OLAF-vizsgálat Szlovákiában is

0
686
Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetõk, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A a Bugár Bélát, a Híd - Most párt elnökét ábrázoló kép feliratának jelentése: Hazudós Béla. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Az Európai Parlament zöld képviselői kérték meg a pénzügyi csalásokat kivizsgáló uniós szervezetet, hogy nézzen utána azoknak az ügyeknek, melyeket Jan Kuciak oknyomozó újságíró feszegetett Szlovákiában. Mint ismeretes, a fiatal újságírót és menyasszonyát meggyilkolták. Az ügybe belebukott Fico miniszterelnök is, bár a háttérből továbbra is ő irányítja a kormányt Pozsonyban.

A fiatal oknyomozó újságíró szerint a Szlovákiába betelepült olasz maffia – kormányzati segítséggel – lenyúlja az uniós regionális fejlesztési pénzeket illetve az agrár támogatásokat. Az EU ezen a két címen fizeti ki a legtöbb pénzt, és ezen a téren tapasztalja a legtöbb visszaélést is.

Az OLAF szóvivője most közölte: a zöldek kérésére megindul az előzetes vizsgálat. Annak eredményei alapján döntenek arról, hogy a pénzügyi csalások ügyében megindítsák-e magát a vizsgálatot. Az OLAF csak nehezen tud vizsgálódni ezen a téren, mert rá van utalva a helyi hatóságok együttműködésére. Olyan korrupciós ügyek esetében, melyek a helyi legfelső vezető réteget is érintik, minimális az együttműködési készség. Ha ennek ellenére az OLAF bizonyítékokat prezentál a csalásokra, akkor sem indíthat eljárást, hanem az ügyet át kell adnia a helyi hatóságoknak. Amelyek szuverén módon döntenek: általában úgy, hogy nem csinálnak semmit.

Ezért akar Brüsszel közös korrupcióellenes ügyészséget, de Magyarország ezt nem támogatja – meglehetősen érthető okokból. A közép és kelet-európai uniós tagállamok közül Romániában folyik igazán komoly korrupcióellenes hadjárat. A román elit viszont elszántan küzd azért, hogy korlátozza a korrupcióellenes ügyészség aktivitását, hiszen az már rács mögé juttatott egykori kormányfőket is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .