Elmeállapota miatt távolítanák el Trumpot

0
913
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A Duty to Warn nevén alakult egy pszichiáterekből álló csoport az Egyesült Államokban, amely azt a célt tűzte ki, hogy elmozdítsa  Donald Trumpot az elnöki székéből. Szerintük ehhez az amerikai alkotmány tökéletes jogi keretet biztosít.  

A Duty to Warn (Kötelességünk figyelmeztetni) az amerikai alkotmány 25. kiegészítésére hivatkozik, amely értelmében alkalmatlanná lehet nyilvánítani Donald Trumpot. A szombaton 14 nagyvárosban tartott gyűléseiken elmegyógyászati szakemberek, pszichológusok és pszichiáterek tartottak előadásokat Trump vélelmezett veszélyességéről, és több helyütt temetési menetet utánzó felvonulást is szerveztek. A most alakult mozgalom résztvevői közül 27 pszichiáter egy esszégyűjteményt is megjelentetett azzal a címmel, hogy Donald Trump veszélyes esete: 27 pszichiáter és elmegyógyász szakember felbecsüli az elnököt.

A pszichiáterek szerint az alábbi rövid diagnózist állították ki Trumpról:

„gyógyíthatatlan, rosszindulatú nárcizmusban szenved, amely miatt képtelen ellátni az elnöki feladatokat, és veszélyt jelent a nemzetre”

Álláspontjuk szerint lehetőség van arra, hogy a kormány tagjainak többsége vagy egy kongresszus által kijelölt testület az alelnök, ez esetben Mike Pence vezetésével alkalmatlannak nyilvánítsa az elnököt feladatai ellátására. Az alkotmány 25 lehetőség ad arra is, hogy az elnök  kinyilváníthatja, hogy nem képtelen ellátni feladatait, mire válaszul az elmozdítást kezdeményezők újabb, ezzel ellentétes nyilatkozatot tehetnek. Ez esetben a kongresszus kétharmados többséggel leválthatja Trumpot, de ez esetben szükséges a demokrata és republikánus párti összefogás.

A The New Yorker amerikai Bob Corker republikánus szenátor pár nappal ezelőtt tett megjegyzésére hivatkozik, miszerint

„a Fehér Ház jelenleg olyan, mint egy felnőtteknek fenntartott napközi otthon”.

Más források arról számoltak be, hogy Donald Trump egyes munkatársai állítólag amiatt aggódnak, hogy az elnök „nem stabil” és „szétesőben van”. Idézték Trump korábbi stratégiai főtanácsadóját, Steve Bannont is, aki szerint Trump elnökségét nem az alkotmányos elmozdítás, hanem a 25. alkotmánymódosítás fenyegeti.

Az Egyesült Államok történetében már előfordult, hogy egy politikust a mentális állapotára célozgatva próbáltak meg lejáratni. 1964-ben pszichiáterek Barry Goldwater arizonai szenátor, republikánus elnökjelölt elmeállapotának épségét kérdőjelezték meg, megpróbálva kétségeket támasztani azt illetően, hogy Goldwater egyáltalán alkalmas lenne-e elnöknek.

A történtek után az Amerikai Pszichiátriai Szövetség etikai szabályzatot adott ki, amelyben kimondta, hogy pszichiáterek nem mondhatnak nyilvánosan véleményt politikusokról és közszereplőkről, hacsak nem vizsgálták meg őket személyesen.

MTI/Fühü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .