Négy állam a ChatGPT-t tömeges hírhamisításra használja

0
749
CHatGPT

A listán az első Oroszország, majd Kína, Irán és Izrael következik – közölte blogján a ChatGPT egyik vezetője.

Az oroszoknak két nagy ilyen megtévesztési akcióját azonosította a ChatGPT, mindkettő a választások befolyásolására irányult. Az Európai választások különösen fontos Putyinnak, aki az Európai Unió megosztására törekszik a szélsőjobboldali pártok révén. A cél a szóban forgó társadalmak destabilizálása, mely hosszú távon anyagi előnyökkel is járhat:

”Az állami törekvések más országok destabilizálására egyre intenzívebben használják a mesterséges intelligenciát, és ennek nemcsak közvetlen politikai célja van hanem gazdasági is. Moldáviában hamarosan elnökválasztást rendeznek és ez igen fontos Putyin számára, mert szeretne ott egy oroszbarát vezetőt látni. Az oroszok célja ugyanis az, hogy megszerezzék Odesszát Ukrajnában, és a tengerpart uralásához nagyon jól jönne Moldávia”

– magyarázza a helyzetet egy francia szakértő, aki a közszolgálati RFI-nek nyilatkozott. Francois Deruty a Sekoia kiberbiztonsági cég főnöke. Ez a francia cég az egész Európai Unió kiber biztonsága felett őrködik.

Miért olyan fontos az oroszoknak Odessza és ennek következtében Moldávia?

“Ukrajna tengeri gabona exportját ily módon végképp megakadályozhatnák az oroszok, akik minden eszközzel gyengíteni akarják Ukrajnát közben pedig megerősítik az orosz gabona pozícióit a világpiacon.”

Doppelgänger – a hasonmás – orosz kampány Ukrajna ellen

A Kreml a ChatGPT segítségével elárasztotta az európai piacot Ukrajna ellenes álhírekkel és hamisított videókkal. Francia, lengyel és német nyelvű álhírekről és hamisított videókról van szó, egyáltalán nem véletlenül, mert Franciaország, Németország és Lengyelország vezetői hangolják össze az Európai Unió politikáját az ukrajnai háborút illetően. Az orosz hírszerzés ezért erre a három államra koncentrál, de Lengyelországban nincsenek könnyű helyzetben hiszen ott a történelmi emlékek miatt senki sem vállalja fel nyíltan az oroszbarát szerepet. Más a helyzet Franciaországban és Németországban, ahol mind a szélsőjobb mind pedig a szélsőbal igen nagy megértést mutat Putyin politikája iránt.

Az orosz hírszerzés a ChatGPT-t arra is felhasználja, hogy a terjesztést megoldja a társas oldalakon az európai országokban.

Spamouflage avagy Kína sem alszik

Peking még tavaly indította meg ezt a kampányt, melynek célja az, hogy a ChatGPT segítségével begyűjtsék a kínai kormány politikáját bíráló véleményeket és videókat, majd pedig automatikusan válaszokat kreáljanak, és azután ezeket terjesszék ugyanott, ahol az eredeti állítások illetve videók megjelentek.

Irán ugyanezt a módszert alkalmazza azzal a különbséggel, hogy itt a célország az USA és Izrael.

A háborúban álló zsidó állam sem rest, hasonló módszerekkel válaszol a kihívásra. Zero Zeno – ez az izraeli kampány neve, a cél pedig dezinformációkkal gyengíteni az ellenfelet illetve annak propagandáját legyen az a Hamász vagy épp Irán. A célközönség itt elsősorban az Egyesült Államok és Kanada, de magában Izraelben is használja ezt a módszert a titkosszolgálat.

Mekkora hatása van ezeknek a dezinformációs kampányoknak? Csekély – állítja a ChatGPT egyik főnöke, aki arra mutatott rá, hogy a lóláb nagyon is kilóg vagyis az egyszerű internet felhasználók is gyorsan kiszúrják: átverésről van szó!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .