Németországban több szolidaritási demonstráció volt

0
2086

Berlinben több mint százan gyűltek össze a Nagykövetség előtt szombat délután a “Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért” rendezvény kezdetével egy időben. A résztvevők egyetértésüket fejezték ki a budapesti demonstráció követeléseivel: a szavazatok újraszámlálását, pártatlan közmédiát és új választási törvényt követeltek. Londonban is tüntettek a magyarok.

A Freie Ungarische Botschaft (Szabad Magyar Követség) aktivista csoport által szervezett tüntetés a Facebookon a “Veletek vagyunk” jelmondattal terjedt és elsődleges üzenete az összetartás és az otthon maradt magyarokkal érzett szolidaritás kifejezése.

Vay Blanka, beszédében a gyűlölet ellen szólalt fel. A politikai ellentéteket félretéve a kormánypárt és az ellenzék választóit közös problémamegoldásra buzdította és az ellenségkép helyett a tényleges emberi kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet:

“De azt igenis kérem, hogy senki ne gyűlöljön senkit, tehát a mostani választáson alulmaradottaktól is kérem, hogy bármennyire dühösek és kétségbeesettek is, ne gyűlöljenek benneteket

, de tőletek a győztes felelősségére, a hatalom birtokosának felelősségére emlékeztetve kérem, hogy ne gyűlöljétek azt, aki másmilyen országban szeretne élni. Nem ellenségek, nem hazaárulók ők, csupán más problémákat látnak fontosnak és más megoldásokat keresnek.“

Czebe Katalin (aki a választások előtt adott interjút a FüHü-nek) szerint a düh és a félelem hozzájárul a jelen rendszer fennállásához, éppen ezért a nyitott párbeszédre és a közös célok szem előtt tartására helyezte a hangsúlyt:

“Jobban kell összetartanunk, mint eddig bármikor. Jobban kell megértenünk, megfejtenünk egymást, mint eddig bármikor.

El kell kezdeni közeledni egymáshoz, el kell kezdeni a társadalmi szélsőségek elmosását, mert (…) egy a célunk: egy jóléti ország, ahol az emberek boldogan élhetnek.”

Németországban a főváros mellett Münchenben és Göttingenben is kifejezték tiltakozásukat és szolidaritásukat a helyi magyar közösségek.

A Freie Ungarische Botschaft (Szabad Magyar Követség) berlini, leginkább magyar származású európai állampolgárok spontán szerveződött csoportja. Úgy vélik, legfőbb ideje, hogy az EU intézményei és vezetői az unió közös jövőjének védelmében végre aktívan fellépjenek az autokrata magyar kormány demokráciaellenes törekvéseivel szemben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .