Lehetséges a Jobbik-LMP koalíció a választások után

0
1189
Fotó: Vona Gábor facebook

Alig egy hete, hogy Hadházy Ákos, az LMP tárelnöke arról beszélt a Független Hírügynökségnek, hogy egyelőre lehetetlen megmondani, milyen választási együttműködéseket köthet a pártja. A kérdés annak kapcsán vetődött föl, hogy voltak olyan hírek, amelyek alapján az LMP nem zárja ki a Jobbikkal való együttműködést, még a választások előtt. Hadházy akkor erre kitérő választ adott, hangsúlyozva, hogy a felvetés egyelőre nem aktuális.

 

Szerda reggel megjelent írásunkban azon elmélkedtünk, hogy vajon lehetséges-e egyáltalán a szélsőjobbosnak tartott párttal bármiféle közös készülődés a Fidesszel szembeni fellépésre, tekintettel arra, hogy a kormány leváltása, ma így látszik, csakis egy teljeskörű összefogás mellett lehetséges. Nem véletlen, hogy a téma most már szinte minden nap felvetődik, és persze különböző válaszok érkeznek rá. A baloldali pártok határozottan elutasítanak mindennemű erre vonatkozó felvetést, miközben elemzők közül egyre többen fogalmazzák meg ennek elkerülhetetlenségét.

Vona Gábor viszont annak adott hangot, hogy kizárólag – ahogy ő fogalmazott – XXI. századi pártokkal hajlandó tárgyalni, név szerint az LMP-t és a Momentumot említette. Szél Bernadett, az LMP társelnöke, majd portálunknak Hadházy Ákos is reagált az ötletre. Szerintük minden ilyenről a választások után kell majd beszélni, akkor lehet szó arról, hogy milyen koalíció jöhetne létre. Hadházy egyértelművé tette: az elsődleges cél most az, hogy jövő áprilisban olyan eredmény szülessen, amely alapján a Fidesz ötven százalék alá kerül, ily módon pedig nem tud majd kormányt alakítani. Koalíciós kényszerhelyzetet szeretne elérni az LMP, de hogy a Jobbikkal lépne-e koalícióra, arra már nincs válasz. „Minden ilyenről csak április 8-a után érdemes szót váltani” – hangsúlyozta a politikus, amely alapján nem kizárható a Jobbik-LMP kormányzás sem. Arra a kérdésre, hogy vajon a Fidesszel is hajlandóak lennének-e koalícióra lépni, Hadházy a következő választ adta: „Az a kormány nagyon gyorsan elfogyna, mivel fideszes tagjainak a börtönbe kellene vonulniuk:” A képviselő azt is kiemelte: az ország következő vezetésének gyökeresen más irányt kell választania, mint amit eddig a Fidesz vitt.

A Vona-féle gondolatra a Momentumtól is érkezett reakció. Megkeresésünkre a sajtóosztály a következőt válaszolta: a Momentum jelenleg nem folytat egyeztetéseket egy párttal sem, a párt döntése értelmében önállóan indul a választáson. Ha a magyar közélet csak különböző összefogás-forgatókönyvekről szól, az ország jár rosszul. Korábban (ATV Start) Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja viszont azt mondta, hogy nem a pártja lesz egy esetleges kormányváltás akadálya.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .