Ennyit pihenhetünk pluszban 2018-ban

0
486

Szünnapból, pihenőnapból és szabadságból soha nem elég! Különösen jól jön az embernek, ha egy adott naptári évben úgy esnek az ünnepnapok hétköznapokra, hogy hosszú hétvégéket lehet belőlük kreálni. 2018-ban nem lesz okunk a panaszra! Lesz egy ötnapos hosszú hétvégénk is!

 

Megjelent a 9/2017. (V. 19.) NGM rendelet a 2018. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről, amiből kiderül, mire számíthatunk jövőre a munka- és szünnapokat illetően, pontosabban, hogyan alakulnak azok a hétvégék, amelyeket munkanap-áthelyezéssel hosszabbítanak meg, tekintettel az ünnepekre.

A jó hír: lesz egy darab ötnapos, 4 darab négynapos és egy darab háromnapos ünnepünk, mégpedig az alábbiak szerint:

MÁRCIUS 15.:

Március 15. csütörtöktől tart a pihenés március 18. vasárnap estig, igaz a megelőző hét egy nappal hosszabb lesz, mert 10-én szombaton le kell dolgozni a négy napba beleeső pénteket.

MÁJUS 1.:

Ekkor is négy napot pihenhetünk; április 28.-a szombaton kezdődik az összevont hétvége és tarta keddre eső május 1-i ünnepnapig. 30.-a hétfő helyett pedig április 21.-én, szombaton kell majd dolgozni.

OKTÓBER 23.:

Ez is négy egybefüggő napnyi pihenést kínál, mivel október 20.-a szombatra, 21.-e vasárnapra esik, a 22.-e hétfőre eső elvben munkanapot 13.-án, szombaton előre ledolgozzuk, október 23.-a pedig – mint tudjuk – ünnepnap Magyarországon.

HALOTTAK NAPJA:

November 2.-a jövőre péntekre esik, így lesz háromnapos az ünnep. A péntek helyett 10.-e szombaton dolgozik majd Magyarország.

KARÁCSONY:

Igazi kuriózum (bár korábban volt már rá példa): ezúttal ötnapos lesz az ünnep, ami tart december 22.-e, szombattól egészen 26.-a szerda estig. Csak némi üröm az örömben, hogy december elsején, szombaton dolgozni kell majd a 24.-e helyett.

Kérdés, mennyire változik a már meghirdetettekhez képest a helyzet, ha sikerült átverni a kezdeményezést december 24.-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról. Népszavazást szeretnének elérni e kérdésben, s már gyűjtik az aláírást a Magyar Szakszervezeti Szövetség aktivistái. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) is napirenden szerepel  a kérdés.

SZILVESZTER – ÚJÉV:

Az év legvégére is jut még egy kis hosszabb pihenőidő: december 29.-e szombattól, január 1.-je, kedd estig lehet mienk a világ. Ám december 15.-e szombat munkanap lesz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .