Hamarosan olimpiai sportág lehet – de mi az a teqball?

0
557

A magyar fejlesztésű, a focira épülő, de egy különleges asztalon játszott sport egyre népszerűbb az egész világon.

Kicsit olyan, mint az asztalitenisz, csak nem egyenes az asztal. Ja, nem, mégsem, hiszen akkora labdával játsszák, mint a focit. Akkor olyan, mint a lábtenisz. De akkor mégis mit keres ott az a fura asztal? Ilyen gondolatok bizonyára többek fejében megfogalmazódtak, amikor először látták a magyar fejlesztésű teqballt.

Ahogy a fejlesztők a honlapjukon írják, a teqball „mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára kiválóan alkalmas a technikai tudásuk, koncentrációs készségük és állóképességük fejlesztésére”. A teqball azonban

nem pusztán egy képességfejlesztő módszer, hanem önálló sportág,

és egyre népszerűbb az egész világon.

A fejlesztők szerint a teqballt a labdarúgás legtisztább válfajának is lehet nevezni, hiszen minimális a sérülésveszély: a sportolók nemcsak egymáshoz, de még az asztalhoz sem érhetnek hozzá.

Az egykori aranylabdás Ronaldinho Budapesten is teqballozott.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A szabályok egyébként nagyon egyszerűek:

  • a labdát maximum 3 érintéssel kell visszajuttatni az ellenfél térfelére;
  • az ellenfelet és az eszközt/asztalt nem lehet megérinteni;
  • egymás után ugyanazzal a testrésszel nem lehet megérinteni az asztalt;
  • egy labdameneten belül maximum kétszer lehet ugyanazzal a testrésszel visszajuttatni a labdát az ellenfél oldalára közvetlenül egymás után;

Videón talán könnyebben érthető:

A teqballban nem csak egyéni verseny van, játszhatják ketten, hárman, négyen vagy akár többen is, forgóban.

A teqball két feltalálója Borsányi Gábor és Huszár Viktor volt – Borsányi korábban focizott, de hamar visszavonult, Huszár pedig futballrajongó programozó volt, ő tervezte meg a speciális asztalt. Hozzájuk csatlakozott aztán befektetőként Magyarország egyik leggazdagabb embere, Gattyán György, aki most a cég üzleti stratégiájáért felel.

A teqball sikereit először rangos díjak jelezték: 2015-ben termék design kategóriában megkapta a designerek Oscar-díjának tartott Red Dot Design Awardot, és ugyanebben az évben első helyezést ért el az ISPO-n, a világ egyik legnagyobb, sporttal kapcsolatos vásárán, ahol a legkiemelkedőbb sporttermékeket szokták díjazni.

Azóta már rengeteg világhírű focista és edző támogatja a teqballt: többek között Erwin és Ronald Koeman, Nicolas Anelka, Marco Materazzi, Simao Sabrosa, GianFranco Zola, Jari Litmanen, Carlos Alberto Torres, Henk ten Cate és Osvaldo Ardiles.

A sportág egyik nagykövete pedig a brazil Ronaldinho,

aki emiatt 2016 októberében Magyarországra is eljött.

Ugyanúgy nagykövet a francia világbajnok Christian Karembeu, de rajtuk kívül is rengeteg futballsztár készített már videót arról, hogyan teqballozik, többek között a brazil válogatott játékosai is:

https://www.facebook.com/TeqballHungary/videos/1563764217012947/

Tavaly márciusban aztán megalakult a Nemzetközi Teqball-szövetség (FITEQ), azzal a céllal, hogy összefogja a nemzetközi teqball közösséget és kialakítsa a sportág versenyrendszerét. A FITEQ elnökévé Borsányi Gábort választották. A tervek között szerepelt, hogy bajnokságokat szervezzenek és világranglistát alakítsanak ki. És már itt elhangzott, hogy a nagy álom az, hogy a teqball olimpiai sportággá váljon.

Tavaly júniusban Budapesten meg is rendezték az első Világkupát, amelyre közel 20 országból jöttek versenyzők, a sztárvendégek között pedig olyan focisták voltak, mint a világbajnoki ezüstérmes francia William Gallas és a BL-győztes nigériai Nwankwo Kanu.

Néhány hete pedig a teqballosok még közelebb kerültek nagy álmukhoz:

az alapítók a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaival egyeztettek a teqball olimpiai sportággá tételéről.

Erre a SportAccord nevű szervezet áprilisi, bangkoki konferenciáján került sor, ahol több sportág bemutatót tarthatott, és a teqball hatalmas sikert aratott. A Sportaccord egy olyan ernyőszervezet, amely az olimpiai és nem olimpiai sportágakat, a sporthoz kapcsolódó más szervezeteket, illetve a tömegsport események szervezőit fogja össze.

Arról, hogy az olimpián milyen sportágak vehetnek részt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt. Ha befogadják a teqballt, akkor legkorábban 2024-ben szerepelhet a programban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .