Kezdőlap Címkék Li Ven-liang kínai orvos

Címke: Li Ven-liang kínai orvos

Nagyon dühös sok kínai

A gyász hamar dühvé vált a kínai közösségi oldalakon, miután kiderült, mégis meghalt a koronavírusra először figyelmeztető orvos. Halála kapcsán hazudozásba keveredtek a hatóságok. Közben megtalálták a fertőzés köztes hordozóját, a tobzoska nevű állatot.

Li Ven-liang halálának híre a gyászból hamar átváltott dühre a Weibo közösségi oldalon. Elárasztották a bejegyzések és kommentek a felületet – olvasható a BBC cikkében. A hatalom nem győzte törölni az olyan hashtageket, mint „a vuhani kormány kérjen bocsánatot de Li Ven-liangtól” vagy „szólásszabadságot akarunk”. A hatalom mintha semmit se tanult volna a történtekből, közölték, hogy a korrupcióellenes testület indít vizsgálatot a „dr. Lit érintő kérdésekben”.

Mint írtuk, csütörtökön meghalt a 34 éves Li Ven-liang, aki a közép-kínai Vuhani Központi Kórház szemészeti osztályán dolgozott. Ő volt az, aki december 30-án küldött figyelmeztetést kollégáinak a járvány veszélyéről, miután hét olyan fertőzéses esettel találkozott, amelyeket akkori megítélése alapján a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírus okozhatott.

Ezután őt rémhírterjesztéssel vádolták, és aláírattak vele egy papírt, amely szerint hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet. A kínai hivatalosságok azután halálával kapcsolatban is hazugságba keveredtek. Először csütörtök délután megerősítették egy amerikai lap hírét, hogy elhunyt az orvos. Később már azt mondták, hogy él, de súlyos állapotban kórházban van. Aztán késő este mégis közölték a halálhírt.

A brit közmédia írása szerint nehéz visszaemlékezni egy olyan eseményre az utóbbi években, amely

annyi bánatot, haragot és bizalmatlanságot váltott ki a kormány ellen, mint az orvosé.

A több százezer bejegyzésből a törlések után csak maroknyi maradt. Olyanok, mint „ez nem egy bejelentő halála. Ez egy hős halála”, „Ne felejtsd el, hogyan érzel most”, „Ne felejtsd el ezt a haragot. Nem szabad hagynunk, hogy ez megismétlődjön” – írta egy megjegyzés a Weibora. Más azt írta, hogy „Az igazságot mindig pletykaként kezelik. Meddig fognak hazudni? Még mit akarnak elrejteni?” Sok vélemény még erősebb politikai töltet hordoz(ott), amelyek

már a hatalom legitimitását vonják kétségbe.

Pénteken azt jelentették be, hogy a tobzoskák lehettek a koronavírus köztes hordozói, amelyekről a fertőzés emberre terjedhetett át. A dél-kínai Kanton két intézményének – a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetemnek és a Lingnan Kuangtung Modern Mezőgazdasági Laboratóriumnak – kutatói ezer darab természetes környezetből vett mintában található örökítő anyagot vizsgálata után jutottak arra a megállapításra, hogy a tobzoska lehet a vírus köztes gazdaállata. A kutatási eredmények alapján az embereket megfertőző, új típusú

koronavírus elkülönített törzsének szekvenciája 99 százalékban megegyezett a tobzoskákban található vírus genomjával.

Sen Jung-ji, a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem egyik kutatója szerint a tobzoskák mindazonáltal nem feltétlenül az egyetlen köztes hordozói a vírusnak. A szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírust említve példaként a kutató rámutatott: a cibetmacskákon kívül más kistestű, húsevő állatok is hozzájárulhatnak a vírus terjedéséhez. A szakértő emiatt arra figyelmeztette az embereket, hogy tartsák magukat távol a vadon élő állatoktól.

A súlyos tüdőgyulladást okozó vírus tavaly decemberben Vuhanban, a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén ütötte fel a fejét. A járvány kiindulópontjának sokáig egy helyi hús- és halpiacot tartottak, ugyanis az első fertőzöttek közül sokan a piacon kaphatták el a betegséget, de azóta megerősítették, hogy a legelsőként diagnosztizált fertőzött nem járt a hatóságok által január elején bezárt piacon.

Kínai és külföldi szakértők a vírus eredeti hordozójának – a SARS-hoz hasonlóan – a denevéreket tartják. Hétfőn a Vuhani Virológiai Intézet kutatói tettek közzé egy tanulmányt a Nature című brit tudományos lapban, amely szerint a fertőzött páciensekben talált vírus genomja 96 százalékban azonos a denevérek által hordozott koronavírussal.

Az Afrikában és Ázsiában élő tobzoskák védelem alatt állnak, és a washingtoni egyezmény (CITES) szerint tiltott a nemzetközi kereskedelmük. Az illegális kereskedőktől Ázsiában azonban a leggyakrabban tobzoskákat koboznak el. A hangyákkal, termeszekkel táplálkozó állat pikkelye keratinból, az emberi körmöt is alkotó anyagból áll, és a hagyományos kínai gyógyászatban igen nagy a kereslet iránta. A tobzoskahús pedig csemegének számít a kínai és más ázsiai országok gasztronómiájában.

Koronavírus: kínai hazudozások

Meghalt a koronavírust először jelentő és meghurcolt orvos – jelentette a kínai sajtó. Majd azt közölték: mégis él, és átíratták a cikkeket. Azóta új időpont szerint mégis elhunyt. Közben jóval 500 felett a halottak száma.

Belehalt az új koronavírus okozta betegségbe csütörtökön az a kínai orvos, aki az elsők között próbálta meg felhívni a figyelmet a járvány veszélyére – jelentette a kínai sajtó itteni idő szerint délután. A 34 éves Li Ven-liang, aki a közép-kínai Vuhani Központi Kórház szemészeti osztályán dolgozott, december 30-án küldött figyelmeztetést kollégáinak a járvány veszélyéről, miután hét olyan fertőzéses esettel találkozott, amelyeket akkori megítélése alapján a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírus okozhatott.

Kollégáinak ekkor egy internetes csoportos beszélgetésben küldte szét az üzenetét az esetekről, és azt tanácsolta nekik, hogy viseljenek védőfelszerelést a fertőzés elkerülése érdekében. Néhány nappal később beidézték a rendőrségre, ahol aláírattak vele egy dokumentumot, miszerint

„hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet”.

Az orvossal együtt nyolc másik embert is előállítottak ugyanekkor „álhírek terjesztése” miatt.

Li a történteket a kínai Twitterként ismert Weibo mikroblogon tette közzé január végén, egy fényképpel együtt, amelyen kórházi ágyban látható, arcán a lélegzését segítő maszkkal. Az orvos azt is leírta, hogy január 10-én köhögni kezdett, majd egy nappal később belázasodott, és két napra rá kórházba került. A fertőzést január 30-án diagnosztizálták nála. Halálának híre futótűzként terjedt el a kínai közösségi médiában, ahol az emberek együttérzésüket és hálájukat fejezték ki az orvos iránt.

Este a kínai média arról adott hírt, hogy

az orvos nem halt meg, de válságos állapotban van.

Nemrégiben a BBC azt jelentette, hogy a helyszínen újságírók és orvosok névtelenül azt közölték, hogy a kormányzati tisztviselők közbeavatkoztak. Átíratták a cikkekt úgy, hogy az orvos még él.

A legújabb kínai közlés szerint Li mégis meghalt, európai idő szerint este.

A hivatalos Twitter-bejegyzés erről:

A kínai kormány korábban elismerte, hogy az új koronavírus terjedésének kezelésében történtek hiányosságok, illetve

nem megfelelően reagáltak a járványra.

A legfrissebb összefoglaló (amely a kínai tájékoztatást veszi alapul) 28 353 a fertőzött, 565-rn haltak meg. A felépültek már 1382-en vannak.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!