Kezdőlap Címkék Gattyán György

Címke: Gattyán György

Mészáros-Csányi: zárul az olló?

Mészáros Lőrinc vagyona „csak” 26 milliárddal gyarapodott tavaly óta, Csányi Sándoré viszont 50-nel a Forbes friss listáján. Az 50 leggazdagabb magyar összvagyona több, mint 4260 milliárd forint, az első 10-é ennek fele. Vajna Tímea landolt az első 50-ben.

A hatodik Forbes-lista élén nincs változás. A felcsúti zseni 407,7 milliárd forinttal a legvagyonosabb magyar, 26 milliárddal van többje tavaly óta. Csányi Sándor, az OTP-csoport vezetője, a kiterjedt élelmiszer-ipari Bonafarm-csoport tulajdonosa viszont 50 milliárddal gyarapodott, és jelenleg 368 milliárdja van. Ismét bronzérmes Gattyán György, a felnőtt-erotikus tartalmakat előállító Docler tulajdonosa 244,9 milliárddal.

Mészáros és Csányi idén is

dollárban egyaránt milliárdosnak számít.

A Forbes amerikai kiadója megerősítette a becslést, és belteszi őket a Világ milliárdosai című kiadványba.

A negyedik helyezett Szíjj László, a Fidesz-körüli oligarcha-csoport egyik kedvence, a Duna Aszfalt tulajdonosa

csaknem duplázott tavaly óta, és bekerült a 200 milliárdosok körébe.

Ennek fő forrása az MKB Bankban szerzett egyharmados részesedése (a csődbe ment NHB Bank-tulaj, Szemerey Tamástól), és az MKB tőzsdére vitelével történt értéknövekedés és a részesedés eladása.

A top 10-ben Szíjj vagyonának óriási ütemű növekedése mellett meglepetés volt még Jellinek Dániel, az ingatlanbizniszben utazó Indotek-csoport ügyvezető igazgatója és többségi tulajdonosa. Jellinek 107,5 milliárd forintos vagyonával a 10. helyet érte el a listán. Az 50-ik a Mol-vezér Hernádi Zsolt 30,4 milliárd vagyonnal.

Két nő található a top 50-ben. A 42. Schmidt Mária (aki ingatlanos céget örökölt sok évvel ezelőtt elhunyt férjétől) 35,5 milliárddal. Az egyik

új szereplő a listán Vajna Tímea, aki szintén örökléssel jutott 37 milliárdhoz,

amivel mindjárt a 40. helyen landolt. (Abban is első, hogy 40 éves életkor alatt került valaki erre a listára.)

Szintén új ember Vida József 35,9 milliárd vagyonnal. Ő is pár év alatt vált milliárdossá:

a kistulajdonosok alól törvényileg kiszervezett takarékszövetkezetekből összegyúrt Takarékbank

egyik tulajdonosa lett, majd megvette a TV2-t.

Idén fordult elő először az is, hogy

a listán első tíz mindegyikének vagyona meghaladta a százmilliárdot.

Az 50-es csoport összesen több, mint 4260 milliárd forintot tudhat magáénak, ami 15 százalékkal, 580 milliárd forinttal több, mint a tavalyi. Ezen belül az első tízé összesen közel 2200 milliárd forint, ami tehát több, mint a 11-50. helyezetté összesen.

Más örökösök is megtalálhatók az 50-ben. A közel két éve elhunyt Demján Sándor 206 milliárdos vagyonát viszik tovább, ami idén az 5. helyre jó.

Hamarosan olimpiai sportág lehet – de mi az a teqball?

A magyar fejlesztésű, a focira épülő, de egy különleges asztalon játszott sport egyre népszerűbb az egész világon.

Kicsit olyan, mint az asztalitenisz, csak nem egyenes az asztal. Ja, nem, mégsem, hiszen akkora labdával játsszák, mint a focit. Akkor olyan, mint a lábtenisz. De akkor mégis mit keres ott az a fura asztal? Ilyen gondolatok bizonyára többek fejében megfogalmazódtak, amikor először látták a magyar fejlesztésű teqballt.

Ahogy a fejlesztők a honlapjukon írják, a teqball „mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára kiválóan alkalmas a technikai tudásuk, koncentrációs készségük és állóképességük fejlesztésére”. A teqball azonban

nem pusztán egy képességfejlesztő módszer, hanem önálló sportág,

és egyre népszerűbb az egész világon.

A fejlesztők szerint a teqballt a labdarúgás legtisztább válfajának is lehet nevezni, hiszen minimális a sérülésveszély: a sportolók nemcsak egymáshoz, de még az asztalhoz sem érhetnek hozzá.

Az egykori aranylabdás Ronaldinho Budapesten is teqballozott.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A szabályok egyébként nagyon egyszerűek:

  • a labdát maximum 3 érintéssel kell visszajuttatni az ellenfél térfelére;
  • az ellenfelet és az eszközt/asztalt nem lehet megérinteni;
  • egymás után ugyanazzal a testrésszel nem lehet megérinteni az asztalt;
  • egy labdameneten belül maximum kétszer lehet ugyanazzal a testrésszel visszajuttatni a labdát az ellenfél oldalára közvetlenül egymás után;

Videón talán könnyebben érthető:

A teqballban nem csak egyéni verseny van, játszhatják ketten, hárman, négyen vagy akár többen is, forgóban.

A teqball két feltalálója Borsányi Gábor és Huszár Viktor volt – Borsányi korábban focizott, de hamar visszavonult, Huszár pedig futballrajongó programozó volt, ő tervezte meg a speciális asztalt. Hozzájuk csatlakozott aztán befektetőként Magyarország egyik leggazdagabb embere, Gattyán György, aki most a cég üzleti stratégiájáért felel.

A teqball sikereit először rangos díjak jelezték: 2015-ben termék design kategóriában megkapta a designerek Oscar-díjának tartott Red Dot Design Awardot, és ugyanebben az évben első helyezést ért el az ISPO-n, a világ egyik legnagyobb, sporttal kapcsolatos vásárán, ahol a legkiemelkedőbb sporttermékeket szokták díjazni.

Azóta már rengeteg világhírű focista és edző támogatja a teqballt: többek között Erwin és Ronald Koeman, Nicolas Anelka, Marco Materazzi, Simao Sabrosa, GianFranco Zola, Jari Litmanen, Carlos Alberto Torres, Henk ten Cate és Osvaldo Ardiles.

A sportág egyik nagykövete pedig a brazil Ronaldinho,

aki emiatt 2016 októberében Magyarországra is eljött.

Ugyanúgy nagykövet a francia világbajnok Christian Karembeu, de rajtuk kívül is rengeteg futballsztár készített már videót arról, hogyan teqballozik, többek között a brazil válogatott játékosai is:

https://www.facebook.com/TeqballHungary/videos/1563764217012947/

Tavaly márciusban aztán megalakult a Nemzetközi Teqball-szövetség (FITEQ), azzal a céllal, hogy összefogja a nemzetközi teqball közösséget és kialakítsa a sportág versenyrendszerét. A FITEQ elnökévé Borsányi Gábort választották. A tervek között szerepelt, hogy bajnokságokat szervezzenek és világranglistát alakítsanak ki. És már itt elhangzott, hogy a nagy álom az, hogy a teqball olimpiai sportággá váljon.

Tavaly júniusban Budapesten meg is rendezték az első Világkupát, amelyre közel 20 országból jöttek versenyzők, a sztárvendégek között pedig olyan focisták voltak, mint a világbajnoki ezüstérmes francia William Gallas és a BL-győztes nigériai Nwankwo Kanu.

Néhány hete pedig a teqballosok még közelebb kerültek nagy álmukhoz:

az alapítók a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaival egyeztettek a teqball olimpiai sportággá tételéről.

Erre a SportAccord nevű szervezet áprilisi, bangkoki konferenciáján került sor, ahol több sportág bemutatót tarthatott, és a teqball hatalmas sikert aratott. A Sportaccord egy olyan ernyőszervezet, amely az olimpiai és nem olimpiai sportágakat, a sporthoz kapcsolódó más szervezeteket, illetve a tömegsport események szervezőit fogja össze.

Arról, hogy az olimpián milyen sportágak vehetnek részt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt. Ha befogadják a teqballt, akkor legkorábban 2024-ben szerepelhet a programban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK