Napelem családi házra 2022-ben

0
1042
FH

Az elmúlt évtizedben a napelemek népszerűsége a lakosság körében is egyre nő. A számos előny mellett az állami támogatások is kedvezővé tették a lehetőséget. Lássuk, miért éri meg ilyen rendszert telepíteni 2022-ben, s milyen feltételekkel valósulhat meg a beruházás.

A napelem előnyei

Az alternatív energia nagyobb kezdeti befektetést igényel, s körülbelül 10 év kell ahhoz, hogy megtérüljön. Hosszú távon viszont a következő előnyökkel bír:

  • csendes
  • környezetbarát
  • anyagilag is biztonságos (üzemeltetését nem befolyásolják a piaci árak)
  • akár 25 évig is működhet egy berendezés

Mennyibe kerül a berendezés?

A költségek sok tényezőtől függnek, például a kivitelező cégtől, a ház méreteitől, energiafelhasználásától, valamint a további igénybe vett szolgáltatásoktól (pl. szerviz). Így csak nagyságrendileg láthatunk rá a kérdésre.

Egy kétfős háztartásba, melynek tagjai napközben nem tartózkodnak otthon, elegendő egy 2-3 kW-os berendezés. 2022-ben ennek az ára 1.500.000-2.000.000 Ft között alakul.

Egy nagyobb házba, 4-5 személyből álló háztartásba legalább 5 kw-os berendezés kell, mely idén körülbelül 2.000.000-2.800.000 Ft-ért kapható.

Ezekhez az árakhoz további járulékos költségek társulnak, a kivitelezőtől függően. Ezért, ha pontosabb információt szeretne, egy szimpatikus cégnél válassza az ajánlatkérés napelem rendszerre online opciót, s máris tisztában lesz az anyagi feltételekkel.

Támogatások 2022-ben

Családi házra többféle támogatás is igényelhető ebben az évben, ha alternatív energiaforrást szeretnénk üzembe helyezni. Lássuk a lehetőségeket!

CSOK

Az év végéig még el a lehetőség, melyet az 5000 főnél kisebb létszámú falvakban található ingatlanok vásárlására és felújítására vehetünk fel. Ennek felét lehet korszerűsítésre költeni, s ebbe tartozhat a megújuló energia is.

Zöldhitel

Akár 70 milliós összeget is felvehetünk maximum 2,5 %-os kamatra a program keretében. A cél zöld otthonok vásárlása, kialakítása, így például alternatív energiaforrás beszerelése. Érdemes figyelni a programmal kapcsolatos híreket, mert hivatalosan június végéig él, de születtek tervek a hosszabbítására, feltételeinek megváltoztatására.

HET-pályázat

A lehetőség teljes neve „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”, s kifejezetten a családi házak energetikai korszerűsítésére irányul. A következőket támogatja:

  • nyílászáró csere
  • fűtés korszerűsítése
  • megújuló energiát előállító berendezések telepítése

Ez a vissza nem térítendő összeg egy kiváló lehetőség a felújítóknak, építkezőknek, s 2022 októberéig pályázható. Feltétele, hogy az országos átlag alatt legyen a magánszemély jövedelme.

Összefoglalva: Bár az építkezés és felújítás árai folyamatosan emelkednek, a napelem továbbra is kifizetődő beruházás. Különösen, mert többféle támogatáshoz is hozzájuthatunk a folyamat során.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .