Németországban jön a harmadik nem

0
870

A német alaptörvénnyel ellentétes, hogy csak fiúnak vagy lánynak lehet anyakönyvezni az újszülötteket – áll az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozatában. Ez a harmadik vagy transzneműek számára teszi lehetővé a nem megválasztását. A módosításra bő egy éve van a német jogalkotónak.

Jövő év december 31-ig kell akként módosítani a német anyakönyvezési szabályokat, hogy azok lehetővé tegyék a fiú vagy lány mellett harmadik nem választását – adta közre határozatát az Alkotmánybíróság A polgári jogról szóló törvénynek lehetővé kell tennie a harmadik nem választását címmel – hívta fel a figyelmet az azonnali.hu.

A karlsruhei testület a személyiségi jog általános elveiből és a diszkrimináció tilalmából vezette le döntését. Indoklása szerint

a személyiségi jogok azokat is védik, akik tartósan nem sorolhatók be se a férfi, se a női nembe.

A határozatból az is kiderül, hogy a német jogban nincs kodifikálva az általános személyiségi jog, ezt az ítélkezési gyakorlat alakítja az emberi méltóság tiszteletben tartásának követelménye alapján. Az alkotmányjogi panasz nyomán elfogadott döntés értelmében a diszkrimináció tilalmába is ütközik a hatályos szabály, amely az anyakönyvezést csak a ma ismert két nem alapján teszi lehetővé.

A német parlamentnek jövő év végéig kell módosítania a törvényi előíráson, oly módon, hogy az tegye lehetővé a „köztes” vagy „különböző” neműkénti anyakönyvezést. Az Alkotmánybíróság azt is kiemeli, hogy az alaptörvény nem írja elő a személyi állapot számszerűsített formáját (vagyis személyi számmal jelölését a nemnek), és azt se, hogy a nemi azonosság része legyen a személyi állapot jogi szabályozásának.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .