Kétharmadba vésnék a családtámogatást

0
730

A héten postázzák a családtámogatásokról szóló „nemzeti konzultáció” kérdőíveit. A kormány azt szeretné, ha igen lenne a válasz arra is, hogy ezeket kétharmadba vésse a parlament.

Már a héten elkezdik postára adni nyolcmillió példányban a gyerekeket nevelő családok támogatásáról szóló úgynevezett nemzeti konzultációt – jelentette be Novák Katalin államtitkár. A válaszokat december 21-ig lehet elküldeni, de később online is kitölthetők lesznek. Arról nem esett szó a sajtótájékoztatón, hogy ezúttal is korlátlan számban lehet-e szavazni egyazon számítógépes IP-címről, ahogyan a korábbi esetekben történt.

A kérdésekbe becsempészték az otthonápolás támogatásának növelését is, amelytől korábban a kormány mereven elzárkózott. Részletek említése nélkül kérdik meg a legalább három gyerekes anyák kiemelt támogatását. Ez takarhatja azt is, hogy teljes szja-mentességet adnának nekik. S bevezetnék a valódi főállású anyaság intézményét.

Utolsóként ahhoz várnak elsöprő igent, hogy ezek a költségvetési támogatások

„kétharmados védelmet kapjanak”.

A nem túl precíz megfogalmazás azt jelenti, hogy minősített szavazati többséggel szavaznák meg a parlamentben, későbbi kormány kisebb többséggel nem tudna hozzányúlni. Akkor se, ha időközben jelentősen megváltoznak a körülmények az országban, vagy ha egy következő kormány nem a magas jövedelmű több gyerekeseket szeretné előnyben részesíteni.

A tíz kérdés a következő.

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni?
  • Támogatja-e Ön azt, hogy az állam ismerje el a valódi főállású anyaság intézményét?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok nagyobb támogatást kapjanak?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermekeink szellemi, lelki és fizikai fejlődése olyan érték, amelyet a magyar államnak védenie kell?
  • Egyetért-e Ön azzal az alapértékkel, miszerint a gyermekeknek joguk van anyához és apához?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermekeiket nevelő családoknak járó költségvetési támogatások kétharmados védelmet kapjanak?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .