Óóóóó Isztambul… Nőnapi tüntetés szétverve

0
78
facebook

Szabadnak születtem, szabadon akarok élni! – ezzel a jelszóval tüntettek nőnapon Isztambul bevásárló utcájában. Az Isztiklal utcában a rendőrök nem engedték felvonulni a tüntetőket, majd durván feloszlatták a többezer emberből álló tömeget, mely döntő többségében nőkből állt. Erdogan Törökországában nemigen respektálják a nők jogait. Egy ENSZ felmérés szerint a nők 38%-a válik valamilyen erőszakos cselekmény áldozatává – többnyire a saját otthonában.

Közben Berlinben már munkaszüneti nap volt a Nők napja

Németország 16 tartománya közül elsőként a főváros döntött úgy, hogy munkaszüneti nappá változtatja március nyolcadikát. Németország családügyi minisztere még csütörtökön nyilatkozott arról, hogy sokat kell még tenni azért, hogy a nők egyenjogúsága teljes mértékben megvalósuljon Németországban, ahol Clara Zetkin először hirdette meg a Nők napját. Franziska Giffey családügyi miniszter látványos gesztussal ünnepelte a Nők napját:

a miniszter asszony szemetesnek öltözött

Ezzel azt akarta bizonyítani, hogy a szebbik nem az élet minden területén megállja a helyét. Németországban a szociáldemokraták és a kommunisták képviselték a leghatározottabban a női egyenjogúságot, ezért az egykori NSZK-ban gyanakodva kezelték az egész nőnapi akció sorozatot – emlékeztet a Deutsche Welle közszolgálati portál. Clara Zetkin a szociáldemokraták nevében hirdette meg a nőnapot, később pedig a bolsevik Alekszandra Kollontaj asszony vezette azt be a Szovjetunióban. Emiatt nyugaton mindenütt gyanakvás kísérte március nyolcadikát, de ma már ennek vége. Berlinben a nők napja immár munkaszüneti nap. A többi német tartományban is fennáll ennek lehetősége hiszen a Reichstag megszavazta ezt. Egyelőre azonban csak Berlinben vezették be a gyakorlatban is, hogy a nemzetközi nőnap munkaszüneti nap legyen, ahogy azt Clara Zetkin több mint száz éve a német szociáldemokraták nevében javasolta.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..