Leállították az AstraZeneca vakcina alkalmazását

0
2089
Shabir Madhi professzor, a Wits Egyetem egészségtudományi dékánja

Dél-Afrika vasárnap leállította az AstraZeneca-Oxford koronavírus elleni vakcina alkalmazását, miután bizonyítékok merültek fel arra vonatkozóan, hogy az oltóanyag nem védi meg a klinikai vizsgálatok résztvevőit a fertőzőbb vírusvariáns okozta enyhe vagy közepesen súlyos fertőzéstől.

Az eredmények vészes csapást jelentettek az országnak a járvány leküzdésére irányuló erőfeszítéseire.

Dél-afrikai tudósok vasárnap bejelentették, hogy hasonló probléma áll fenn a koronavírus korábbi változatai által megfertőzött emberek körében is: a természetes módon megszerzett immunitás, úgy tűnik, nem védi meg őket az enyhe vagy mérsékelt esetektől, amikor a B-néven ismert változat újrafertőzte őket.

A fejlemények, amelyek csaknem egy héttel azután következtek, hogy egymillió adag AstraZeneca-Oxford vakcina érkezett Dél-Afrikába, óriási veszteséget jelentettek az ország számára, ahol több mint 46 000 ember halt meg a vírus miatt.

A B.1.351 változat már legalább 32 országban elterjedt, beleértve az Egyesült Államokat is.

A dél-afrikai tudósok vasárnap felvázolt tanulmányaiból az nem derült ki, hogy a oxfordi vakcina védelmet biztosított-e a B.1.351 variáns súlyos betegségei ellen.

A kiértékelt klinikai vizsgálat résztvevői viszonylag fiatalok voltak, és nem valószínű, hogy súlyosan megbetegednének, ami lehetetlenné teszi a tudósok számára annak megállapítását, hogy a variáns akadályozza-e az AstraZeneca-Oxford vakcina azon képességét, hogy védelmet nyújtson a súlyos Covid-19, kórházi kezelések vagy halálesetek ellen.

A vakcinát kapó emberek vérmintáiban kimutatott immunválaszok alapján azonban a tudósok azt mondták, hogy úgy vélik, hogy a vakcina még megvédhet a súlyosabb esetek ellen.

Ennek ellenére az a tény, hogy minimális hatékonyságot mutatott az új változat enyhe és mérsékelt eseteinek megelőzésében, további bizonyítékkal egészítette ki, hogy a B.1.351 a jelenlegi oltóanyagokat kevésbé hatékony.

A dél-afrikai AstraZeneca-Oxford vizsgálat során nagyjából 2000 résztvevőnek két adag vakcinát vagy placebót adtak.

Gyakorlatilag nem volt különbség a B.1.351-gyel fertőzött oltóanyag- és placebo-csoportokban, ami arra utal, hogy a vakcina kevés védelmet nyújtott az új változat ellen. A vakcinát kapó csoport 748 emberéből tizenkilenc megfertőződött az új variánssal, szemben a placebót kapott csoport 714 emberéből 20-mal.

Ez egyenértékű a 10% -os oltóanyag-hatékonysággal, bár a tudósoknak nem volt elegendő statisztikai bizalmuk ahhoz, hogy biztosan tudják, hogy ez az adat több ember körében is megmarad-e.

“Míg az AstraZeneca vakcina magas hatékonysággal rendelkezett az eredeti koronavírussal szemben, korlátozott védelmet nyújt az 501Y.V2 variánssal szemben.

Ezek az eredmények nagyon is a valóságot tükrözik itt az ideje újrakalibrálni a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos várakozásainkat” – mondta Shabir Madhi, a Witwatersrandi Egyetem virológusa, aki az AstraZeneca-Oxford vakcinakísérletet vezette Dél-Afrikában.

Ha további tanulmányok azt mutatják, hogy mégis, akkor a dél-afrikai egészségügyi tisztviselők vasárnap kijelentették, hogy fontolóra veszik az AstraZeneca-Oxford vakcina újbóli használatát.

Pfizer és Moderna egyaránt azt mondta, hogy az előzetes laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy oltóanyagok, még védő hatásúak, kevésbé hatékonyak a B.1.351 ellen. A Novavax, valamint a Johnson & Johnson szintén szekvenálta a klinikai vizsgálat résztvevőinek vizsgálati mintáit Dél-Afrikában, ahol a B.1.351 okozta az esetek túlnyomó többségét – és mindkét oltás alacsonyabb hatékonyságot jelentett ott, mint az Egyesült Államokban.

Az AstraZeneca-Oxford vakcina bevezetésének szüneteltetése azt jelenti, hogy az első szállítmányokat most raktárakba szállítják. Ehelyett a dél-afrikai egészségügyi tisztviselők azt mondták, hogy

az elkövetkező hetekben beoltják az egészségügyi dolgozókat a Johnson & Johnson vakcinával, amely nagy hatékonysággal képes megakadályozni az új változat okozta súlyos eseteket és kórházi kezeléseket.

A Johnson & Johnson sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt kért Dél-Afrikában. De az ottani egészségügyi tisztviselők jelezték, hogy még az engedélyeztetés előtt néhány egészségügyi dolgozó beadhatja a vakcinát egy folyamatban lévő vizsgálat részeként.

 “Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca kutatói megkezdték a vakcina klinikai fejlesztés révén történő átalakítását. Gyorsan haladnak előre, hogy az őszi szállításra készen álljon, ha arra szükség van.” – nyilatkozta az AstraZeneca  szóvivője.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .