Czeglédy-ügy: jogellenes a fogva tartás

4
4600
Czeglédy Csaba nyilatkozik miután elhagyta a Szegedi Fegyház és Börtönt MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Nem mindennapi törvénysértések sorozatát kellett elkövetniük a hatóságoknak ahhoz, hogy Czeglédy Csaba ismét börtönbe kerüljön, írja blogjában Sándor Zsuzsa nyugalmazott bírónő, aki szerint „Vagy így, vagy úgy, de törvényt sértettek.”

 

A nyugalmazott bírónő levezeti, hogy miért sértettek törvényt a hatóságok, amikor pénteken este őrizetbe vették Czeglédy Csabát. Arra hivatkoztak, hogy ezt nem amiatt a büntető ügy miatt teszik, amely miatt már 8 hónapig előzetesben volt, hanem egy másik miatt. Állítólag a nyomozóhatóság ezt a „másik ügyet” egyesítette az eredeti üggyel (bár – jegyzi meg a Jog-ász-ban megjelent blogjában Sándor Zsuzsa –  erről mind a gyanúsítottat, mind a védőjét eddig elfelejtették értesíteni).

Ha tényleg egyesítették, vagyis a két ügyben ugyanaz az eljárás folyik, akkor megszegték a Büntetőeljárási törvénynek azt a szabályát (Be. 126.§ (4). bekezdés), hogy „ugyanazon bűncselekmény miatt… az őrizetbe vétel újra nem rendelhető el.

Ám ha valóban egy másik ügyről lenne szó (vagyis nem egyesítették az előzőhöz, hanem külön eljárást indítottak), akkor a mentelmi jogról szóló törvényt szegték meg. A mentelmi jog felfüggesztése ugyanis csak és kizárólag arra az ügyre vonatkozik (az elsőre), amelyben a mentelmi jog felfüggesztését kérték és amelyben fel is függesztették.

Czeglédy ellene képviselőjelöltsége miatt függesztették fel a büntetőeljárást és szüntették meg az előzetes letartóztatását. Polt Péter legfőbb ügyész azonban minden mást félredobva azonnal kezdeményezte Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztését a Nemzeti Választási Bizottságnál, amely ezt azonnal meg is tette.

Az ilyet a jog hivatali visszaélésnek, emellett – mert Czeglédyt törvénysértően fosztották meg a szabadságától – jogellenes fogva tartásnak nevezi.

A péntek esti letartóztatásról egyébként a nyugat.hu videót töltött fel a youtube-ra.

 

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Drága Bírónő! Biztos Ön abban, hogy az eset minden részletét ismeri, vagy némi reflektorvény morzsáért képes cserébe adni a bírói önállóság erényét?

  2. Az is szégyen, hogy egyáltalán jelöl6ék ! Milyen magyar emberek ezek? Milyen törvények vannak, amik ezt lehetővé teszik?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .