Ez volt ma – 2017. október 29.

0
310

Szaúd-Arábia visszatérne egy mérsékelt és toleráns iszlámhoz, Babos Tímea világbajnok, a nők felét, a férfiak ötödét érte már szexuális inzultus, Ferenc pápa elítélte a migránsok elleni hisztériakeltést.

Az áldozatok már nem mindig hallgatnak

A szexuális zaklatás jóval gyakoribb, mint ahogy korábban gondolták: Angliában és Németországban a nők csaknem fele tapasztalt ilyet. A nők 43 százaléka volt szexuális zaklatás áldozata Németországban míg a férfiak 12 százaléka számolt be erről. A YouGov kormányzati portál rendelte a vizsgálatot miután Harvey Weinstein hollywoodi botrányai után átszakadtak a gátak Európában is.

Korábban az áldozatok nagy része nem tett feljelentést és nem merte vállalni a nyilvánosságot az ilyen ügyekben. A fiatal nemzedékek azonban már másképp viszonyulnak ezekhez az ügyekhez, mint szüleik vagy nagyszüleik. Harvey Weinstein is azzal mentegetőzött, hogy ő még a hatvanas és hetvenes években szocializálódott, ezért nem érezte, hogy viselkedése nem felel meg a modern erkölcsi normáknak.

Nagyratörő vízió – Szaúd-Arábia egy vallásreform küszöbén?

A kép forrása: Euromoney.com

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg nem kis dologba vágta a fejszéjét, amikor a héten a kijelentette, hogy Szaúd-Arábiába “visszatérne egy mérsékelt és toleráns iszlámhoz”. Vajon ezt lehetséges megvalósítani? Egyáltalán mi vezetett oda, hogy a szaúdi uralkodócsalád egy több évszázados hagyományt és a helyi vallási vezetéssel kötött megállapodást rúgjon fel?

A 32 életévét betöltő Mohamed bin Szalmán koronaherceg, aki idén nyáron apja látványos politikai húzásával lett a szaúdi trón várományosa, kedden több mint kétezer ember előtt arról beszélt, hogy ő egy teljesen új Szaúd-Arábiát hozna létre.

Babos Tímea párosban világbajnok

Babos Tímea és a cseh Andrea Hlavackova nyerte meg a hétmillió dollár összdíjazású szingapúri tenisz WTA-világbajnokság páros versenyét. A magyar-cseh páros a vasárnapi fináléban döntő rövidítésben 4:6, 6:4, 10-5-re legyőzte a Kiki Bertens, Johanna Larsson holland, svéd duót.

Ferenc pápa elítélte a nacionalizmust és a migráns ellenes hisztériát  

Nem az árokásás idejét éljük! – mondta a katolikus egyházfő a Vatikánban, ahol részt vett egy kétnapos tanácskozáson.

A katolikus egyház az Európai Unióban – ez volt a konferencia címe. A résztvevők nemcsak a katolikus egyházat, de más vallásokat is képviseltek. A pápa mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a „béke törékeny”, nagyon könnyű tönkretenni. Utalt a két világháborúra, melyek tönkretették egész Európát. Hangsúlyozta: a nacionalizmus és a helyi érdekek képviselete ellentétes az európai egység gondolatával, melyet az alapító atyák oly merészen képviseltek.

Sajnálkozva említette, hogy Európában olyan kevés gyerek születik. Ennek szerinte nemcsak az abortusz az oka, hanem az is, hogy sok fiatal pár nincs olyan anyagi helyzetben, hogy gyereket vállaljon.

Szabadságharc helyett érdemes partnereket keresni Brüsszelben

Újabb magyar siker Brüsszelben: megtöbbszörözte az Európai Parlament az ingyenes InterRail-bérletprogram jövő évi büdzséjét, így bizonyos, hogy 2018-ban a kezdeti néhány tucat után több ezer magyar fiatal lehet részese az egyedülálló programnak. Kitartó munka eredménye, hogy

az európai fiatalok utazását segítő program – az ellendrukkerek várakozásával ellentétben – nem hogy elsorvad, hanem a most megszavazott tizenkétmillió eurós éves keretből új szintre emelkedik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .