A baloldal legyőzte Orbán barátját az európai választáson

0
898
Facebook

8-7 arányú győzelmet aratott a baloldali-zöld koalíció, melyet Frans Timmermans egykori uniós biztos vezetett, a Gert Wilders féle szélsőjobboldallal szemben Hollandiában. Miután kezdetben a szélsőjobboldal sikerét jelezték a felmérések, melyek 9 képviselőt jósoltak Wilders pártjának, ezért a baloldal mindenütt lelkesen üdvözölte a végeredményt az Európai Unióban.

“Az üzenet egész Európa és a szélsőjobb számára hangos és világos: megvédjük haladó értékeinket, és ennek érdekében új irányt jelölünk ki!” – hangsúlyozta a szocialisták frakcióvezetője az Európai Parlamentben. Persze egy fecske nem csinál nyarat hiszen Hollandiának 31 képviselője van a 720 tagú Európai Parlamentben. Ráadásul Hollandiában olyan jobboldali – szélsőjobboldali koalíció alakult, amely előre vetítheti hasonló paktum létrejöttét Brüsszelben is.

Kivel paktál le a Néppárt?

A legnagyobb frakció ez a jelenlegi Európai Parlamentben, és az előrejelzések szerint meg is maradhat ebben a szerepben.

Az ő jelöltjük a brüsszeli bizottság élére Ursula von der Leyen, aki újabb öt évet szeretne ebben a kulcspozícióban, de ehhez meg kellene szereznie nemcsak az Európai Parlament támogatását, de sokkal inkább a Tanácsét is, melyben a tagállamok vezetői mondják ki a döntő szót.

Ursula von der Leyen asszony ezért is barátkozik Giorgia Melonival, mert ő nemcsak olasz miniszterelnök hanem az egyik szélsőjobboldali frakció irányítója is az Európai Parlamentben. Királycsináló lehet a választások után.

A baloldal viszont jelezte Ursula von der Leyennek: ha jön a szélsőjobb, akkor ők mennek! Hogy lesz ebből megfelelő többsége Ursula von der Leyennek, aki számíthat arra, hogy az Egyesült Államok mögötte áll. Az USA persze nem tagja az Európai Uniónak, de Biden elnök intelmeit Magyarország kivételével minden tagállamban figyelmesen hallgatják.

Orbán a periférián: ”marad mi volt a puszta lég?”

A magyar miniszterelnök úgy járt az Európai Néppárttal mint a roma polgártárs, akit kidobtak a kocsmából:

”már úgyis épp indulni akartam volna.”

Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője hallani sem akar semmiféle paktumról, melynek Orbán Viktor is részese lehetne. Orbán annak idején azt javasolta Angela Merkel kancellárnak, hogy paktáljanak le az Alternative für Deutschland szélsőjobboldali szervezettel, melynek neonáci irányzata is van. Ez elfogadhatatlan az Európai Unió és az Egyesült Államok számára. Ezt értette meg Marine Le Pen asszony, aki kizárta frakciójából az Alternative für Deutschlandot.

Marine Le Pen és Giorgia Meloni valósíthatja meg Orbán Viktor álmát: a jobboldal és a szélsőjobboldal szövetségét, de csak úgy, ha távol tartják az Alternative für Deutschlandot.

Lehet persze, hogy Weber, a Néppárt nevében és Ursula von der Leyen a brüsszeli bizottság Spitzenkandidatja Orbán Viktor távoltartásához is ragaszkodik. Akkor a magyar miniszterelnök maradhat a periférián, és a gyakorlatban tapasztalhatja meg: milyen is az, ha a hatalom a kisebbséget “móresre tanítja” ahogy ő teszi ezt a hazai vizeken.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .