Kezdőlap Címkék Dél-Afrika

Címke: Dél-Afrika

Aggodalomra ad okot az új szuperváltozat

A koronavírus egy új, valószínűleg nagyon veszélyes változatának Dél-Afrikában terjedése nemzetközi aggodalmat keltett. A szakértők attól tartanak, hogy a B.1.1.529 változat nemcsak rendkívül fertőző a szokatlanul sok mutáció miatt, hanem könnyebben áthatolhat a vakcinák védőpajzsán is.

A szuperváltozat megjelenésével egyidőben Nagy-Britannia és Izrael elővigyázatosságból   korlátozta a légiforgalmat a térség államaiban. A WHO már tudomást szerzett a „B.1.1.529” változatról, és ma ülést tart róla.

A koronavírus új változatát intenzív megfigyelés alá vették Dél-Afrikában. Az Afrikai Unió egészségügyi szervezete szeretné előrehozni az első és a második oltást az esetleges emlékeztető oltások előtt. Izrael, Nagy-Britannia, India és Japán lezárja határait és szigorítja a belépési intézkedéseket.

Egy új változat, amely nemrégiben jelent meg Afrika déli részén, több mint 30 mutációt hordoz a SARS-CoV-2 vírus tüskeproteinjében. Nyilvánvalóan kezd elterjedni a dél-afrikai Gauteng tartományban, amely Johannesburg és Pretoria nagyvárosait foglalja magában.

Ulrich Elling bécsi genetikus szerint a különleges kombináció aggodalomra ad okot. A WHO már tudomást szerzett a „B.1.1.529” változatról, és pénteken ülést tart.

Míg a Covid-19 világjárvány Dél-Afrika többi részén lelassult tavasszal, Gauteng tartományban a közelmúltban hatalmas növekedést figyeltek meg az új fertőzések számában. A hirtelen növekedés több mint 1000 új fertőzésben csúcsosodott ki szerdán.

Az új változat már körülbelül kétharmadát teszi ki

A régióból származó néhány szekvenált vírusgenom közül Elling számításai szerint a B.1.1.529 jelzésű variáns már körülbelül kétharmadát teszi ki. Az első három megerősített eset Botswanából származik, egy esetet egy dél-afrikai nyaralónál észleltek Hongkongban. A helyzet még mindig zavaros, de a WHO már tárgyal erről – mondta Elling csütörtökön.

Sajnos a változat a tüskeproteinben nagyszámú mutációt egyesít. A szakértők 32 változást számolnak, bár a közzétett adatok még mindig tele vannak bizonytalansággal. Elling szerint elképesztő, hogy egy változat ennyi mutációt halmozhat fel. Az S fehérje szekvenciájában három újonnan beépített építőelem is található. Ez “általában soha nem történik meg” – mondja a tudós, aki csapatával hosszú hónapok óta elemzi a fehérjét Ausztriában. A sok mutáció közül ez a “legőrültebb”.

A genom egy része jelentősen megváltozott

A genom azon része is nagymértékben megváltozik, amely a fehérje azon pontjának tervrajzát adja, amellyel a vírus az emberi sejtekhez kötődik (receptor-kötő domén). A változatban ismert változások is vannak, amelyek az immunvédelem megkerülésével járnak, valamint teljesen új változások.

Egyelőre nem bizonyított, hogy a hirtelen növekedést a variáns okozza – hangsúlyozta Elling. Az biztos, hogy a mutációk felhalmozódása nem laboratóriumi hiba, hiszen ezt már több laboratóriumban is kimutatták. A most felbukkant B.1.1.529 variáns mindenesetre a jelenleg legaggasztóbb mutációk halmozódása.

Mindenesetre további vizsgálatok hiányoznának a veszély jobb felméréséhez. Az új fertőzési görbe Gautengben egyértelműen felfelé mutat. Ezért valószínűleg sürgősen intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy amennyire csak lehetséges, elkerüljük a további terjedést Dél-Afrikából – mondta Elling.

A helyzetre a dél-afrikai egészségügyi minisztérium is hivatkozott csütörtöki tájékoztatóján. Tulio de Oliveira szakértő rámutatott, hogy országszerte már 77 olyan eset van, ahol “nagyon szokatlan mutációs konstelláció” van. A teljes vírusgenomban körülbelül 50 változás található.

A tudós szerint a változat egyik “előnye”, hogy PCR-teszttel kimutatható: “Ez segít visszakövetni és megérteni, hogyan terjed.” A járvány valószínűleg a Gauteng régió diákjai körében kezdődött. Nem lehet megmondani, hogy a változatot a régióban hozták-e létre. De Oliveira a WHO holnapi sürgős ülésére utalt a változattal kapcsolatban.

Izrael és Nagy-Britannia korlátozza a légiforgalmat

Joe Phaahla egészségügyi miniszter szerint az új változat megerősíti azt a “tényt, hogy ez a láthatatlan ellenség nagyon kiszámíthatatlan”. Arra szólította fel a dél-afrikaiakat, hogy viseljenek maszkot, tartsák meg a távolságot, és különösen oltsák magukat. “A védőoltás extra eszközével is rendelkezünk, ami segít elkerülni a súlyos betegségeket, beleértve a klinikára kerülést vagy akár a vírus áldozatául esést is” – mondta.

Izrael ezután Dél-Afrikát, Lesotót, Botswanát, Zimbabwét, Mozambikot, Namíbiát és Eswatinit “vörös országoknak” minősítette. Ezekből az országokból már nem léphetnek be külföldiek Izraelbe – közölte Naftali Bennett miniszterelnöki hivatal. Amikor az izraeliek hazatérnek ezekből az országokból, akár 14 napig is karanténban kell lenniük egy Korona szállodában, de egy hét után két negatív PCR-teszttel is tesztelhetik magukat. Az új változatot szorosan figyelemmel fogják kísérni, hogy megakadályozzák Izraelben való elterjedését.

A brit kormány korlátozza a Dél-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Eswatini és Namíbia légiforgalmát az új vírusváltozat miatt. Sajid Javid egészségügyi miniszter elmondta, hogy szigorú szállodai karantén-követelmény van az érkezőkkel szemben. Vannak arra utaló jelek, hogy a B.1.1.529 még a Delta változatnál is fertőzőbb, és a rendelkezésre álló vakcinák kevésbé hatékonyak. Péntek déltől meg kell szüntetni a hat ország légiforgalmát.

Eddig egyetlen esetet sem találtak az új variánssal, amely állítólag körülbelül 30 mutációt tartalmaz az Egyesült Királyságban. Egyelőre csak Dél-Afrikában, Botswanában és Hongkongban vannak megerősített esetek.

A Die Presse cikke nyomán

BRICS, az elpuskázott vakcina diplomácia

Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél Afrika együttműködése, a BRICS nagy lehetőséget kapott a vírusválság idején, hogy egységes fellépéssel megmutassa: képes alternatívát képviselni a Nyugattal szemben. Ez enyhén szólva nem sikerült – állapitja Dél Afrika nemzetközi ügyekkel foglalkozó intézetének szakértője, aki a Project Syndicate oldalon fejtette ki a véleményét.

1 millió 250 ezer ember halt meg a Covid 19 járványban ebben az öt országban. India a világ legfertőzöttebb országa és Brazília is benne van az első háromban.

Ez összefogásra ösztönözhette volna a Brics országokat annális inkább, mert a fejlett államok megszerezték a világ vakcináinak több mint az egyharmadát miközben a népességük csak 13%-ot tesz ki a világon.

Egy dél-afrikai egyetem videó konferenciája ebben az ügyben megállapította, hogy

“a BRICS államok különbözőképpen próbálják megoldani a problémákat, és ebben is következetlenek. Együttműködésről pedig nemigen lehet beszélni.”

Ez azért különösen szomorú, mert még a mostani vírus válság előtt, 2018-ban Dél Afrika kormánya javasolta, hogy hozzanak létre egy közös vakcina kutató központot. Ez be is került a johannesburgi nyilatkozatba – hangsúlyozza Luanda Mpungose, dél-afrikai szakértő. A központ még nem jött létre, de sokan abban reménykedtek, hogy lesz valamiféle együttműködés a BRICS államok között hiszen közülük többen is előállítanak vakcinákat a koronavírus ellen. Ehelyett ezek a védőoltások vegyes visszhangot váltottak ki magán a BRICS-en belül is.

Az oroszok elsőként jöttek ki a Szputnyik V vakcinával, amelyről azt állítják, hogy 92%-ban hatékony, de a WHO még mindig nem hagyta jóvá a védőoltást.

A brazil hatóságok leállították a védőoltási kampányt a Szputnyik V-vel, mert sok mellékhatást tapasztaltak. Azután idén júniusban újra engedélyezték a Szputnyik V oltást Brazíliában. Importáltak 928 ezer vakcinát Oroszországból. India 125 millió vakcinát kapott, de az 1,3 milliárd lakos számára ez is kevés.

Dél Afrikában a hatóságok egyelőre nem engedélyezték a Szputnyik vakcinát, újabb információkat kértek az orosz cégtől.

Bár a gyógyszer engedélyezési hatóság erős politikai nyomás alatt áll, hogy engedjen be Dél Afrikába “nem nyugati vakcinát”, de a testület szakmai alapon ellenáll.

A WHO a Szputnyikkal ellentétben engedélyezett két kínai vakcinát (SinoPharm és Sinovac). Indiában a hatóságok jelezték, hogy elvben lehetne már használni a kínai vakcinákat, de a gyakorlatban nem lehet tudni, hogy erre mikor kerülhet sor. India a világ legnagyobb vakcina előállító állama. Az Astra Zeneca helyi változatát elő is állitja, de ennek ellenére mindössze a lakosság 8,9%-át sikerült beoltani a korona vírus ellen.

Brazília résztvett a Sinovac kísérletekben, és használja is a vakcinát.

Közben Dél Afrikában a Biovac megállapodott a Pfizerrel a Biontech védőoltás gyártásáról. Ez csak jövőre kezdődik addig is permanens a vakcina hiány Dél Afrikában, ahol a lakosságnak csak a 6,9%-a kapta meg mindkét védőoltást.

Mi van a licencekkel?

India és Dél Afrika vakcina gyártó cégeinek nincsen meg a védőoltások licence, ezért arra kérték – más államokkal együtt – a WTO -t tavaly októberben, hogy átmenetileg tegye ingyenessé a koronavírus elleni védőoltások licenceit. Ezt Kína és Oroszország kezdetben nem támogatta hiszen nekik is volt vesztenivalójuk. Nyolc hónappal később idén júniusban  alakult ki az egységes BRICS álláspont ebben az ügyben: közösen kérik az ingyenes licencet, melyről a nyugati cégek hallani sem akarnak.

Brazília az USA álláspontjához kötötte a magáét pontosabban Donald Trumpéhoz vagyis határozottan ellenezte az ingyenességet.

A brazil álláspont csak azután változott meg az év elején, hogy Donald Trump megbukott, és Joe Biden egészen másképp viszonyult az ingyenességhez. Ráadásul India bejelentette, hogy bizonyos kulcs államok előnyt élvezhetnek a vakcina elosztásakor.

India és Dél Afrika nagy vakcina gyártó és exportőr, de ez nem szabad, hogy eltántorítsa őket az ingyenesség támogatásától – hangsúlyozza a dél-afrikai szakértő. A BRICS államoknak gyorsan létre kellene hozniuk a tervezett közös vakcina kutató intézetet és fokozni az együttműködésüket ezen a téren.

Jelenleg ugyanis az látszik, hogy a BRICS elpuskázott egy nagy lehetőséget amikor megmutathatta volna, hogy a világ kormányzásának a reformja, melyet javasol, mit is jelentene a gyakorlatban. Sőt kétségessé vált, hogy mennyire képes közösen válaszolni a globális kihívásokra.

Leállították az AstraZeneca vakcina alkalmazását

Dél-Afrika vasárnap leállította az AstraZeneca-Oxford koronavírus elleni vakcina alkalmazását, miután bizonyítékok merültek fel arra vonatkozóan, hogy az oltóanyag nem védi meg a klinikai vizsgálatok résztvevőit a fertőzőbb vírusvariáns okozta enyhe vagy közepesen súlyos fertőzéstől.

Az eredmények vészes csapást jelentettek az országnak a járvány leküzdésére irányuló erőfeszítéseire.

Dél-afrikai tudósok vasárnap bejelentették, hogy hasonló probléma áll fenn a koronavírus korábbi változatai által megfertőzött emberek körében is: a természetes módon megszerzett immunitás, úgy tűnik, nem védi meg őket az enyhe vagy mérsékelt esetektől, amikor a B-néven ismert változat újrafertőzte őket.

A fejlemények, amelyek csaknem egy héttel azután következtek, hogy egymillió adag AstraZeneca-Oxford vakcina érkezett Dél-Afrikába, óriási veszteséget jelentettek az ország számára, ahol több mint 46 000 ember halt meg a vírus miatt.

A B.1.351 változat már legalább 32 országban elterjedt, beleértve az Egyesült Államokat is.

A dél-afrikai tudósok vasárnap felvázolt tanulmányaiból az nem derült ki, hogy a oxfordi vakcina védelmet biztosított-e a B.1.351 variáns súlyos betegségei ellen.

A kiértékelt klinikai vizsgálat résztvevői viszonylag fiatalok voltak, és nem valószínű, hogy súlyosan megbetegednének, ami lehetetlenné teszi a tudósok számára annak megállapítását, hogy a variáns akadályozza-e az AstraZeneca-Oxford vakcina azon képességét, hogy védelmet nyújtson a súlyos Covid-19, kórházi kezelések vagy halálesetek ellen.

A vakcinát kapó emberek vérmintáiban kimutatott immunválaszok alapján azonban a tudósok azt mondták, hogy úgy vélik, hogy a vakcina még megvédhet a súlyosabb esetek ellen.

Ennek ellenére az a tény, hogy minimális hatékonyságot mutatott az új változat enyhe és mérsékelt eseteinek megelőzésében, további bizonyítékkal egészítette ki, hogy a B.1.351 a jelenlegi oltóanyagokat kevésbé hatékony.

A dél-afrikai AstraZeneca-Oxford vizsgálat során nagyjából 2000 résztvevőnek két adag vakcinát vagy placebót adtak.

Gyakorlatilag nem volt különbség a B.1.351-gyel fertőzött oltóanyag- és placebo-csoportokban, ami arra utal, hogy a vakcina kevés védelmet nyújtott az új változat ellen. A vakcinát kapó csoport 748 emberéből tizenkilenc megfertőződött az új variánssal, szemben a placebót kapott csoport 714 emberéből 20-mal.

Ez egyenértékű a 10% -os oltóanyag-hatékonysággal, bár a tudósoknak nem volt elegendő statisztikai bizalmuk ahhoz, hogy biztosan tudják, hogy ez az adat több ember körében is megmarad-e.

“Míg az AstraZeneca vakcina magas hatékonysággal rendelkezett az eredeti koronavírussal szemben, korlátozott védelmet nyújt az 501Y.V2 variánssal szemben.

Ezek az eredmények nagyon is a valóságot tükrözik itt az ideje újrakalibrálni a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos várakozásainkat” – mondta Shabir Madhi, a Witwatersrandi Egyetem virológusa, aki az AstraZeneca-Oxford vakcinakísérletet vezette Dél-Afrikában.

Ha további tanulmányok azt mutatják, hogy mégis, akkor a dél-afrikai egészségügyi tisztviselők vasárnap kijelentették, hogy fontolóra veszik az AstraZeneca-Oxford vakcina újbóli használatát.

Pfizer és Moderna egyaránt azt mondta, hogy az előzetes laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy oltóanyagok, még védő hatásúak, kevésbé hatékonyak a B.1.351 ellen. A Novavax, valamint a Johnson & Johnson szintén szekvenálta a klinikai vizsgálat résztvevőinek vizsgálati mintáit Dél-Afrikában, ahol a B.1.351 okozta az esetek túlnyomó többségét – és mindkét oltás alacsonyabb hatékonyságot jelentett ott, mint az Egyesült Államokban.

Az AstraZeneca-Oxford vakcina bevezetésének szüneteltetése azt jelenti, hogy az első szállítmányokat most raktárakba szállítják. Ehelyett a dél-afrikai egészségügyi tisztviselők azt mondták, hogy

az elkövetkező hetekben beoltják az egészségügyi dolgozókat a Johnson & Johnson vakcinával, amely nagy hatékonysággal képes megakadályozni az új változat okozta súlyos eseteket és kórházi kezeléseket.

A Johnson & Johnson sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt kért Dél-Afrikában. De az ottani egészségügyi tisztviselők jelezték, hogy még az engedélyeztetés előtt néhány egészségügyi dolgozó beadhatja a vakcinát egy folyamatban lévő vizsgálat részeként.

 “Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca kutatói megkezdték a vakcina klinikai fejlesztés révén történő átalakítását. Gyorsan haladnak előre, hogy az őszi szállításra készen álljon, ha arra szükség van.” – nyilatkozta az AstraZeneca  szóvivője.

A Dél-Afrikában kimutatott mutánssal szemben csökken a vakcinák hatékonysága

Egy elemzés Nagy-Britanniában azt találta, hogy a Novavax vakcina hatékonysági aránya közel 90 százalék, de a dél-afrikai covid variánssal végzett kísérletben a hatékonysági ráta alig érte el 50 százalékot.

A Novavax, az amerikai szövetségi kormány Warp Speed ​​műveletével támogatott, vállalat csütörtökön először azt közölte, hogy Covid-19 vakcinája robusztus védelmet nyújtott a vírus ellen. Ugyanakkor azt is megállapította, hogy az oltás kevésbé hatékony a gyorsan terjedő Dél Afrikai változattal szemben. Ez jelentős visszaesést jelent a cég számára a világméretű versenyben, amelynek elsődleges célja, hogy véget vessen a világjárványnak mely már több mint 2,1 millió ember halálát okozta.

A hír azért okozott problémát mert néhány nappal korábban a Moderna és a Pfizer is bejelentette, hogy oltóanyagaik szintén kevésbé hatékonyak ugyanazon változat ellen.

A tavalyi nyáron a Warp Speed ​​hadművelet által támogatott hat oltójelölt egyikét jelentő Novavax kísérleteket folytat Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban és Mexikóban. Csütörtökön azt közölte, hogy Nagy-Britanniában végzett 15 000 fős vizsgálatának korai elemzése kiderítette, hogy a két dózisú vakcina hatékonysági aránya közel 90 százalék. De egy dél-afrikai kispróba során a hatékonysági arány alig 50 százalékra csökkent. Szinte az összes esetet, amelyet a tudósok eddig elemeztek ott,

a B.1.351 néven ismert változat okozta.

 Az adatok azt is megmutatták, hogy sok kísérleti résztvevő megfertőződött a variánssal, még akkor is, ha már megkapta Covid-ot.

“Megvan az első vizsgálat – elsőként hajtunk végre egy hatékonysági vizsgálatot – a változó vírussal szemben” – mondta Stanley Erck, a Novavax elnöke és vezérigazgatója. Azt mondta, hogy a kutatók arra számítottak, hogy a változatok megváltoztathatják a próba eredményeit, de “a változás mértéke mindenkinek meglepetést okozott.”

Dél-Afrika: elveszik a fehérek földjeit

0

A kisebbségben levő fehérek az ország magánkézben levő földjeinek 72 százalékát birtokolják, miközben a fekete többség alig 4 százalékot. Ezen akar változtatni Cyril Ramaphosa elnök, aki bejelentette: kompenzáció nélkül sajátítják ki a fehérek földjeit.

Törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentben. ugyanis a fehérek földjének elkobzását az alkotmány tiltja. Az alkotmány módosításához Dél-Afrikában 2/3-os többség kell. A kormányzó ANC pártnak nincsen meg a kétharmados többsége, de a szélsőbaloldali EFF párt támogatásával elérheti azt.

Eredetileg az EFF kezdeményezte a fehérek földjeinek a kisajátítását, de akkor a kormánypárt még ellenezte azt. Okkal.

Zimbabwéban 2000-ben hajtottak végre hasonló földreformot. A fehérek földjeit kompenzáció nélkül elvették. Az eredmény katasztrofális lett: a mezőgazdaság összeomlott. Több mint 20 milliárd dolláros veszteség érte Zimbabwe gazdaságát, amely így elveszítette a saját pénzét is. A teljes csőd végül is elsodorta magát Mugabe elnököt is, aki a függetlenség óta vezette Zimbabwét és aki a földek kisajátítását kitalálta. Most Dél-Afrika vezetői fogadkoznak: tanultak a rossz példából és náluk nem lesznek hasonló problémák.

A fehér farmerek, akik elsősorban búrok, a kivándorláson gondolkodnak.

Ausztrália máris jelezte: hajlandó befogadni a földjüktől megfosztott fehér farmereket. A búrok még a távoli Oroszországgal is kísérleteznek. Moszkva szerint körülbelül 15 ezer búr kíván letelepedni Oroszország déli részén, Krasznodar környékén. A fehér farmerek ősei a vallási üldözés elől vándoroltak ki Dél-Afrikába. Ahol sokáig az apartheid rendszer szigorúan elválasztotta egymástól a jólétben élő fehér kisebbséget és a többségében nyomorgó feketéket. Nelson Mandela – Dél-Afrika első fekete elnöke – megígérte: betartják a jogszabályokat. Ez tükrözi Dél-Afrika alkotmánya is, melyet most módosítani akarnak.

A korrupciós botrány miatt mondott le Dél-Afrika elnöke

0

Jacob Zumát saját pártja, az ANC többször is felszólította a távozásra, de az elnök nem mozdult. Az apartheid elleni harc egyik hőse így dicstelen körülmények között volt kénytelen távozni.

A 75 éves elnök kilenc éves hatalma idején átélt már egy-két komoly válságot. Azt gondolta, hogy ez most is így lesz. Tévedett. A rendőrség lecsapott a dúsgazdag Gupta családra, amelyhez évtizedek óta szoros kapcsolat fűzte a Dél-afrikai Köztársaság elnökét. Jacob Zuma ezek után megértette, hogy távoznia kell.

Az elnököt évek óta korrupcióval vádolták, elsősorban a Gupta családdal kapcsolatban. Dél-Afrika leggazdagabb indiai családja bőkezűen szponzorálta Zuma elnököt, akinek viharos magánélete csak úgy nyelte a pénzt. A zulu törzshöz tartozó Jacob Zuma négy hivatalos feleséget tartott, de ezenkívül számtalan nővel folytatott viszonyt. A pletykalapok szerint több mint húsz gyermeke van. Mindez sokba került, és az elnök sokat is költött. Még a híresen korrupt dél-afrikai elitnek is feltűnt ez, annál is inkább, mert a szavazóbázist jelentő városi tömegek életszínvonala egyáltalán nem növekedett az elmúlt években.

A növekvő elégedetlenség miatt pártja úgy döntött: megszabadul Jacob Zumától.

Az utóda Cyril Ramaphosa alelnök lesz, aki szintén régóta benne van az ANC kormánypártban, de alulmaradt a politikai belharcokban. Most a Dél-Afrikát kormányzó párt azt reméli. hogy gazdasági felemelkedést hoz nemcsak az elitnek, de annak a több millió választónak is, aki kiábrándult a hatalomból, mely ígéreteit a fekete többség felemelkedéséről kizárólag saját magára vonatkoztatta Dél-Afrikában.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK