Miről tárgyal Moszkvában Erdogan?

0
235

„Ha nincs katonai megoldás Szíriában, akkor az érintett államok vonják ki a csapataikat onnan” – ez Recep Tayyip Erdogan álláspontja. A török elnök oroszországi látogatása előtt azt is kijelentette, hogy nem érti a legutóbbi, Szíriával foglalkozó amerikai-orosz közös közleményt.

 

A Donald Trump és Vlagyimir Putyin által aláírt dokumentum leszögezi: ha nincs katonai megoldás, akkor a szembeálló feleknek tárgyalniuk kell. Mint ismert, Oroszország Bassar el-Asszad szír elnököt támogatja, az USA viszont a szíriai elnök ellenfeleit. Törökország is Asszad bukását kívánja, de az utóbbi időben már egyezteti az elképzeléseit Oroszországgal. A törökök vezérkari főnöke rendszeresen tanácskozik hármasban az orosz és az iráni fegyveres erők vezérkari főnökével.

Törökország a NATO tagja, de rakétavédelmi rendszert vásárolt Oroszországtól, amely nem kompatibilis az észak-atlanti szervezet rendszereivel. Erről is tárgyal majd Oroszországban Erdogan és Putyin. Az orosz rakétavédelmi rendszer ki van építve Szíriában, a főbb stratégiai központok körül. Emiatt minden állam légierejének kétszeresen is fontolóra kell vennie, hogy küldjön-e harci repülőgépet Szíria légterébe. Lesz tehát miről tárgyalnia Erdogan török elnöknek Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .