Nyomozás a pittsburgh-i antiszemita merénylő európai kapcsolatai után

0
525
wikipedia

11 embert ölt meg és hatot megsebesített a 46 éves Robert Bowers amikor rátámadt az Élet fája zsinagóga körül gyülekező zsidókra Pittsburgh-ben az Egyesült Államokban.
Az MI 5 most azután nyomoz, hogy a merénylőnek milyen kapcsolatai voltak neonáci szervezetekkel Európában és főként Nagy Britanniában. A brit terrorelhárítás attól tart, hogy a neonácik Európában is utánozni kívánják az antiszemita merénylő akcióját. “A fő veszélyt továbbra is az Iszlám állam jelenti, de minden terrorista szervezetre odafigyelünk”- nyilatkozta az MI 5 egyik magát megnevezni nem kívánó vezetője a londoni Daily Mailnek.

A pittsburgh-i merénylet volt a legsúlyosabb antiszemita akció az Egyesült Államokban, ahol valósággal sokkolta a hatmilliós zsidó közösséget. Annál is inkább, mert a merénylő “halál minden zsidóra” kiáltással nyitott tüzet a zsinagóga körül gyülekező emberekre. Franciaországban, ahol Európa legnagyobb zsidó közössége él, a belügyminiszter azonnal elrendelte a zsidók intézményeinek fokozott védelmét.

Óránként egymillióan klikkeltek a Gab oldalra az antiszemita merénylet után .Ezzel dicsekedett az a szélsőjobboldali oldal, mely nem korlátozza a gyűlölet beszédet ellentétben mondjuk a Facebook-kal vagy a Twitterrel. A Gab-et egy Andrew Torba nevű szoftver fejlesztő alapította a “szólásszabadság nevében”. A merénylő lelkesen posztolt az oldalon. Például Auschwitz híres feliratát Arbeit macht Frei / a munka szabaddá tesz/, így változtatta meg: Lies Make Money / a hazugság pénzt hoz /! A szélsőjobboldali oldalon rendszeresen  publikál Milo Yannopoulos. A Breitbart munkatársa nemrég Budapesten is előadást tartott, ahol Jeszenszky Zsolt közvetítésével előadta szélsőjobboldali eszméit a hazai érdeklődőknek. A Breitbart Európában is nyomul és igyekszik erősíteni a szélsőjobboldali tendenciákat minden országban.

A Gab főnöke, Andrew Torba ugyan elítélte az antiszemita merényletet Pittsburgh-ben, de a brit terrorelhárítás szerint az oldal a neonácik találkozó helye. Ezért fokozottan figyelik azt nehogy Európában is megismétlődjön a pittsburgh-i antiszemita merénylet, melynek során 11 embert ölt meg a szélsőjobboldali tettes egy zsinagóga mellett az Egyesült Államok kellős közepén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .