Jövőre jön a biometrikus bankkártya

0
1253

A Mastercard 2019 áprilisától a világ több országában, közöttük Magyarországon is elérhetővé teszi a biometrikus, például arcfelismeréses vagy ujjlenyomatos hitelesítést a bankkártyás vásárlásokhoz. Ehhez azonban a bankoknak és kereskedőknek is lesz dolguk.

A biometrikus fizetési technológia, a Mastercard Identity Check a világ 37 országában válik elérhetővé jövőre. Az új hitelesítési megoldás felgyorsítja és zökkenőmentessé teszi a digitális fizetést, javítja a biztonságot, ezzel pedig csökkenti a vásárlások megszakításának arányát – írták.

Tavaly Dél-Afrika után Bulgária volt az első európai ország, ahol a Mastercard tesztelte az ujjlenyomatos azonosítási megoldást. A UniCredit bankkal közösen lefolytatott próbákon a használók 93 százaléka kényelmesebbnek találta a biometrikus kártya használatát a hagyományos PIN-kódosnál, 95 százalék pedig biztonságosabbnak értékelte, mint a sima chipes kártyát. Összességében tízből kilenc ember nagy valószínűséggel ezt a megoldást választaná, ha elérhető lenne bankjánál.

Az eredmények arra is rámutattak, hogy ezt az új kártyatípust szupermarketekben, éttermekben és kávézókban, kiskereskedéseknél, valamint benzinkutaknál használnák leggyakrabban. A megkérdezettek nagy többsége a biometrikus fizetési eszközt az egyérintéses funkcióval együtt is szívesen használná.

A tavalyi teszt idején kiadott háttéranyagokból azért az is kiderül, hogy az új plasztik mindennapos használatához

a bankoknak és az elfogadóhelyeknek is hozzá kell tenniük a magukét.

A biometrikus azonosításhoz a kártyabirtokosnak regisztrálnia kell pénzintézeténél, ahol ujjlenyomatát titkosított digitális sablonná konvertálják, melyet a kártyán tárolnak. Ezt követően a kártya a világ bármely EMV típusú termináljánál használható lesz.

Bolti vásárlás esetében a biometrikus kártya ugyanúgy működik, mint bármelyik chipes megoldás. A kártyabirtokos egyszerűen behelyezi a plasztikot a terminálba, az ujját pedig a beépített érzékelőre teszi. Az ujjlenyomatot a digitális sablon alapján ellenőrzik – ha azok egyeznek, a fizetési tranzakció megvalósul, és a vásárlónak ki sem kell adnia a kártyát a kezéből.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .