Koronavírus: félezer európait mentettek ki

0
1361
Facebook

Rendkívüli miniszteri értekezletet tartanak Brüsszelben a koronavírus terjedése miatt. Eddig mintegy ötszáz európait mentettek ki Vuhanból. A 910 áldozat két kivétellel mind kínai.

„Aggasztó” a koronavírus terjedése, ezért az EU egészségügyi miniszterei csütörtökön rendkívüli ülést tartanak Brüsszelben. Ez „segíteni fogja a tagállamok fellépésének összehangolását” – mondta Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn. A vírus gyorsan terjed, és súlyos veszélyt jelent a közegészségügyre – hangsúlyozta. A koronavírus terjedése egyre több országot érint – köztük európaiakat is -, az Európai Uniónak a koordinációra és az együttműködésre kell helyeznie a hangsúlyt a járvány megállításának érdekében.

Alapvető fontosságú, hogy az egész nemzetközi közösség a koronavírus elleni küzdelemre való felkészültségre és a válaszadás lehetőségeire összpontosítson, a szolidaritást is szem előtt tartva – fogalmazott Lenarcic. A miniszterek a csütörtöki különtalálkozón a helyzetértékelést követően következtetéseket fognak elfogadni a teendő, összehangolt lépésekről.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint eddig mintegy ötszáz európai uniós állampolgárt szállítottak haza a kínai Vuhanból, az új típusú koronavírus okozta járvány gócpontjából. A hazatelepítések Franciaország és Németország felajánlásával, az Európai Unió társfinanszírozásával valósultak meg. (Legutóbb húsz németet ma szállítottak haza.) Az unió emellett január végén 10 millió eurót (mintegy 3,36 milliárd forint) különített el a légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírussal összefüggő kutatások támogatására. Az EU Vészhelyzeti Koordinációs Központja minden EU-tagállammal szoros kapcsolatot tart, és koordinálja a szükséges védőeszközök Kínába szállítását.

A legfrissebb adatok szerint 910-re nőtt a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak száma, kettő híján mind Kínában. A fertőzöttek száma 40 573 világszerte, s ezek túlnyomó része, 40 195 is Kínában regisztrált. Ezen belül is Hupej tartomány és Vuhan város számít változatlanul gócpontnak, a megbetegedések és elhalálozások zöme ide kötődik. Egy nap alatt háromezret meghaladó új fertőzést jelentettek a kínaiak. Kínán kívül 27 országban jelent meg az újfajta koronavírus.

Súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetésnek minősítette a koronavírus okozta járványt hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Az angliai tiszti főorvosi szolgálat vezetője nem sokkal később arról számolt be, hogy újabb négy brit szervezetében mutatták ki a vírust.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .