Orbán kontra Hollandia

0
1961
Facebook

Egymilliárd dolláros üzlet megakadályozását kifogásolja Hollandia, mert a magyar kormány megakadályozta, hogy az Aegont megvegye az osztrák Vienna Insurance Group. Minthogy mindhárom állam az Európai Unió tagja, ezért a magyar kormány lépése azt jelenti, hogy nem tartja be az uniós jogot!

Az Európai Unió jogszabályai kivételes helyzetektől eltekintve nem teszik lehetővé az állami beavatkozást magáncégek ügyeibe.

A magyar kormány nem ortodox eljárását az tette lehetővé, hogy egészségügyi szükségállapot van. Jogilag viszont nehéz megmagyarázni, hogy ennek mi köze lehet egy biztosító társaság eladásához?!

A magyar kormány másik érve a nemzetbiztonság! A WTO szabályait ugyanis ilyen módszerekkel szokták megkerülni. Trump is erre hivatkozott amikor kereskedelmi szankciókat vezetett be Kínával szemben. Csakhogy a biztosító ügyében kissé nehéz felfedezni a nemzetbiztonsági szempontokat.

A miniszterelnök magánérdekét annál inkább.

Mészáros Lőrinc a láthatáron

A CIG Pannónia, amely Orbán barátjának a tulajdonában áll, pályázik a biztosító társaságra.

Visszautasíthatatlan ajánlat? A nemzeti együttműködés rendszerében egyáltalán nem ritka, ha egy cég visszautasíthatatlan ajánlatot kap – mint a Keresztapa című filmben. Ilyenkor az eladót megfenyegetik az adóhivatallal és a titkosszolgálattal. A hazai cégek általában értik a finom célzást, és kapitulálnak. Most viszont tekintélyes külföldi cégekről van szó, amelyek  számára a maffia módszerek szokatlanok az Európai Unión belül. Persze mind Hollandiában mind pedig Ausztriában nagyon jól tudják: Keleten minden egy kicsit másképp van. Hiába kerültek be az Európai Unióba az egykori szocialista országok, az állam továbbra is kulcs szereplő maradt a piacon. A nemzeti együttműködés rendszerében pedig deklarált cél az, hogy minél több külföldi cég kerüljön hazai tulajdonba. Ráadásul olyan hazai tulajdonba, amely megbízhatóan szolgálja az állam (Orbán Viktor) érdekeit.

Orbán Viktor nem lehet biztos abban, hogy 2022 után is a hatalom birtokában lesz, ezért minden eszközzel arra törekszik, hogy olyan gazdasági erőt hozzon létre, amely képes szembeszállni akár a kormány akaratával is.

Kérdés persze, hogy mindez nem eredményez-e káoszt, amelyet az üzleti világ igen rosszul fogad mindenütt, a közvéleményről már nem is beszélve.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .