Jane Goodall: nincs sok időnk

0
1797
Jane Goodall
Jane Goodall - Fotó: Jane Goodall Institute

A világhírű angol etológus és csimpánzkutató Jane Goodall a klímaváltozás hatásáról, az ember eredetéről és a nagyipari állattartásról adott interjút az Euronewsnak.

Talán a legfontosabb, amit a klímaváltozásról mondott. Szerinte egyre kevesebb az időnk

„Van némi időnk most, de nem lehet mindent a fiatalokra bízni. Össze kell fognunk. A természet nagyon ellenálló, ha lerombolunk egy helyet és időt adunk neki, a természet visszatér. És ott van a megszelidíthetetlen emberi természet. Az emberek képesek a lehetetlenre is. Igen, én még reménykedem. De egyre kevesebb időnk van.”

Milyen közel vannak egymáshoz a csimpánzok és az emberek?

„A DNS-ünk összetétele 98,6 százalékban megegyezik. A tudósok azt mondják, a legnagyobb különbség a gének működésében van. Egy széles körben elterjedt tévedés az, hogy a majmoktól származunk. Hatmillió évvel ezelőtt volt egy a majomhoz és az emberhez is hasonló közös ősünk. Az egyik út az emberré váláshoz vezetett, a másik pedig a majmokhoz.”

„Az egyik dolog, ami megérint, az az, hogy a csimpánzok nem csak biológiailag hasonlítanak hozzánk, hanem a viselkedésükben, a pszichológiájukban is. Igen, mi szavakkal kommunikálunk, de gesztusokkal és pózokkal is, ahogy a csimpánzok teszik. De ugyanúgy csókolnak, zavarják egymást, fogják egymás kezét, rángatják egymást, élelemért könyörögnek, hőbörögnek, vagy éppen a dominaciáért versengenek, mint mi, emberek.”

Az állatkísérletekről ezt mondta:

„Rosszul vagyok attól, hogy az emberek milyen hamar be tudnak gurulni és erőszakossá válnak. Épp ezért vagyok úton az év 300 napján. Ezért találkozok parlamenti vezetőkkel, cégek képviselőivel és ezért találkozom gyakran fiatalokkal. Az egyetlen út a változáshoz a szívükön át vezet, ehhez pedig történetekre van szükség. El kell mesélnünk a történeteket.”

„Ha valaki az állatok jogaiért küzdő aktivistaként egy olyan cég vezetőjével találkozik, akik állatokon kísérleteznek, akkor az aktivisták általában nagyon agresszívvé válnak és elkezdik hibáztatni őket. De ez nem segít. Ez védekezésre kényszeríti az embereket, akik így falakat emelnek majd, mint Trump fala Mexikóban. Ha nem beszélünk az emberekkel, hogyan érjük el a változást? Én inkább megmutatnám nekik a csimpánzokról készült felvételeket és elmesélném nekik, mit tanultam tőlük az évek alatt.”

Elborzasztja az ipari állattenyésztés:

„Elborzaszt, amit az állattenyésztésben látok. Volt egy malac, nem Picasso, inkább Pig Casso. Őt egy állatvédő mentette meg a vágóhídról. Nos, Pig Casso lelkesen nézte, hogyan fest a gazdája majd ő is kapott egy ecsetet és egy lapot. A malac imád festeni. Megmutattam ezt egy pár embernek és az egyikük azt mondta: utállak. Megkérdeztem, miért. Azt mondta, mert nem eszik többé szalonnát.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .