Kezdőlap Címkék Nőnap

Címke: nőnap

Nem csak köszönteni kell a nőket

A tegnapi nőnapon még Orbán Viktor is köszöntötte Facebook oldalán az ünnepelteket. Nagy szó ez akkor, amikor a Fidesz EP-képviselői rendre rendre leszavazzák vagy nem támogatják az olyan jelentéseket, amelyek erősítették volna a nők jogait.

A nemzetközi nőnapon, fontos emlékeztetni mindannyiunkat: ez a nap a történelmi baloldal egyenjogúságért való küzdelmének nagy ünnepe is, eredete ugyanis a munkásmozgalmi, jogvédő és jogérvényesítő kiállásból ered. Mindez azért is fontos, mert ha valaki komolyan gondolja a hölgyek tiszteletét, akkor a kirakati gesztusok helyett valódi cselekedetekkel bizonyítja ezt. Utóbbiból pedig a jelenlegi kormányzat képviselői egyelőre elégtelenre vizsgáznak. – Újhelyi István EP képviselő nyílt levélben hívja fel erre figyelmünket.

Miközben itthon fideszes parlamenti képviselők és közjogi méltóságok deklarálják, hogy a családon belüli erőszak legjobb ellenszere, ha a nők inkább szülnek vitatkozás helyett, a közéleti viták során pedig a legsuttyóbb beszólásokat is megengedik maguknak, addig a Fidesz európai parlamenti képviselői sorozatosan cserben hagyják a nőket a brüsszeli döntéshozatalok során. Ráadásul utóbbiról szeretnek csendben, fű alatt sunyítani.

Nem először tehát, de félek, hogy nem utoljára kell rámutatnom arra: a Fidesz EP-képviselői az elmúlt időszakban számos alkalommal szavaztak le olyan jelentéseket és javaslatokat az Európai Parlamentben, amelyek erősítették volna a nők, a családanyák helyzetét.

Tartózkodtak például annál az Arena-jelentésnél, amely a nők szegénységének és társadalmi kirekesztettségének problémáival foglalkozott. Tartózkodtak annál a Kuneva-jelentésnél is, amely a súlyosan kiszolgáltatott női háztartási alkalmazottak ügyével foglalkozott. Tartózkodtak annál a Honeyball-jelentésnél, amely a menedékkérő nők speciális helyzetén javított volna. Tartózkodtak annál a Tanácsi határozatnál is, amely sürgette a nők elleni erőszakkal szembeni tagországi fellépést. De tartózkodtak az ENSZ nőjogi jelentésével kapcsolatos parlamenti szavazáson is, pedig tehettek volna a nemek közötti bérszakadék csökkentéséért, illetve a vidéken élő nők infrastrukturális, ellátórendszeri és gyermekgondozási hátrányainak csökkentéséért.

Csak bízni tudok abban, hogy a jövőben a Fidesz nem csak szavakban és közpénzből forgatott marketing-videókban fog a nők jogai mellett kiállni, de érdemben tesznek is érte. A kormánypárti EP-delegáció tagjai a mai nőnap alkalmából legjobban talán azt teszik, ha bocsánatot kérnek hölgy politikustársaiktól és minden nőtől, amiért az elmúlt időszakban érdekeikkel és jogaikkal szemben cselekedtek az uniós színtéren.

Óóóóó Isztambul… Nőnapi tüntetés szétverve

Szabadnak születtem, szabadon akarok élni! – ezzel a jelszóval tüntettek nőnapon Isztambul bevásárló utcájában. Az Isztiklal utcában a rendőrök nem engedték felvonulni a tüntetőket, majd durván feloszlatták a többezer emberből álló tömeget, mely döntő többségében nőkből állt. Erdogan Törökországában nemigen respektálják a nők jogait. Egy ENSZ felmérés szerint a nők 38%-a válik valamilyen erőszakos cselekmény áldozatává – többnyire a saját otthonában.

Közben Berlinben már munkaszüneti nap volt a Nők napja

Németország 16 tartománya közül elsőként a főváros döntött úgy, hogy munkaszüneti nappá változtatja március nyolcadikát. Németország családügyi minisztere még csütörtökön nyilatkozott arról, hogy sokat kell még tenni azért, hogy a nők egyenjogúsága teljes mértékben megvalósuljon Németországban, ahol Clara Zetkin először hirdette meg a Nők napját. Franziska Giffey családügyi miniszter látványos gesztussal ünnepelte a Nők napját:

a miniszter asszony szemetesnek öltözött

Ezzel azt akarta bizonyítani, hogy a szebbik nem az élet minden területén megállja a helyét. Németországban a szociáldemokraták és a kommunisták képviselték a leghatározottabban a női egyenjogúságot, ezért az egykori NSZK-ban gyanakodva kezelték az egész nőnapi akció sorozatot – emlékeztet a Deutsche Welle közszolgálati portál. Clara Zetkin a szociáldemokraták nevében hirdette meg a nőnapot, később pedig a bolsevik Alekszandra Kollontaj asszony vezette azt be a Szovjetunióban. Emiatt nyugaton mindenütt gyanakvás kísérte március nyolcadikát, de ma már ennek vége. Berlinben a nők napja immár munkaszüneti nap. A többi német tartományban is fennáll ennek lehetősége hiszen a Reichstag megszavazta ezt. Egyelőre azonban csak Berlinben vezették be a gyakorlatban is, hogy a nemzetközi nőnap munkaszüneti nap legyen, ahogy azt Clara Zetkin több mint száz éve a német szociáldemokraták nevében javasolta.

Ilyen volt a nőnap a kampány kellős közepén

Nőnapon sem állt meg az élet a kampányban, sőt: a miniszterelnök-jelöltek, illetve pártvezetők kihasználták az alkalmat arra, hogy a köszöntés örvén eljuttassák üzeneteiket a női választókhoz. Orbán Viktor a Parlament konyhájában kereste a nőket, Gyurcsány Ferenc rántottát készített a lányának, Szél Bernadett pedig a férfi politikusok képmutatásáról beszélt.

Orbán Viktor volt az egyik legfürgébb: már reggel feltöltötte a Facebook-oldalára a videót, amelyben az Országgyűlés női dolgozóit köszönti, hol máshol, mint a konyhában. A miniszterelnök nárciszokkal köszönte meg a sok finomságot, amivel ellátják a „gyár kantinjában”, és még azt is megkérdezte, hogy van-e a hölgyeknek bármilyen kívánsága. Közben nem felejtette el megemlíteni, hogy számos erős nő veszi körbe, tehát nem igaz, hogy a női lenne a gyengébbik nem. A nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról is elmélkedett, amire nagyon büszke a kormány.

Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje több nőnapi poszttal is készült: ő is feltett egy videót, amelyben felidézte Orbán Viktor híres mondatát arról, hogy nem foglalkozik nőügyekkel. Karácsony szerint Orbán lemondott a társadalom feléről. „Április 8-a után egy olyan országot építünk, ahol a férfiak és nők egyformán számítanak” – mondta. Hozzátette, hogy azt akarják elérni, hogy a nőknek ne kelljen választaniuk a hivatás és a család között. Az MSZP-Párbeszéd és a Liberálisok utcai rendezvény is szervezett: Karácsony Gergely virágokat osztogatott Budapest több pontján.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje egyik videójában több tucat virágot osztott ki nőknek mindenfajta kommentár nélkül, később, egy másik videóüzenetben pedig arról beszélt, hogy az év minden napján meg kell becsülni a magyar hölgyeket, nem csak nőnapon. Vona szerint szégyenletesek a kormány nőellenes megnyilvánulásai, amiből az látszik, hogy Orbán Viktorék nem tekintik egyenrangú partnernek a nőket. Vona szerint sajnálatos, hogy magyar kormányban nincs női miniszter, de ha kormányra kerülnek, mindez megváltozik.

Szél Bernadett, az egyetlen női miniszterelnök-jelölt élő videóbejelentkezésben beszélt a Facebookon arról, hogy milyen nehézségekkel kell nap mint nap megküzdeniük a nőknek. Azzal kezdte, hogy nem egy szál virággal mennek oda az LMP-ből a nőkhöz, hiszen a nemzetközi nőnap minden évben kicsit a képmutatás szimbóluma Magyarországon. Ők pedig

nem boldog nőnapot, hanem boldog nőket szeretnének.

„Minél inkább nem foglalkoznak velünk az év 365 napján, ilyenkor annál inkább szeretik megmutatni, hogy ezen a napon mennyire fontosak vagyunk” – mondta. Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a képmutató politikus tipikus példája Orbán Viktor, akinek a nőnapi videóját is kritizálta. Szél arról beszélt, hogy a nőknek helyet kell kapniuk a közéletben, fel kell számolni a nemek közötti bérszakadékot, foglalkozni kell a nők elleni erőszakkal, és segíteni kell a kisgyermekes anyák munkába állását.

A legkomolyabban megkomponált videóval Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke jelentkezett. Egész kis történettel készült, amelynek főszereplője a lánya. Arról beszél, hogy négy fia és öt lánya van, és tudja, hogy a lánya is olyan erős, mint a fiai. Gyurcsán elárulta, hogy hiába okos, céltudatos, és sok fiúnál talpraesettebb a lánya, apaként mindig kicsivel jobban félti őt. Arról beszél, hogy olyan Magyarországot szeretne, ahol lánya az lehet, aki akar.

Jogaikért vonultak utcára a nők Ázsiában (is)

0

Van miért harcolniuk: a szókimondó és nyers stílusáról ismert Duterte több szexista kijelentést is tett. A katonáknak például azt mondta, hogy a kommunista gerillák elleni harcban lőjék nemi szerven a nőket.

 

Szöulban több száz, feketébe öltözött nő vonult fel a szexuális bűnözők felelősségre vonását követelve. Dél-Koreában továbbra is elterjedt az áldozat hibáztatása a szexuális bűncselekményeknél. Az év elején vett lendületet a szexuális zaklatással való szembenézést szorgalmazó kampány. Azóta egy tartományi kormányzó is lemondott, mert titkárnője azzal vádolta meg, hogy többször is zaklatta és megerőszakolta.

A Fülöp-szigeteki főváros, Manila központjában több száz rózsaszín és lila pólós aktivista tiltakozott Rodrigo Duterte elnök ellen, akit a nők jogainak lábbal tiprójának neveztek. A tiltakozók táncoltak, énekeltek, és rózsát adtak azoknak a nőknek, akik elveszítették valamelyik családtagjukat Duterte könyörtelen drogellenes háborújában, melyben több ezer embert öltek már meg. A rendőrség tagadja, hogy törvényen kívüli gyilkosságokat követnének el.

A szókimondó és nyers stílusáról ismert Duterte több szexista kijelentést is tett. A katonáknak például azt mondta, hogy a kommunista gerillák elleni harcban lőjék nemi szerven a nőket.

Indiában több százan, köztük tanárok, diákok és szexmunkások vonultak fel a fővárosban a családon belüli erőszak, a szexuális bűncselekmények és a diszkrimináció ellen tiltakozva. A dél-ázsiai országban a szigorú törvények ellenére nő a nők elleni erőszakos bűncselekmények száma. Többször előfordult halálos kimenetelű tömeges nemi erőszak, ami rendszeresen megütközést kelt az indiai társadalomban.

Orbán, Putyin videóval köszöntötte a nőket

0

Magyarországon kétmillió olyan nő van, aki nemcsak gyermeket nevel és “gondoskodik rólunk”, hanem dolgozik is, ők különösképpen megérdemlik a tiszteletet – mondta Orbán Viktor kormányfő a nemzetközi nőnap alkalmából a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Putyin viszont szavalt is a nőnapi videójában.

A magyar miniszterelnök az Országház étkezőjében dolgozó nőket köszöntötte föl egy-egy szál nárcisszal. Azt mondta: illendő, hogy azokat köszöntse föl, akiknek a napi munkában a legtöbbet köszönhet.

Orbán Viktor szerint hiába mondják, hogy a női a gyengébb nem, ez valójában fordítva van.

Szerencsésnek nevezte magát, amiért nem csak kedves, hanem erős nők között élhette le az életét. “Megvan még a nagymamám, 97 éves, él az édesanyám, megvan a feleségem, szült nekem öt gyönyörű gyermeket, közülük négy lány, és már van egy unokám is, aki szintén lány” – sorolta a kormányfő.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK