Külföldi szurkolók, óvakodjatok az orosz hekkerektől!

0
873

Ne gondoljátok, hogy nem vagytok fontosak. Az orosz hírszerzés hekkerei mindenkit célba vehetnek – figyelmeztette az amerikai szurkolókat a kémelhárítás feje.

William Evanina szerint a 32 napig tartó futball-világbajnokság pompás alkalom arra az orosz hírszerzésnek, hogy letöltsék a külföldi szurkolók adatbázisait. Elsősorban persze a kormányzat embereire és az üzlet emberekre utaznak az orosz hírszerzés hekkerei, de mindenki célpont lehet.

Ugyanerre figyelmeztetett a brit kémelhárítás is: okostelefon, I pad, laptop minden célpont lehet. Védekezésként Evanina azt javasolta, hogy ne vigyék magukkal a szurkolók az otthon használt okostelefonjukat vagy laptopjukat.

Az USA kémelhárító főnöke szerint az orosz hírszerzés a futball-világbajnokság idején csúcs járatja hekker rendszerét, mert abban bízik: a gyanútlan szurkolók megfeledkeznek a hatékony védekezésről.

Az amerikai kémelhárítás régen meg van győződve arról, hogy az orosz hírszerzés igen jól képzett, tehetséges hekkerek segítségével próbál meg információkat szerezni amerikai polgároktól. Meggyanúsították az oroszokat azzal, hogy hekkerek segítségével befolyásolták az elnökválasztást Donald Trump javára 2016-ban. Moszkva természetesen cáfol. Azonkívül pedig utal arra, hogy nem az orosz hírszerzés kezdte el ezt a háborút, hanem az amerikai.

Az amerikai kémelhárítás főnökének a szokatlanul nyílt hangvételű felhívása azt jelentheti, hogy az informatikai háború teljes mértékben a hétköznapok része lett. Közben persze Donald Trump visszahívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a nagyhatalmak elitklubjába: legyen újra G8! Az oroszokat azért zárták ki, mert 2014-ben annektálták a Krím-félszigetet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .