Kezdőlap Címkék Hollandia

Címke: Hollandia

A Nagy Testvér figyel – kínai kapcsolat

Két rendőrőrsöt is telepített Kína Magyarországra, hogy ily módon is ellenőrizze az itt élő kínai közösséget. Ez abból az átfogó vizsgálatból derült ki, melyet Brüsszel támogatásával több uniós tagállam is megindított a kínai rendőrség és titkosszolgálat európai szerepének tisztázására.

Hollandiában hivatalos vizsgálat is indult, mert ezek a kínai rendőrök beavatkoznak a közösség életébe. Olykor hazatérésre kényszerülnek egyes kínai polgárok, akiket zsarolhatnak Kínában élő családtagjaikkal.

A látványos nyitánya a kínai titkosszolgálati akcióknak Európában  az Interpol főnök ügye volt. Kezdetben Pekingben óriási diplomáciai sikernek könyvelték el, hogy az Interpol élére kínai főrendőr került. Csakhogy a belső harcokban frakciója szembekerült Hszi Csinping elnökkel. Ezért az Interpol főnököt hazahívták Franciaországból  és lecsukták. Feleségét és gyerekeit Lyonban, az Interpol központjában hazatérésre akarta kényszeríteni a kínai rendőrség, de a nő ellenállt. Macron francia elnökhöz fordult támogatásért. A francia elnök telefonon tárgyalt Hszi Csinping elnökkel. Kiderült: az Interpol főnököt korábbi korrupciós ügyei miatt csukták le. A francia elnök kívánságára a kínai rendőrök békén hagyták a családot, amely menedékjogot kapott Franciaországban.

Budapesti jelenlét

Csintien megye rendőrségi kihelyezett központja a Golgota utcában működik. Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője képeket kezdett közölni róla, mire a külső feliratok gyorsan eltűntek.

Kőbányán a Cserkész utcában van a másik kínai rendőrőrs. Ez Fucsou-hoz, Fucsien tartomány fővárosához tartozik. Ez a tartomány van a legközelebb Tajvan szigetéhez, ezért nemzetbiztonsági szempontból különösen fontos Peking számára.

110 a kínai rendőrség hívószáma, és ezen lehet elérni ezeket a központokat is szerte a világon.

Az Egyesült Államokban republikánus képviselők fordultak a kormányhoz, hogy vizsgáltassa ki: nemzetbiztonsági szempontból  mennyire elfogadható az, hogy Kína ilyen rendőrőrsöket működtet az USA területén?

Rókavadászatnak hívja a kínai titkosszolgálat azt a műveletet amikor külföldön élő kínaiakat próbálnak megzsarolni vagy épp hazakényszeríteni.

A nyomásgyakorlás Budapesten is érezhető: amikor a Ferencvárosban utcát akartak elnevezni az Ujgur mártírokról, akkor a kínai közösség levélben tiltakozott. A polgármester azután kapott olyan névtelen bejelentéseket, melyek szerint a kínai közösséget a Budapesten működő kínai rendőrök ösztönözték erre a tiltakozó levélre.

Matolcsy kínai ügynök?

A Fudan egyetem budapesti telepítése a Nemzeti Bank elnökének ötlete volt. A sanghaji egyetem párttitkára Matolcsy Györggyel egyeztetett a neves kínai egyetem budapesti telepítéséről. A Magyar Nemzeti Bankban kínai tanácsadók dolgoznak. Ilyesmire azóta nem került sor, hogy a szovjet tanácsadók elhagyták a Magyar Nemzeti Bankot. Orbán Viktor többször is kijelentette: ha nem jön pénz az Európai Uniótól, akkor majd kapunk a kínaiaktól!

Azt nem lehet tudni, hogy mire alapozta ezt a magabiztos kijelentést a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor Matolcsy György társaságában felkereste Kínát abban az időszakban amikor ellenzékben készülődtek a hatalom átvételére. Pekingben magas szinten fogadták az ellenzéki politikust, mert kiváló hírszerzésük folytán pontosan tudták: Magyarország jövendő vezetőjével tárgyalnak. Azóta látványosan megjavultak  a Fidesz kapcsolatai azzal a Kínával, melyet a kommunista párt vaskézzel kormányoz. Tusnádfürdőn és Kötcsén a kínai modellt pozitív mintaként emlegette Orbán Viktor.

Matolcsy György – részben túlságosan is jó kínai kapcsolatai miatt – nem szívesen látott vendég az Egyesült Államokban. Ezért az IMF és a Világbank közgyűlésein a Magyar Nemzeti Bankot általában egy alelnök képviseli.

Algoritmus a túlélésért

Holland kutatók algoritmust dolgoztak ki a COVID-19 súlyos szövődményeinek előrejelzésére. Az algoritmus pontosan megjósolja a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát, beleértve a kórházi kezelést, az intézetbe helyezést és a halált. Eredményeiket múlt csütörtökön tették közzé a szakértők által lektorált British Medical Journalban.

2020 márciusában Hollandiát hatalmas próbatétel elé állította a gyorsan növekvő COVID-19 világjárvány. Az intenzív osztályok (ICU) gyorsan megteltek olyan betegekkel, akiknél súlyos szövődmények alakultak ki a betegség miatt, így a holland kormány kihirdette a teljes lezárást. Miután abban az augusztusban a kórházi kezelések számának második megugrása söpört végig az országban, újabb zárlatot és kijárási tilalmat rendeltek el.

A fertőzések előre nem látható növekedése továbbra is tönkreteszi a holland egészségügyi rendszert és gazdaságot, ami szükségessé teszi a COVID-19 súlyos szövődményeinek valószínűségének előrejelzését.

Dr. Ron Herings, a VU University Medical Center Amsterdam (VUmc) Epidemiológiai és Adattudományi Tanszékének vezetésével a kutatók az országban előforduló COVID-19-diagnózisokat és társbetegségeket tartalmazó adatbázisból gyűjtöttek információkat.

2020. április 10. és 2021. január 21. között mintegy 264 háziorvosi praxis, amely az ország összes háziorvosi praxisának mintegy 5%-a, 6074 COVID-19 esetet jelentettek. 291 betegnél (4,7%) súlyos szövődmények jelentkeztek. A betegek közül 181 (62,2%) került kórházba, 59-et (20,3%) idősek otthonában kezeltek, és 51-en (17,5%) meghaltak.

Ezen adatok felhasználásával a kutatók egy algoritmust dolgoztak ki, amely figyelembe veszi az olyan tényezőket, mint az életkor, a nem, az elhízás, a szomszédsági deprivációs pontszám, a megerősítő teszt, a krónikus komorbiditás (társult betegségek), és hogy a fertőzés az első vagy a második hullám során történt-e.

Az algoritmus többnyire pontosnak bizonyult a súlyos COVID-19 szövődmények előrejelzésében a hollandiai fertőzések első és második hulláma során. A kutatók megjegyezték, hogy felhasználható a súlyos szövődmények kialakulásának különösen nagy kockázatának kitett személyek azonosítására az orvosi feljegyzések alapján, ami segíthet ezeknek a személyeknek az oltás szempontjából fontosabbá tételében. Hozzátették azonban azt a figyelmeztetést, hogy „a regressziós becsléseket lehet és kell is módosítani a jövőbeli előrejelzésekhez”.

A Cluse óra története

0

A Cluse egy holland márka, amely ékszereket és órákat gyárt, székhelye Amszterdamban található. Ezt a márkát sokkal kevesebben ismerik, mint például a Casiot, de mégis azt tanácsoljuk, hogy mindenki vessen egy pillantást a kollekcióra, mert megéri.

A Cluse-t hollandiai órakereskedők alapították 2013-ban és a minimalista órákról váltak híressé.  Ez az órakollekció férfiaknak és nőknek s kínál gyönyörű karórákat szerte a világon. A vállalat mára már több mint 80 taggal működik, amelyek közül jó pár megtalálható Hollandiában és Hongkongban is. Az órák mára már számos butikban és óra-kiskereskedésben érhetők el Európa-szerte.

Habár a Cluse óra márka Amszterdamban jött létre, a nevét a „Cluce” francia kisváros ihlette. A kollekciók közül érdemes megemlíteni a Cluse Feroce kollekciót, amely egyszerű ám mégis elegáns óra, jellemzően a minimalista és klasszikus stílust kedvelőknek ajánlják. Ezek az órák hétköznapokon is bátran hordhatók, hiszen nagyon jól mutatnak a formális, hétköznapi viselethez.

A Feroce Steel White in Gold karóra matt fehér számlapjával, aranyszínű rozsdamentes acél tokjával és a láncos karpántjával igen elbűvölő. Ezek az órák cserélhető szíjjal rendelkeznek, így bármikor megváltoztathatjuk karóránkat és csempészhetünk egy kis izgalmat a hétköznapokba. Akik jobban kedvelik a bőr szíjakat, azok már most beszerezhetik a kollekcióból.

A Petite vonal hasonló órákat rejt, tervezője Iris Mitteneaere. A szintén rozsdamentes acélból készült óra arany színű és a szíja hálós arany színű. Ezt a modellt egy különleges kiadású díszdobozban tudjuk megvásárolni az üzletekben.

A Cluse Le Tetragone kollekció teljesen más formavilággal – szögletes formájával hódít. Az arany és ezüst kivitelben megvásárolható karórák különlegessége, hogy bármelyik Cluse 16 mm-es szíjával összeilleszthetők, így akár több órát is viselhetünk ugyan azzal a szíjjal. A karórán a minimalista mutatók mellett indexmutatók is megtalálhatók.

A Le Tetragone kollekció egészen 30 méter mélységig biztosítja a vízállóságot. A Cluse Vigoreux kollekciót nők és férfiak számára is kínálják. Ezek a modellek Miyota kvarcművel vannak ellátva és mindazoknak ajánlják, akik a nagyobb méretű órákat kedvelik.

A Vigoureux órák között találhatunk petrol kék számlappal rendelkezőt, amely egy 4 cm-es karóra. Az ultravastag modell a rozsdamentes szíjjal egészen 50 méterig vízálló.

A Steel White karóra a kisebb modellek közé tartozik a maga 3,3 centméteres átmérőjével. Az elegáns óra rozsdamentes acélból készül és vékony index kijelzőkkel kerül forgalomba. Ez a modell is egészen 50 méterig vízálló.

A Couronnement kollekció egyik érdekessége, hogy rendelkezik dátum kijelzéssel. A dátumfunkcióval bíró modelleken 6 óránál található meg a dátum kijelzés egy fekete hatszögben. A minimalista stílusú órák között rózsaarany színű is megtalálható, amely egy stílusos sötétszürke szíjjal rendelkezik. A különleges kialakítású órát akár már most megvásárolhatjuk, hiszen karácsonyi ajándéknak is kiváló.

Még egy kollekciót érdemes megemlítenünk, bár ez nem mindenhol kapható, ez pedig nem más, mint a La Vedette. A 2,4 centiméteres karóra, talán kis mérete miatt nem annyira keresett, de az elegáns karórával szintén nem hibázhatunk, ha ajándékot keresünk. A rózsaarany karóra fehér számlapjával, különleges óralapjával és vékony fekete bőrszíjával igazi csemegének számít. A karóra szíjválasztékában a fehér, a rózsaszín és a szürke szíjak is megtalálhatók. A szíjak 12 milliméteresek, amelyek a márka más darabjainál is használhatók.

Franciaországnak mindig is nagy szerepe volt a divat világában. A Cluse órák itt is elérhetők, hiszen a divat fővárosáról beszélünk. A Cluse a minimalista óráit főleg hölgyeknek tervezi, de elvétve találhatunk férfi modelleket is. Az órák mérete 2,4 cm és 3,8 cm között mozog, bár férfi karórák között találhatunk ennél nagyobbat is.

A karórákat megfizethető árakon kínálják még Franciaországban is, így, ha stílusos ajándékot szeretnénk vásárolni ezzel a modellel biztosan nem hibázunk. Ha megkedveltük a márkát akkor a kollekcióban találhatunk a karórákon kívül karkötőket, gyűrűket és nyakláncokat is. A divatos és megfizethető karórák és egyéb kiegészítők pénztárcabarát árakon kerülnek ki a boltokba, így sokak számára elérhetők.

Ha megfizethető áru és divatos órát keresünk akkor érdemes letenni a voksunkat a Cluse márka mellett.

Előleg és korrupció

Akkor kaphatna előleget az uniós helyreállítási alapból az Orbán kormány, ha hozzájárul ahhoz, hogy Brüsszel ellenőrizhesse: végülis kik kapják meg az uniós pénzeket – írja az általában jólértesült brüsszeli Politico.

A 7,2 milliárd eurós keret első 13%-áról van szó vagyis csinos összegről. Csakhogy ehhez Orbán Viktornak be kellene ismernie: az uniós pénzek javát a rokonok, barátok és üzletfelek kapják.

A Fidesz propaganda ezért is kapaszkodik kétségbeesetten a pedofil törvénybe, hogy elfedje a kínos igazságot: az igazi vita Brüsszel és az Orbán kormány között a korrupció miatt van!

A pedofil törvény fügefa levél

Emögé kívánja elrejteni Orbán Viktor azt a kínos tényt, hogy Magyarország azért nem kaphatja meg egyelőre a helyreállítási alapból neki járó pénzt, mert Brüsszelben úgy gondolják: a hatalom azt lenyúlja!

A nemzeti együttműködés rendszerének elmúlt időszaka aligha cáfolja az Európai Unió feltételezését. Brüsszelben az is feltűnt, hogy a Transparency International Magyarországot az EU három legkorruptabb országa közé sorolta Bulgáriával és Romániával együtt.

A Fidesz válasza erre az, hogy a Transparency International Soros György által támogatott intézmény. Csakhogy a korrupció akkoris korrupció marad, ha arra a politikai ellenfelek mutatnak rá.

Ezért van pácban Orbán Viktor ugyanis a pénzek kiutalására minden tagállamnak rá kell bólintania.

Hollandia vezetésével egy kis csoport fogadkozik, hogy csak akkor engedi a pénz kiutalását, ha ellenőrizni lehet annak útját Magyarországon.

Orbán Viktor viszont épp azért nem lépett be az Európai ügyészségbe, hogy ez ne történhessen meg.

Az Európai ügyészségbe Románia is belépett, sőt ők adják a főügyészt. Laura Codruta Kövesi Bukarestben minisztereket is rács mögé juttatott amíg az ottani korrupció ellenes ügyészség élén állt. Vele semmiképp sem kíván találkozni Orbán Viktor. Ki tudja miért ?

Felavatták Hollandia nemzeti holokauszt emlékművét

„Hazánk történetének ez egy sötét lapja. Arra késztet bennünket, hogy megkérdezzük: lehetett-e volna többet tenni azért, hogy megakadályozzuk a holokausztot?

„Az áldozatok nevének visszaadása”

Tudatában kell lennünk annak, hogy az antiszemitizmus még ma is létezik” – hangsúlyozta Mark Rutte miniszterelnök az emlékmű felavatásán, melyen résztvett Hollandia királya, Vilmos Sándor is. Az emlékmű minden tégláján a holland holokauszt zsidó és roma áldozatának neve szerepel, valamint születési dátumuk és életkoruk a halál idején.

A főként adományokból finanszírozott emlékmű Amszterdam belvárosában, a zsidó negyed közelében található.

Daniel Liebeskind lengyel-amerikai zsidó építész tervezte az emlékművet a holland Auschwitz bizottság felkérésére.

Miért csak most?

Hollandiában – éppúgy mint sok más országban – csak meglehetős késéssel állítottak emlékművet a holokausztnak. Ennek elsősorban belpolitikai okai voltak: a holland hatóságok is részt vettek a zsidók összegyűjtésében és vagonokba zsúfolásában.

Hasonló volt a helyzet Franciaországban, ahol csak 1995-ben avattak nemzeti holokauszt emlékművet Párizsban.

Jacques Chirac akkori köztársasági elnök beszédében kitért arra is, hogy a francia hatóságok is felelősek voltak a zsidók üldözésében.

Azt a rendőrkapitányt, aki ezt az országos kampányt irányította, évtizedekkel később egy zsidó áldozat hozzátartozója lelőtte Párizsban évtizedekkel a holokauszt után.

Ma Franciaországban él Európa legnépesebb zsidó közössége, és Hollandiában is újjászerveződött a zsidóság, amelynek üldöztetéséről Anna Frank naplója oly hiteles képet nyújtott a holokauszt idején.

Orbán kontra Hollandia

Egymilliárd dolláros üzlet megakadályozását kifogásolja Hollandia, mert a magyar kormány megakadályozta, hogy az Aegont megvegye az osztrák Vienna Insurance Group. Minthogy mindhárom állam az Európai Unió tagja, ezért a magyar kormány lépése azt jelenti, hogy nem tartja be az uniós jogot!

Az Európai Unió jogszabályai kivételes helyzetektől eltekintve nem teszik lehetővé az állami beavatkozást magáncégek ügyeibe.

A magyar kormány nem ortodox eljárását az tette lehetővé, hogy egészségügyi szükségállapot van. Jogilag viszont nehéz megmagyarázni, hogy ennek mi köze lehet egy biztosító társaság eladásához?!

A magyar kormány másik érve a nemzetbiztonság! A WTO szabályait ugyanis ilyen módszerekkel szokták megkerülni. Trump is erre hivatkozott amikor kereskedelmi szankciókat vezetett be Kínával szemben. Csakhogy a biztosító ügyében kissé nehéz felfedezni a nemzetbiztonsági szempontokat.

A miniszterelnök magánérdekét annál inkább.

Mészáros Lőrinc a láthatáron

A CIG Pannónia, amely Orbán barátjának a tulajdonában áll, pályázik a biztosító társaságra.

Visszautasíthatatlan ajánlat? A nemzeti együttműködés rendszerében egyáltalán nem ritka, ha egy cég visszautasíthatatlan ajánlatot kap – mint a Keresztapa című filmben. Ilyenkor az eladót megfenyegetik az adóhivatallal és a titkosszolgálattal. A hazai cégek általában értik a finom célzást, és kapitulálnak. Most viszont tekintélyes külföldi cégekről van szó, amelyek  számára a maffia módszerek szokatlanok az Európai Unión belül. Persze mind Hollandiában mind pedig Ausztriában nagyon jól tudják: Keleten minden egy kicsit másképp van. Hiába kerültek be az Európai Unióba az egykori szocialista országok, az állam továbbra is kulcs szereplő maradt a piacon. A nemzeti együttműködés rendszerében pedig deklarált cél az, hogy minél több külföldi cég kerüljön hazai tulajdonba. Ráadásul olyan hazai tulajdonba, amely megbízhatóan szolgálja az állam (Orbán Viktor) érdekeit.

Orbán Viktor nem lehet biztos abban, hogy 2022 után is a hatalom birtokában lesz, ezért minden eszközzel arra törekszik, hogy olyan gazdasági erőt hozzon létre, amely képes szembeszállni akár a kormány akaratával is.

Kérdés persze, hogy mindez nem eredményez-e káoszt, amelyet az üzleti világ igen rosszul fogad mindenütt, a közvéleményről már nem is beszélve.

390 milliárd euró támogatásként?

A diplomaták szerint az Európai Tanács költségvetési csúcstalálkozóján alakul a megállapodás. Erről számol be a ma reggel megjelent Polico.eu 

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel hétfő hajnalban elmondta az EU vezetőinek, hogy új javaslatot fog tenni a helyreállítási alapszétosztására, amely 390 milliárd euró támogatást fizet ki, továbbá javasolja egyes országoknak nyújtott visszatérítések mértékének csökkentését.

Miközben a Tanács vezetői nem értek el megállapodást, addig a diplomaták szerint az egyezség felé elmozdult az Európai Tanács csúcstalálkozójának negyedik napja.

„A végleges megállapodás megkötéséhez minden elemre kiterjedő megállapodásra van szükség – a jogállamiságról, a kormányzásról és így tovább is -, de még nem vagyunk ott” – mondta az EU tisztviselője.

Michel-től várhatóan részletes javaslatot terjeszt elő, amelyet a Tanács vezetői ma délután megvitatnak. Az egyik diplomata szerint van ok „optimizmus”-ra.

Mark Rutte holland miniszterelnök, az úgynevezett takarékos frakció vezetője, amely csökkentett támogatási volumenre törekszik, nem ért egyet a 390 milliárd eurós összeggel. Ennek ellenére azt mondta az újságíróknak az éjszakai beszélgetést követően, hogy „még nem garantált semmi, de most van egy nagyon jó szöveg, amelyről lassan kialakul a konszenzus”.

Sebastian Kurz, az osztrák kancellár, a takarékos csoport másik tagja hasonlóan jókedvű volt. „A kemény tárgyalások éppen véget értek, nagyon elégedettek lehetünk a mai eredményekkel” – tweetelt Kurz . – Délután folytatjuk.

Cseréljünk életet!

0

Milyen érzésekkel térnek vissza fényűző életükbe a gazdagok, miután egy hétre alámerültek a szegénység bugyraiba? Milyen élményekkel mennek haza szerény hajlékaikba azok a szegények, akik egy héten át a határtalan jólétet élvezhették? Erre keresi a választ a hetente egyszer jelentkező holland valóság-sorozat, a Kőgazdagok és Csórók. A nem túl fantáziadús cím figyelemre méltó tartalmat rejt.

 

Hollandiában a szegények és gazdagok között óriási a különbség. A hollandok 10 százaléka él létminimumon, ezek a családok 75-110 euróval kénytelenek gazdálkodni hetente. Szerény jövedelmükből ennyi marad a kötelező fizetni valók (lakhatási költségek, egészségbiztosítás) kifizetése után. Ez édeskevés, ha belegondolunk, hogy a Hollandiában általánosnak mondható 2-3 gyermekes családokról van szó. A leggazdagabbak körében azonban ez az összeg legkevesebb 1400, de akár 2500 euro is lehet!  A sorozat szereplői –

adásonként egy-egy gazdag és szegény család – azt vállalják, hogy egy hétre otthont, költségvetést, azaz életet cserélnek.

Miközben a sorozat minden egyes adása más, valójában egy kaptafára készül. A műsor elején a családok bemutatkoznak, listát írnak a cserecsaládnak a heti programról, teendőkről, kis dobozkában hátrahagyják a heti büdzsét, becsomagolnak és a produkció autójával elindulnak az ismeretlenbe.

Magyar szemmel az a meghökkentő, hogy nem csak a szegények tárják teljes nevükkel a nézők elé problémáikat.

Őszintén elmondják a kamera előtt, ha munkanélküliek, ha beteg a gyermekük, ha hatalmas adósság terheli őket, netán hitelfizetési gondok miatt elveszítették egyszer már az otthonukat.

A paletta meglehetősen színes, de a hollandiai társadalmi viszonyok ismeretében tipikusnak is mondható.

A gazdagok is teljes névvel mesélik el vagyonosodásuk történetét,

az eközben átélt emberi drámáikat, körbe vezetik a nézőt a palotának is beillő otthonukban. Nincs kitakarva luxusautóik rendszáma, s pontosan lehet tudni, melyik faluban, városban állnak a villáik. Nyugodtan, tiszta lelkiismerettel vállaljak sikeres életüket, nincs félni, rejtegetni valójuk.

A „kölcsön élet”, és a vele járó kölcsön büdzsé minden esetben sokkoló.

A szegények megdöbbennek a kastélyok, villák, a mellettük sorakozó luxusautók látványán, s többnyire könnyek között nyugtázzák, hogy egy héten át bármit megtehetnek, megvehetnek. Már az is szívbemarkoló, mire költik azt a – számukra felfoghatatlanul temérdek – pénzt, ami hirtelen „rájuk szakad”.  Mindenekelőtt a szülők a gyerekekre gondolnak, azokat a játékokat, ruhákat veszik meg, amelyekre addig sosem telt. Elvihetik a családot cukrászdába, élményparkba, ahova korábban soha. A legtöbben be is vallják: ez a cél vezette őket, amikor elvállalták a szereplést. De a büdzsébe belefér a fodrász, a manikűr, az új ruha egy elegáns butikból, szerény ékszer, persze, csak ezüstből, vagy egy apró tetoválás, amely örökké emlékezteti őket életük legnagyobb kalandjára.

Majd a gazdag otthonok felfedezésekor következik az újabb sokk. Paloták 25, olykor 54 szobával, 8-10 fürdőszobával. Pazar berendezés, hatalmas úszómedencék, edzőtermek, házi bár, étterem, sokszor mozi, komornyik és pincér várja őket. A hétköznapibb autókat, mint például egy legújabb évjáratú Mustang, maguk is vezethetik, az étkezéseket megrendelésre, a ház saját szakácsa készíti és a személyzet tálalja. A büdzsé kizárólag az extra kiadásokat szolgálja. A programok listáján csupa kellemes időtöltés: spa-kényeztetés, közös programok a cserecsalád barátaival, estélyeken, partikon való részvétel, vacsora valamelyik előkelő étteremben…

Szívükben mégsincs irigység. A csereéletet vakációként fogják fel, s boldogan térnek vissza megszokott környezetükbe,

mert, ahogy mondják, a család a legfontosabb, s a szeretet mindent legyőz. És mindezt komolyan is gondolják.

Mint ahogy nem üres frázis az sem, amit a gazdag családok rendre megfogalmaznak: minden tisztelet azoknak, akik ilyen (értsd: szegény) körülmények között élnek. Mert

számukra megdöbbentő élmény az élelmiszerbankba menni a heti segélycsomagért, a szupermarketben úgy vásárolni, hogy nem a minőséget, hanem az árakat kell nézni,

ráadásul a rendelkezésre álló keretből naponta maguknak főznek, de egy üveg bort sem engedhetnek „lazításként”.

Hogy mennyire komolyan gondoljak a szegény családok iránti megbecsülésüket? Mi sem mutatja jobban, mint hogy sosem költik el még a rendelkezésükre álló szerény összeget sem.

Volt olyan gazdag család, amely a pelenkára szükséges pénzt tette félre, egy másik a pénz egy részéből hozzávalókat vett, süteményeket sütött, majd a helyi piacon eladta, s a bevétellel kibővítette a cserecsalád kasszáját.

Az acéliparból meggazdagodott mágnás, már ismert, sikeres festőművész, kifestette a kerti sufnit, lemázolta kerítést és a szegény család mindhárom gyerekének személyre szóló festményt hagyott hátra.

Persze Hollandia sem az angyalok országa.

Itt is vannak bűnözésből meggazdagodottak, akik nyilvánvalóan sosem lesznek szereplői ennek a sorozatnak.

Miként az a szupermarket- és utazási irodalánc tulajdonosa sem, akik évente egyszer, karácsony táján végigjárja valamennyi üzletét, külföldi rendszámú autóját sofőr vezeti, aki a kocsiban várja, míg ő fitymáló, lenéző tekintettel járatja körbe a szemét azokon a vásárlókon, akiknek a vagyonát köszönheti.

Egyszer egy hasonló műsorsorozatot talán Magyarországon is érdemes volna elindítani. Megmutathatnák, mire költené a havi büdzséjét az a közmunkás családdal „cserélő” miskolci ex-alpolgármester, aki ugyan milliós jövedelmet kasszíroz havonta, de szemrebbenés nélkül kijelentette, hogy Magyarországon 44 ezer forintból is meglehet élni.

Bemutathatná otthonát a nyilvánosságnak a miniszterelnök „kötélbarátja”, cserélhetne egy roma családdal Hegedűs Zsuzsa a kormányfő egymilliót kereső szegénységi tanácsadója.

Jó pár hétre való műsortippet adhatnánk a stábnak közfigyelemre érdemes hazai prominensek életmódjának bemutatásra, de attól tartunk, kevesen vállalnák, hogy őszintén elmondják a kamera előtt, mivel keresték meg a magánrepülőre, jachtra, palotára való millióikat.

Csóti Klára (SBS6/Steenrijk, straatarm)

Koreanapló 23. – Augusztus 20.

Ma csak egy normális hétfő van itt Koreában, természetesen itt nincs ünnep, érdekes módon a Magyar Nagykövetségen sincs, ugyanis a szükséges nyolc diplomatából mindössze kettő van meg, kicserélnek majd mindenkit, és pénzt is csak október 23-a megünneplésére kaptak, akkor nagy fogadás lesz, amennyire egy családi ház emeletén lévő, körülbelül 6o nm.-es nagykövetségen ez egyáltalán lehetséges, bár lehet, hogy a fogadást máshol tartják, nem tudom. Kétségtelen, hogy hamarosan itt lesz a harminc éves évfordulója a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének, ami azért is érdekes, mert Dél-Koreának is az első ország volt Magyarország a vasfüggöny mögül, ahol nagykövetséget nyitott, és Magyarország is az elsők között tartja számon Dél-Koreát azon országok közül, amellyel diplomáciai kapcsolatra lépett, és nem a szocialista táborból került ki. Akkor nyílt a mostani nagykövetség, az épület azóta sem változott, nagykövetek, konzulok, és egyéb munkatársak viszont gyakran. Személy szerint nekem egyik garnitúrával sem volt különösebb problémám, mindegyik korrektül végezte a munkáját, bár a kiszabott illetékek, és díjak mértéke idővel a csillagos ég magasába emelkedett, hiába, tudjuk, Magyarország jobban teljesít, az illetékeket, és díjakat pedig ott szabják meg, nem a nagykövetségen.

Láttam tegnap egy kedves barátnőmnél a budapesti tisztavatás főpróbájáról egy képet. Olyan, piros alapon keresztes, hosszúkás, alul cakkos vagy tépett zászlók lógtak mindenfelé, mint egy középkori filmben, gondoltam küldik őket keresztes háborúba, kereszténységben most úgyis olyan nagyon erősek vagyunk ha jól hallottam, hogy épp éheztetjük a határon rekedt menekülteket, mert az olyan roppant keresztényi dolog. Felmerül bennem a kérdés, hogy vajon az én buddhista magyarságom mennyire képes a regnáló hatalom elképzelését megvalósítani, attól tartok semennyire, ezért aztán távol is tartom magam Magyarországtól, nehogy zavart okozzak a mátrixban, mindazonáltal nem venném rossz néven, ha az ott élő, valamilyen oknál fogva szintén kilógó honfitársaim mégiscsak megtennék, mondjuk helyettem is.

Visszatérve Koreára, azért itt is történnek érdekes események, ma például a szétszakított családok találkoznak Észak-Koreában egymással, a Kümgáng hegy egyik resortjában, két éjjelre, és három napra. Ez a mostani találkozó már nem lesz olyan tragikus, mint a 25 évvel ezelőtti, alig él már néhány közvetlen érintett, a legtöbb aki utazik, közvetett rokon, az élők is 1oo éves kor körül vannak, olyankor a találkozás, a búcsúzás is más értelmet nyer már, mint fiatalabb korban, azt hiszem. Szimbolikus jelentősége azért mindenképp van a dolognak, hiszen ezt a találkozót erősen forszírozta Dél igen rég óta, azonban Észak nemet mondott egészen addig, amíg létre nem jött az első találkozó Mun Dzse In déli elnök, és Kim Dzsong Un északi diktátor között. Már akkor augusztusra ígérte Kim, és ma reggel kilenc busz útra is kelt, az ígéret szerint.

Szeptemberben Pompeo megint Északra megy, fel szeretnék gyorsítani a leszerelést, Mun elnök is Északra látogat, a végleges békeszerződést szeretnék Kimmel aláírni, ami ellen Kínának nincs kifogása, Amerikának nem annyira tetszik az ötlet. Nagy lesz a forgalom Pjanjángban a jövő hónapban, mert Si Dzsin Ping, örökös kínai csá.. izé, párttitkár is Észak-Koreába látogat, nem tetszik neki, hogy Kim nem engedi be a turistákat, holmi teltházra és renoválásra hivatkozva.

Trump sem szeretne kimaradni a buliból, úgyhogy ő meg azt erőlteti, hogy Kína, Észak-Korea, és Amerika csúcstalálkozzon, mert (és ebben bizony igaza van) Kína jóindulata nélkül a Koreai-félszigeten nemigen lesz egyhamar béke, amerikai katonák hazamenetele, és szabad közlekedés, meg az ENSZ szankciók megszüntetése sem, márpedig ez így most veszélyes pálya Kimnek, és mindenkinek, mert ott épp akkora az aszály, a hőség, mint itt, épp úgy tönkrement a termés, csak ott nincs miből pótolni, és az éhező, békét, prosperitást ígéretként kapott nép csak egyszer lesz nagyon dühös, de az átírhatja mindenki elképzelését a békés átmenetről, háború és halál pedig van elég a világban, nem kéne még egyet ostobán kiprovokálni.

Jön egy tájfun, igen, igen nagy, és ennek nincs „a”, „b”, és „c” útvonala, mint az eddigieknek, ma reggel azt mondta a meteorológus, hogy ez bizony telibe kap bennünket, nagyon erős, és a felettünk lévő tűzforró, magas nyomású levegő miatt, vélhetőleg csak erősödik, mire ideér. Izgi lesz a 28. emeleten egy olyan tájfun, ami amúgy is párját ritkítja Korea történetében.

Közben két újabb rejtélyre derült fény a lakásban. Az egyik egy keskeny fiók a sütő mellett, hermetikusan elzárva mindentől, tetején egy nyitható tolóajtóval, alul egy tálcával, és egy karral középtájt. Ez idáig csak néztük, és fogalmunk sem volt, vajon mi lehet az, mígnem a gyermek kiderítette, hogy az bizony rizstartó, és adagoló egyben. Így aztán beleöntöttük a rizst, a kölest, és az édes rizst, persze előtte alaposan összekevertük őket, lezártuk a tolóajtót, meghúztuk a kart, és láss csodát, egy személyre való rizs esett a kihúzható fiókba. Nagyon tetszik, azóta azzal szórakozom, amikor sokat huzigáltam, visszaöntöm felül. Egy szem sem megy mellé, ami nagyon jó, mert rizsre lépni hasonló élmény a legóra lépéshez, pláne, hogy Koreában senki sem megy cipőben a lakásba, azaz a mezitlábas élmény garantált. A másik, a konyhai mosogató baloldali pedálja.  Azt tudtam korábban is, hogy a pedálos vízcsap takarékos, higiénikus, és kényelmes, az ember rálép, a víz elindul, még egyszer rálép, a víz eláll. Csakhogy ebben a lakásban baloldalon is van egy pedál, azt nem tudtam mire való, hiába nyomogattam, nem jöttem rá, mígnem a férjem kiokoskodta, hogy az a még takarékosabb forma, azaz addig folyik a víz, amíg az ember a lábát rajta tartja. Most annak is nagyon örülök, majdnem annyira, mint a rizsadagoló szekrénynek. Közben a légkondi magától bekapcsolt a nappaliban, ahol kikapcsoltuk, ez az AI rovására írandó, ami viszont a nyitva lévő ablakokat nem csukta be, úgyhogy mégsem tökéletes, majd elkérjük tőle a villanyszámla összegét hó végén, mert jó néhány órán át hűtöttük a 28. emelet környékén a kinti levegőt, és a hűtő számítógépe is felvillan, ahányszor csak elsétálok mellette, mondhatni csalogat, hogy gyere, rendelj valamit, hallgass zenét, de legalább törölgess meg, úgyhogy megtörölgettem, biztos neki is van lelke alapon.

S.Lee

Ma főztem először rendes ételt, ugyanis a férjem még hozott ezt, azt a csangdzsui lakásunkból, és közben vásárolt egy csige (amolyan igen sűrű leves) főző alkalmatosságot, ami nagyon hagyományos, és agyagból van, persze nem lehet vele indukciós főzőlapon főzni, de itt nem is kell, nem dísznek van az elszívó, se ételszag, se meleg nincs főzéskor a lakásban, úgyhogy ma abban készült a késői ebéd, vagy a korai vacsora, még nem döntöttük el. Bejelentkeztünk szedzsongi lakosnak, én el se mentem, a férjem öt perc alatt lezavarta a dolgot a személyes jelenlétem nélkül is, és kaptunk egy koreai zászlót ajándékba, hogy ki tudjuk tűzni ünnepek alkalmával.

A lányunk tegnap szerencsésen megérkezett Hollandiába, nemsokára kezdődik az egyetem, ő sem fog unatkozni azt hiszem, anyám is örül, hogy láthatja végre. A héten mi még a földszinten rendezkedünk, aztán ha a tájfun lehűti majd a levegőt, jön az emelet, és a tetőterasz berendezése, de az már csak nekem, a férjemnek a dolgos hétköznapok következnek a tedzsani iroda új vezetőjeként.

Bréking nyúz, június 30. – Tudósítás a másik valóságból

0

Migránsok, Jobbik és melegek – ilyen témák napi szinten helyet kapnak az alternatív valóság sajtójában. Ma sem volt ez másként.

 Pesti Srácok – Polgári Szilvia: Szeress, különben…

Kisregény hosszúságú írást közöl  portál a „lopakodó meleglobbiról”, s  a szerző felteszi a kérdést: „e jelző vajon napjainkban is megállja-e a helyét? Manapság valóban lopakodik a homoszexuális propaganda, vagy inkább kérlelhetetlenül rúgja ránk az ajtót? Még mindig a másság elfogadásának hőn óhajtott vágyáról volna szó, a többségi tolerancia hétköznapi érvényesülésének megszerzéséről, vagy tűzzel-vassal-erőszakkal kikövetelt szeretetről? Szeress minket, különben megbánod, ugyanis azonnal fölcímkézünk és bezsúfolunk a homofóbok bigott kasztjába!

Nem lehetséges, hogy egyes lobbicsoportok, s a rájuk akaszkodó liberális politikusok mára jócskán túltolták a szivárvány egyre több árnyalatában pompázó buzibiciklit, elterelve ezzel a figyelmet valami sokkal, de sokkal veszélyesebb kérdésről?”

A sajátságos válaszát pedig közel 35 ezer karakterben fogalmazza meg Polgári Szilvia (megj.: kézenfekvően, már maga a név is mennyire stílszerű) a véleményét, amelyből érdemesnéhány alcímet idézni, hogy képet kapjunk az irányról::

Az AIDS, leánykori nevén GRID megjelenése
A manipuláció mesterfoka
Nem olyanok, mint mi
Szeress, különben megbánod!
Szexuális deviancia mint érdem?
„Migránsok fia – fekete és homokos
„Őshonos magyar, fehér és hetero”
El a kezekkel a gyermekeinktől!

Ripost – Törökök: Már mi vagyunk a főnökök Hollandiában!

Az országban egyre több muzulmán él aki, nem akar integrálódni.

„Ez már Törökország és mi folyamatosan egyre többen leszünk Hollandiában”

– mondta az egyikük, idézi a portál A De Telegraafot, amely telefonos interjúkat közöl néhány „igazhitűvel”.

A portál szerint a liberális Hollandia őslakosai talán még fel sem fogják, hogy mekkora veszélyben vannak. A 16 és fél milliós országban már 3,4 millió bevándorló él, azaz négy hollandra jut belőlük egy. Ha csak a törököket (390 ezer) és a marokkóiakat (355 ezer) számoljuk össze, az iszlámhívők létszáma már közelíti a háromnegyed milliót, más források szerint az 1 milliót.

Sokan a keresztény holland kultúrát alapvetően alsórendűbbnek és hitványabbnak tartják a saját kultúrájuknál. Mások arról beszéltek, hogy téves a holland kormány velük kapcsolatos politikája:

„Ezt ti tettétek lehetővé. Itt minden lehetséges. Ha előjogokat adtok az embereknek, akkor ne csodálkozzatok, hogy élnek azokkal”.

Magyar Idők – Duró Dóra: nem volt hova hátrálni

„Az utolsó pillanatig párton belül szerettük volna megoldani a problémákat, de Toroczkai László kizárása olyan pont volt, amikor már tényleg nem volt hova hátrálni, lelkiismereti kötelességemnek tekintettem a kilépést” – idézte fel az elmúlt hetek történéseit a Magyar Időknek adott interjúban a volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő, Dúró Dóra. Arról is beszélt, hogy a Jobbik korábbi értékeinek elárulását eredményező döntésekbe nem vonták be, azokat Vona Gábor hozta meg. Az Ásotthalmon zászlót bontott Mi Hazánk Mozgalom szerinte stabil értékrend alapján áll, és nemzetstratégiai kérdésekben nem ad helyet politikai

Mint elmondta, már sokan kiléptek a Jobbikból, többen ezután fognak. Persze korrektebb lett volna, ha azok alapítanak új pártot, akik új utakra akartak lépni, alapító nyilatkozatunkat félretéve.

Így gyakorlatilag ellopták a pártunkat.

Tagadja, hogy 13 ezer aktív tagja lenne a Jobbiknak, ennyien léptek be összesen a pártba annak alakítása óta., nagyjából négyezerre tehető az aktív jobbikosok száma, de ezek jelentős része is megelégelte, amit a párt az elmúlt két évben csinált, ezért még sokan átjönnek majd hozzánk – mondta Duró.

Az interjúban természetesen Simicska Lajos is szóba került. Duró szerint nagyon szűk vezetői réteg tudhatott arról, hogy – mint a kérdésben elhangzott – „Simicska Lajos cégei jóval a piaci ár alatt adtak reklámfelületet a Jobbiknak? Hogy a tiltott pártfinanszírozás mértéke akkora volt, hogy a párt belerokkant?”

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK