Ez volt ma – 2017. október 18.

0
1009

Egyre több, korábban szexuális zaklatás áldozatává vált színésznő áll elő Magyarországon is, és az uniós igazságügyi biztos is elmondta, hogy ő is áldozat. Rendőrök szállták meg a szcientológusok budapesti székházát, a Fővárosi Közgyűlés lehetetlenné tette a Római-partról szóló népszavazást, Kínában újraválasztják a pártvezetést. Összeszedtük a legfontosabb mai híreket.

Egyre több magyar szexuális zaklatási ügy derül ki

Török-Illyés Orsolya
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Sárosdi Lilla és Sándor Erzsi után Földes Eszter és Tóth-Illyés Orsolya is megírta, hogyan érte őket szexuális zaklatás. A színházi és filmes szakma nevében Enyedi Ildikó, Gigor Attila és Janisch Attila rendezők, illetve Szöllősi Barnabás forgatókönyvíró nyílt levelet írt, hogy kiálljanak az áldozatok mellett.

Két színház közleményt adott ki, hogy elítélnek mindenféle erőszakot.

Az uniós biztost is zaklatták

A szexuális zaklatás elleni #MeToo kampányhoz való csatlakozásra szólította fel az érintetteket Vera Jourová uniós igazságügyi biztos, aki elmondta, hogy korábban ő maga is szexuális erőszak áldozatává vált. Azt mondta, nem szabad szégyellni, ami történt.

„Az európai nőknek mintegy fele tapasztal verbális, fizikai vagy online szexuális zaklatást. Meg kell változtatni azt a közfelfogást, miszerint ez normális”

– mondta.

Rendőrök a szcientológusoknál

Több tucat rendőr szállta meg a szcientológusok budapesti székházát. A magát egyháznak nevező, de, az egyházi minősítést hivatalosan nem használható szervezet ellen több eljárás is folyik, többek között törvénytelen adatgyűjtés, megfigyelés miatt.

Római-parti gát: közgyűlési trükk a népszavazás ellen

MTI Fotó: Soós Lajos

A Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége visszavonta az áprilisi határozatot a mobilgátról, de ugyanebben a határozatban elfogadta lényegében ugyanazt. Ezzel

jogilag érvénytelenné tették a mobilgát megépítése elleni népszavazást,

amelyet a Párbeszéd és az Együtt kezdeményezett.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője a FüHü-nek azt mondta, ez „aljas és gyáva” húzás. Bánáti János, az az Országos Ügyvédi Kamara elnöke szerint ez „tipikus esete a joggal való visszaélésnek”.

Andy Vajna lecseréli új lapjainak vezetőit

Lecserélte a közelmúltban megvásárolt Bors, Kisalföld és Délmagyarország szerkesztőségeinek vezetőit Andy Vajna. A kiadó Lapcom stratégiai igazgatói feladatait novembertől Élő Gábor veszi át, aki a Mészáros Lőrinc-féle, a Népszabadságot egy éve bezáró Mediaworksnél töltötte be ugyanezt a posztot.

Élő azzal vált országosan ismertté, hogy hat éve kiretusálták az állami tévé híradójának tudósításából Lomnici Zoltán egykori legfelsőbb bírósági elnököt.

Élő volt ekkor az MTI Hírcentrum igazgatója, de az eset után elküldték.

Újraválasztják Kína vezetőit

Kínában kezdetét vette a XIX. kongresszus, amely során megválasztják a párt új politikai bizottságát, amely majd a következő öt évben irányítani fogja az országot. Az előzetes elemzések szerint nem várható nagy változás Kína kül- és belpolitikájában.

Elmeállapota miatt távolítanák el Trumpot

Donald Trump Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Pszichiáterekből álló csoport alakult az Egyesült Államokban, amely azt a célt tűzte ki, hogy elmozdítsa Donald Trumpot az elnöki székéből.

Szerintük ehhez az amerikai alkotmány tökéletes jogi keretet biztosít.

Diagnózisuk szerint Trump „gyógyíthatatlan, rosszindulatú nárcizmusban szenved, amely miatt képtelen ellátni az elnöki feladatokat, és veszélyt jelent a nemzetre”.

Nem enyhül a feszültség

Fotó: MTI/EPA/Murtadzsa Latif

Hivatalosan véget ért az iraki kormány által Kirkuknál indított kétnapos hadművelet: a hadsereg a síita milíciákkal együttműködve bevonult minden olyan területre, amelyet korábban a kurdok foglaltak el az Iszlám Államtól.

Ez viszont nem járt véráldozatok nélkül. Több ezer civil menekült el a területekről, a moszuli gátnál vívott harcokban tízen haltak meg.

Veszélyben a banántermés

Gombabetegség tizedeli a világ banántermelését, komoly károkat okozva a kereskedőknek, és a mintegy 400 millió termelőnek, aki számára a megélhetést adja a banán, a világ legnépszerűbb gyümölcse adja.

A német rendőrség lerohanta a Pokol Angyalait

Hétszáz rendőr több mint egy tucat városban kezdte meg a Pokol Angyalai motorosbanda tagjainak begyűjtését Észak-Rajna-Vesztfáliában. A rendőrök szerint sok köztük a bűnöző.

Kritikánk Alföldi Róbert rendezéséről

Fotó: Mészáros Csaba

Alföldi Róbert újfent nagyon beletalált valami közepébe, amikor megrendezte az Átrium Film-Színházban A félelem megeszi a lelket előadását, aminek témáját Fassbinder híres filmjéből ismerhetjük.

Egy hatvanéves német nő és egy nála húsz esztendővel fiatalabb marokkói vendégmunkás beleszeretnek egymásba. Emiatt ádázul gyűlölni kezdik és kiközösítik őket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .