a tagok közül, de igen sokan utálják a menekülteket. Németországban a legutóbbi választásokon jól szerepelt a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland, melynek vannak olyan aktivistái, akik a Reichsbürger tagjai. A párt különösen erős az egykori NDK-ban, ahol a második helyen végeztek.

Németországban az Alkotmányvédelmi hivatal feladata az, hogy figyelje a szélsőséges szervezeteket, melyek veszélyeztethetik a demokráciát. Nemrég a hadügyminiszter rendelt el vizsgálatot, mert

egyes laktanyákban a Wehrmachtot dicsőítő képeket tettek ki a katonák a szobájuk falára.

A hadügyminiszter nem hagyott kétséget afelől, hogy hasonló tendenciának nincsen helye a német fegyveres erőknél, melyek a demokráciát kell, hogy védelmezzék.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .