A menekültüggyel indított a brüsszeli EU csúcs

0
812

Nem volt könnyű kompromisszumra jutni a különféle politikai és nemzeti álláspontok között, de az Európai Parlament szakbizottságának sikerült elfogadnia a menedékjog reformjáról szóló szabálytervezetet – közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió csúcstalálkozójának bevezetőjében.

Tajani nyitóbeszédében az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) által megszavazott, a közös uniós menekültügyi rendszerre vonatkozó dublini szabályozás reformtervezetével kapcsolatban elmondta, a korábbi rendelet miatt alig néhány tagállam vállalja az abból adódó terhet, hogy a menekültügyi kérelmek legnagyobb részét kezelni kénytelen.

Az Európai Parlament az elfogadott szabálytervezet kapcsán azt javasolja, hogy

hozzanak létre egy olyan rendszert, amely a felelősségnek a tagállamok közötti méltányosabb eloszlásán alapul.

Emellett figyelmet kell fordítani arra, hogy elkülönítsék a háborúk és üldöztetések elől menekülőket azoktól, akik más okból, például a gazdasági okokból jönnek Európába – hangsúlyozta az EP elnöke.

Még a csúcs előtt Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője közölte, hogy szerinte és a magyar kormány szerint az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága által megszavazott, a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini szabályozás reformtervezete komoly veszélyt hordoz magában, ugyanis

meghívót jelent a migránsoknak Európába.

A menekülthelyzetről is szó volt azon a szerda esti vacsorán, amelyen az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és a Visegrádi csoport kormányfői vettek részt. A résztvevők nem nyilatkoztak a részletekről, és csak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tolmácsolta Orbán Viktor értékelését szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, miszerint a találkozó sikeres, eredményes és hasznos volt.

Ugyanakkor az EU csúcs résztvevőit arra szólította fel Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője, hogy

gyakoroljanak nyomást A CEU ügyÉben Orbán Viktorra.

Verhofstadt szerint ugyanis a magyar hatóságoknak a határidők meghosszabbítása helyett alá kellene írniuk a Közép-európai Egyetem működését lehetővé tevő, már letárgyalt megállapodást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .