Így hatott a roaming eltörlése az internetezési szokásokra

0
735

A roamingdíj eltörlése óta 37 százaléknyian kezdtek el külföldön is mobilnetezni – derül ki egy hazai kutatásból. Az olcsóbbá vált lehetőséggel már 900 ezren éltek eddig. Sok internetező viszont még nem hallott a roamingdíj nyári eltörléséről.

Tavaly nyár óta – bizonyos megkötésekkel – nem kell külön díjat fizetni a mobileszközök EU-n belüli külföldi használatáért. A felnőtt magyar internetezők 85 százaléka értesült is erről, és a roamingot kihasználva közel 2,5 millióan már telefonáltak, 1,8 millióan küldtek SMS-t és megközelítóen 900 ezren használtak mobilnetet – derül ki az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. októberben végzett felméréséből.

A horrorszámlák megszűnte érthetően a legdrágább használati módot, az internetezést lendítette fel legjobban. A megkérdezésben

válaszolók 37 százaléka azután kezdett el külföldön mobilon netezni,

hogy jelentősen olcsóbbá vált ez a lehetőség (a telefonálók esetében 12, az SMS esetében pedig csupán 7 százalék az új használók aránya).

A jelenleg 900 ezres, külföldön is mobilinternetezős népességnek közel fele már a díj megszűnte előtt is használta telefonját vagy más mobileszközét a határon kívül, de a válaszok alapján június közepe óta közel kétszer annyian éltek külföldön a mobilinternet lehetőségével naponta többször is, mint azelőtt.

A külföldi utak idején az emberek legnagyobb arányban (85 százalék) levelezésre használják az internetet, illetve az ezzel némileg rokonítható csetelésre (71 százalék). Hasonló arányban (81) használják a GPS-navigációt vagy térképet, 77 százalék információt keres, 67 százalék az időjárásról tájékozódik. A „klasszikus” netezés, a böngészés 68 százalék foglalatossága.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .