Orbán nem kilépne, hanem átalakítaná az EU-t

0
161

Magyarország és Lengyelország az európai demokráciát veszélyezteti, kikezdi a politikai és erkölcsi összefogást az unióban. De ezen nemigen lehet csodálkozni, mert a földrész keleti felén a demokratikus visszafejlődést a rasszizmusban és elnyomásban gyökerező nacionalizmus vezérli – írja Richard North Patterson a Boston Globe publicistája.

Közvetlen támadást jelent az EU által szorgalmazott összetartó tényezők, a demokrácia, az átláthatóság, a kultúrák sokszínűsége, a szabad kereskedelem és a jogállam ellen, éspedig két, egyre inkább tekintélyelvű állam részéről. A jól ismert okokat: a gazdasági bajokat és a bevándorlással szembeni félelmet csak súlyosbítják a térség múltjából eredő gondok. Így az, hogy etnikailag egységes társadalmakról van szó, amelyeket megrémített a muzulmán menekültek tömeges felbukkanása.

A leghevesebb elutasító reakció Orbán Viktorhoz fűződik, aki a „keresztény értékek védelmében” meghirdette az illiberális demokráciát a külső-belső ellenségek vagyis a szabad versenyes kapitalizmus, a demográfiai nyitottság, a nemzetközi szervezetek és a liberális média ellen. Putyin módjára ő is a nacionalizmuson és kegyencrendszeren alapuló kapitalizmust épít. A gusztustalan eredmény ötvözi a muzulmán-ellenes felhívásokat az alig-alig rejtett antiszemitizmussal Soros ellen, aki a jelképes zsidó Orbán számára. Mint a korábbi idegengyűlölők és antiszemiták ő is hatalma növelésére veti be ezeket az eszközöket. A többi közt háborút hirdetett a külföldről támogatott civil szervezetek ellen, és száműzni igyekszik a CEU-t. Sajnos, a magyar és a lengyel kormány éket alkot az unió ellen, miközben mindkettő erősen függ a brüsszeli forrásoktól. Céljuk nem az, hogy kilépjenek, hanem hogy az egyre jobban lábra kapó nyugati illiberális erőkkel vállvetve átalakítsák az EU-t.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..