Macron kontra nagyszájúak

1
940

Orbán és Salvini egyfolytában úgy állítja be, mintha ők lennének az új álomcsapat, a Nyugat populista megmentői. Ha nem volna olyan szomorú, még nevetni is lehetne rajtuk.

A Deutsche Welle kommentárja szerint Macronnak igaza van, amikor felveszi az Orbán és Salvini által odadobott kesztyűt, mert az erő jelenti az egyetlen jó választ a jobboldali populistákkal szemben. A frontvonalak mindenesetre kialakultak: az egyik oldalon vannak az illegális bevándorlás terminátorai, akik az illiberális demokráciával próbálkoznak országukban. A másik térfélen találhatóak a „bevándorlás pártfogói”, akik, mint a francia államfő, igazi demokratáknak tekinthetik magukat. Értik, hogy kompromisszumokkal lehet előrevinni az EU-t. A nagyszájúak segíthetnek megnyerni a szavazókat, de ritkán járulnak hozzá a bajok megoldásához.

És ha más nagyszájúakról esik szó: Orbán és Salvini egyfolytában úgy állítja be, mintha ők lennének az új álomcsapat, a Nyugat populista megmentői. Ha nem volna olyan szomorú, még nevetni is lehetne rajtuk. Őket ugyanis kizárólag az ellentmondást nem tűrő, megszállott és gyűlöletes stílus köti össze. Igazából azonban céljaik teljesen eltérőek. A menekültek szétosztását illetően Salvini álláspontja közelebb áll Merkeléhez, mint a magyar politikuséhoz. Ez az ellentét alááshatja a populista szövetséget, Macron éppen erre játszik. De valakinek végre meg kellene szorongatnia az ellenfelet, nem pedig hagyni, hogy a Liga, az AfD vagy éppen a Fidesz szabja meg az irányt.

A bejáratott, hagyományos pártoknak nem szabadna átvenniük az egyetlen témára összpontosító erők stílusát. Azt kell csinálniuk, amit a francia elnök: nekimenni azok szívtelenségének. Az európai csendes többség igényel valakit, aki átveszi a vezetést. Aki harcol az értékekért, aki hajlandó nyílt sisakos csatára az eszmék párbajában. Ez pedig Macron. A másik oldalon azt látni, hogy a populisták nem sokat tudnak felkínálni. Nincs fogalmuk a konstruktív kormányzásról olyan ügyekben, mint a munkanélküliség, a klímaváltozás és a szegénység. A francia államfő kész megvívni a döntő csatát, mert tisztában van azzal, hogy Európa jövője attól függ, az emberek többsége felismeri-e a jobbos populisták hozzá nem értését és ellentmondásait.

1 hozzászólás

 1. Micsoda egy alacsony szintü lap!, amely tele van MANIPULÁLT HAZUGSÁGOKKAL ÉS GYÜLÖLETTEL!

  Már a cím is rosszindulatú: Macron kontra nagyszájúak
  EZEK A NAGYSZÁJUAK AZOK, AKIK SZEMBE MERNEK SZÁLLNI AZ EURÓPÁT RÉMÁLOMMÁ VÁLTOZTATÓ ELLEN!

  Miért HALLGAT EZ AZ ÚJSÁG ARRÓL A SOK ERÕSZAKRÓL, AUTÓK FELGYUJTÁSÁRÓL (AMI HASONLÍT AZ É-AFRIKAI DOLGOKHOZ), KÉSELÉSEKRÕL,…AMELYEK NYUGAT-EURÓPÁBAN ZAJLANAK???

  „Orbán és Salvini egyfolytában úgy állítja be, mintha ők lennének az új álomcsapat, a Nyugat populista megmentői. Ha nem volna olyan szomorú, még nevetni is lehetne rajtuk.”

  Szomorú, hogy a FÛHÛ-ben leírt MANIPULÁLT HAZUGSÁGOKAT SOKAN IGAZNAK HISZNEK EL!

  AZ ILYEN MAGYAR-ELLENES LAPOK MINDÉG TELE VANNAK GYÜLÖLKÖDÉSSEL ÉS IRIGYSÉGGEL! NEM AKARJÁK ÉSZREVENNI AZ ORSZÁGBAN ZAJLÓ POZÍTIV VÁLTOZÁSOKAT!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .