Putyin imádja a maceszt

0
794
Limmud FSU New York, Wikipédia

Ezt a titkot Berel Lazar, Oroszország főrabbija osztotta meg a sajtóval egy zsidó fesztiválon Moszkvában. A főrabbi fontosnak tartotta, hogy elmondja: az orosz elnök imádja a kovász nélküli maceszt, melyet a zsidók a húsvéti ünnepük alkalmából fogyasztanak. Putyin azonban egész évben macesz-evő, számára ez a teasütemény.

A főrabi az orosz elnök nagy barátja, akivel Putyin izraeli látogatása óta személyes kapcsolatban áll.

Vele volt, amikor ellátogatott a Jad Vasem központba is, ahol szembesült azzal, hogy a holokauszt a Szovjetunió területén is több százezer zsidó áldozatot követelt.

Több mint 2000-en vettek részt a Limmud FSU fesztiválon, amelyet most abból az alkalomból rendeztek meg, hogy Izrael állam áprilisban ünnepelte fennállásának a hetvenedik évfordulóját. A zsidó államot az ünnepségen Szofa Landver bevándorlási miniszter képviselte, aki maga is a Szovjetunióból vándorolt ki.

Oroszországban egykor a világ legnépesebb zsidó közössége élt, de mára ez ugyancsak megfogyatkozott. Egykor Benjamin Netanjahu miniszterelnök családja is a cár birodalmából érkezett Palesztinába. A XX. század végén, a Szovjetunió bukása után, különösen felgyorsult ez a folyamat, a kilencvenes évek elején sokan tartottak az antiszemitizmus felerősödésétől, és akkoriban éppen Magyarországon keresztül utaztak Izraelbe a kivándorlók tömegei.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .