OLAF: hova tűnnek az uniós pénzek Magyarországon?

0
2034
danielfreund.eu

Daniel Freund, a német zöldek európai parlamenti képviselője szerint évi egymilliárd euró jut Orbán Viktornak és klánjának az uniós pénzekből.

Nem megy ilyen messzire az Európai Unió pénzügyi csalások elleni hivatala – az OLAF – hiszen nincsen módja igazán vizsgálódni Magyarországon. Most, amikor ismertették az elmúlt időszak vizsgálati eredményeit arra hívták fel a figyelmet: jó lenne, hogy Magyarországon is vizsgálódhatna az európai ügyészség.

Orbán Viktor tudja, hogy miért küzd ez ellen hős magyar patriótaként. Tavaly volt az első év, hogy az OLAF segíthetett az európai ügyészségnek abban, hogy utánajárjanak: mi is lett az uniós pénzekkel a tagállamokban. Tavaly több mint félmilliárd euró visszafizetésére tett javaslatot az OLAF. Magyar-szlovák ÁFA csalás. Ez a két tagállam a bajnok abban, hogy elcsalja az ÁFA-t oly módon, hogy papíron utaztatja az árukat, de a valóságban egészen más történik. Az európai ügyészség itt különösen hatékony lehetne – mondta az OLAF főnöke – de Magyarország nem tagja ennek az európai intézménynek, mert az EU pénzére igényt tart, de az ellenőrzésére nem.

Ez lenne a nemzeti együttműködés rendszere, amely nemigen működik az uniós euró milliárdok nélkül. Minthogy

Magyarország ellen a jogállami normák megsértése miatt eljárás folyik, ezért ez az egyetlen tagállam, amely nem jogosult a helyreállítási alapra.

Lengyelország épp az elmúlt napokban kapott zöld jelzést a brüsszeli bizottságtól, de az Európai parlament bírálta Ursula von der Leyent a döntés miatt.

Magyarország viszont hiába vár a pénzre, ezért a nemzetközi piacon vesz fel devizahitelt.

Bár Orbán Viktor korábban fogadkozott, hogy sohasem kerül sor erre, most a gazdasági vészhelyzetben ehhez a módszerhez folyamodott. Mindez az államadósság növekedésével jár noha az Orbán kormány deklarált célja annak csökkentése.

Minthogy azonban az Európai Unió csaknem valamennyi tagállama hasonló problémákkal küzd: magas az államadósság és a költségvetés hiánya, ezért a brüsszeli bizottság azt javasolja: jövőre se legyenek kötelezőek a maastrichti kritériumok!

Brüsszelben tehát e tekintetben elnézően lesznek, de korrupció ügyben annál kevésbé, hogy

a fukar tagállamok egyre inkább vonakodnak finanszírozni egy olyan rendszert, amelynek haszonélvezői a tagállamokban a helyi elit tagjai nem pedig a millió gonddal küszködő gazdaság és társadalom.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .