Magyarország szabadon vásárolhat kínai oltást

0
1515
Facebook

Az uniós szabályok nem tiltják a magyar kormánynak a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának megrendelését – közölte az Európai Bizottság magyarországi képviselete sajtónyilatkozatában.

Magyarország kormánya „gyakorlatilag” megállapodást kötött a kínai Sinopharm céggel a koronavírus elleni oltóanyag megvásárlásáról – közölte a kormányinfón Gulyás Gergely. A kormány csütörtökön elfogadta azt a rendeletet is, amely lehetővé teszi a közbeszerzések megkezdését az EU központosított rendszerén kívül.

Ez magyarország legújabb lépése, amely elszakad Brüsszeltől, mivel megpróbálja felgyorsítani az oltások union kívüli beszerzését.

Az uniós országok megállapodtak abban, hogy hat gyártótól – az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen, a BioNtech-Pfizer, a CureVac és a Moderna – közösen vásárolnak oltóanyagokat a Bizottsággal a tárgyalási székhelyen, ami azt jelenti, hogy egyetlen ország sem tud külön tárgyalni ezzel a hat céggel.

A magyar külügyminiszter csütörtökön sokadik alkalommal okolta nyilvánosan az Európai Uniót azért, mert a Bizottság által beszerzett oltóanyagok a magyar kormány által vártnál lassabban érkeznek.

„A vakcinák Brüsszel által koordinált beszerzése sokkal lassabban halad, mint ahogy azt ígérték”

– mondta Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter szerint az uniós beszerzés gyengeségét jól mutatja, hogy az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben „viharos sebességgel” zajlik az emberek beoltása. Arról elfeledkezik Szijjártó, hogy Izrael pont a dupláját fizeti a vakcináért, mint a Bizottság által kialkudott összeg.

Semmi sem akadályozza azonban a tagállamokat abban, hogy külön tárgyalásokat folytassanak a közös beszerzési programban nem érintett oltóanyag-gyártókkal, és adott esetben ideiglenes, sürgősségi engedélyt állítsanak ki egy ilyen oltóanyag saját felelősségére történő felhasználására.

Magyarország lépése azonban bonyolulttá teszi a dolgokat, amikor a tervezett oltási igazolásokról van szó.

Egyelőre nem világos, hogy a kínai oltással beoltott magyarok igazolását elismerik-e más EU-országokban.

Az Európai Bizottságban folyamatban van az oltási bizonyítványokról szóló irányelvek hamarosan történő kidolgozása, különös tekintettel azok „interoperabilitására”, hogy az egész blokkban felhasználhatók és felismerhetők legyenek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .