Koronavírus: kínai hazudozások

0
1953
Pinterest

Meghalt a koronavírust először jelentő és meghurcolt orvos – jelentette a kínai sajtó. Majd azt közölték: mégis él, és átíratták a cikkeket. Azóta új időpont szerint mégis elhunyt. Közben jóval 500 felett a halottak száma.

Belehalt az új koronavírus okozta betegségbe csütörtökön az a kínai orvos, aki az elsők között próbálta meg felhívni a figyelmet a járvány veszélyére – jelentette a kínai sajtó itteni idő szerint délután. A 34 éves Li Ven-liang, aki a közép-kínai Vuhani Központi Kórház szemészeti osztályán dolgozott, december 30-án küldött figyelmeztetést kollégáinak a járvány veszélyéről, miután hét olyan fertőzéses esettel találkozott, amelyeket akkori megítélése alapján a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírus okozhatott.

Kollégáinak ekkor egy internetes csoportos beszélgetésben küldte szét az üzenetét az esetekről, és azt tanácsolta nekik, hogy viseljenek védőfelszerelést a fertőzés elkerülése érdekében. Néhány nappal később beidézték a rendőrségre, ahol aláírattak vele egy dokumentumot, miszerint

„hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet”.

Az orvossal együtt nyolc másik embert is előállítottak ugyanekkor „álhírek terjesztése” miatt.

Li a történteket a kínai Twitterként ismert Weibo mikroblogon tette közzé január végén, egy fényképpel együtt, amelyen kórházi ágyban látható, arcán a lélegzését segítő maszkkal. Az orvos azt is leírta, hogy január 10-én köhögni kezdett, majd egy nappal később belázasodott, és két napra rá kórházba került. A fertőzést január 30-án diagnosztizálták nála. Halálának híre futótűzként terjedt el a kínai közösségi médiában, ahol az emberek együttérzésüket és hálájukat fejezték ki az orvos iránt.

Este a kínai média arról adott hírt, hogy

az orvos nem halt meg, de válságos állapotban van.

Nemrégiben a BBC azt jelentette, hogy a helyszínen újságírók és orvosok névtelenül azt közölték, hogy a kormányzati tisztviselők közbeavatkoztak. Átíratták a cikkekt úgy, hogy az orvos még él.

A legújabb kínai közlés szerint Li mégis meghalt, európai idő szerint este.

A hivatalos Twitter-bejegyzés erről:

A kínai kormány korábban elismerte, hogy az új koronavírus terjedésének kezelésében történtek hiányosságok, illetve

nem megfelelően reagáltak a járványra.

A legfrissebb összefoglaló (amely a kínai tájékoztatást veszi alapul) 28 353 a fertőzött, 565-rn haltak meg. A felépültek már 1382-en vannak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .