Lavrov Szíriáról tárgyalt az amerikai külügyminiszterrel

0
1635

Oroszország szerint az USA megsérti a nemzetközi jogot azzal, hogy páncélosokat küld az olajkutak védelmére Szíria északi részén. Erről tájékoztatta Pompeo amerikai külügyminisztert telefonon Lavrov orosz külügyminiszter. Aki szerint az amerikai döntés megsérti Szíria szuverenitását.

Az oroszok azt szeretnék, hogyha az Egyesült Államok teljesen kivonná a csapatait Szíriából, hogy ott aztán Putyin elnök a kedve szerint elrendezze a helyzetet. Putyin és Erdogan török elnök megállapodott annak a zónának a létrehozásáról, mely a kurd milíciák kivonulása után jön létre Szíria északi részén. Érdeke és ezen a módon ez az oroszok szerint nem megsértése a nemzetközi jognak noha két külső nagyhatalom állapodott meg Szíria területéről, és Asszad elnököt meg sem hívták a tanácskozásra. Moszkva kezdettől fogva támogatja Asszad elnököt a polgárháborúban, ezért Putyin úgy érzi: a nevében is megállapodhat a törökökkel.

A zónában akarja letelepíteni a szír menekültek egy részét Törökország. Erre hivatkozva Oettinger, az Európai Unió költségvetési biztosa azt javasolta: csökkentsék az átutalásokat Törökországnak a menekült egyezmény keretében hiszen a menekült táborok népessége is fogyatkozik Törökországban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .