Római-parti gát: közgyűlési trükk a referendum ellen – FRISSÍTETT

0
1213

A Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége visszavonta az áprilisi határozatot, de ugyanebben a határozatban elfogadta lényegében ugyanazt. Ezzel jogilag érvénytelenné tették a Római-parti mobilgát megépítése elleni helyi népszavazást.

Tizennyolc igen és 7 nem szavazattal jogi trükk-kel kijátszotta a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége a népszavazást. Hatályon kívül helyezte ugyanis ugyanis a referendum kérdésévé feltett áprilisi határozatot,

de ugyanezzel a szavazással el is fogadta ugyanazt mai dátummal.

Egyúttal az eredeti, Nánási úti elhelyezés pontos nyomvonaláról későbbre halasztották a döntést.

A Római-parti mobilgát megépítését népszavazáson próbálták megakadályozni a Párbeszéd és az Együtt kezdeményezésére, úgy, hogy az ezt elrendelő áprilisi határozat visszavonását érjék el. A fideszes többség ezt most megtette, de új számozással, friss dátummal ugyanezt a döntést emelte új határozatba.

Ezzel jogilag érvénytelenné vált a két napja zajló aláírásgyűjtés, mert már nem létezik az eredeti határozat.

Az eredeti kérdés úgy szólt, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?”.

A trükk az, hogy a hatályon kívül helyezésről szóló határozatba egyszersmind belefoglalták a következő szövegrészt is: „a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a parti ingatlanok védelme érdekében nem a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon, hanem a hullámtérben, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra, úgy, hogy ezen belül a létesítmény pontos nyomvonalának kijelöléséről…később dönt”.

Forrás: Ferenczi István/Facebook

Ezzel a határozattal nem csak kiütötték a környezetvédők népszavazási kezdeményezését, hanem megerősítették a Nánási úti nyomvonalra vonatkozó elhatározást. A környezetvédők alternatív hatástanulmánya is ezt a variációt pártolja.

A határozat kizárja azonban az időközben felvetődött harmadik nyomvonali terv végrehajtását is. Ez nem közvetlenül a parton, de nem is a fenti Nánási úton, hanem a kettő között elhelyezkedő házak kerítésének mentén húzná fel a gátat. Ezt pártolja Bús Balázs, a III. kerület polgármestere is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .