Kezdőlap Címkék WHO

Címke: WHO

Csökkent a dohányzók száma a világon, de távolról sincs minden rendben

Kevesebben dohányoznak a világon mint korábban, de még mindig 8,7 millió ember halt meg idő előtt a füstölés miatt – közölte az Egészségügyi Világszervezet, mely 15 éve hirdetett meg világprogramot a dohányzás csökkentésére.

Évente 1,3 millió passzív dohányos hal meg idő előtt a világban – írja a WHO jelentése, amelyből kiderül, hogy a világon még van 44 olyan ország, ahol semmilyen intézkedést sem hoztak a dohányzás korlátozására. Ezekben az országokban több mint 2,3 milliárd ember él. Szerencsére az államok többsége megfogadta a WHO dohányzás ellenes ajánlásait, ily módon 300 millió emberrel kevesebben haltak meg! – büszkélkedik a világszervezet.

Nőtt a passzív dohányosok időelőtti elhalálozása a világon 1990 és 2019 között. Ezt állapította meg egy friss tanulmány.

Azokban az országokban, ahol nagyon magas a passzív dohányosok halálozási aránya, ott csökkenés tapasztalható – állapítja meg a tanulmány, melyet a news-medical portál ismertet. Ide tartozik például az Egyesült Államok, Mexikó, Dél Afrika, Ecuador. Nőtt viszont a passzív dohányosok halálozása olyan országokban mint Niger, Mali, Montenegro, Bulgária stb.

Különösen a nők az áldozatai a passzív dohányzásnak

A világon több mint 2,8 milliárd ember volt kitéve a passzív dohányzásnak, több mint
60%-uk  a szebbik nemhez tartozik. Ezek általában olyan országok, ahol a férfiak többsége dohányzik, a nők viszont nem: Vietnam, Kína, Indonézia, India.

A passzív dohányzás halálos áldozatainak 50%-a olyan nő, aki Kínában vagy Indiában élt. Épp ezért a tanulmány azt sürgeti, hogy korlátozzák a dohányzást ezekben az országokban, mert a passzív dohányzás elsősorban a nők egészségét károsítja, és ez kihathat a következő nemzedékek élet esélyeire is.

Nem eléggé emelkednek a dohány árak

Ezt fájlalja Rüdiger Krecht, a WHO egészség propaganda igazgatója, aki a közszolgálati Deutsche Wellenek elmondta, hogy az általános infláció a dohány termékeket kevésbé érintette, így azok viszonylag olcsóbbá váltak sok országban. Például Németországban – panaszkodik Rüdiger Krecht, aki nem érti, hogy szülőhazájában miért nem veszik elég komolyan a dohányzási tilalmat. Épp ezért Németországot a WHO abba a csoportba helyezte el, amely “komoly gondot jelent” a dohányzási problémák miatt az egészségügynek és az egész társadalomnak.

Ha minden így megy tovább, akkor még 50 évbe kerülhet amíg a passzív dohányosokat az egész világon meg lehet óvni a veszélyektől – hangsúlyozza a WHO jelentése, amely arra buzdítja a tagállamokat, hogy hozzanak szigorú intézkedéseket a dohányzás korlátozására és főként arra, hogy ezeket be is tartsák a hétköznapokban mindenütt.

2022- ben ez már sok országban sikerült – írja az Egészségügyi Világszervezet jelentése felsorolva Ausztráliától  Vietnamig az államok jelentős részét – beleértve Magyarországot is.

Mindennek eredményeképp a dohányzás visszaszorulóban van a világon : 22,8%-ról
17%-ra csökkent 15 év alatt.

Hetente még mindig legkevesebb ezren halnak bele a Covid járványba Európában

A WHO szerint a valós szám minden bizonnyal ennél is magasabb, mert sok országban már nem vezetnek külön Covid nyilvántartást.

Több mint 36 millió ember szenvedett illetve szenved ma is a hosszú Covid betegségtől Európában – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet. Hans Kluge, a WHO regionális főnöke Koppenhágában elmondta, hogy “még mindig nagyon keveset tudunk arról, hogy a Covid vírus milyen elváltozásokat okozhat a szervezetben. Tudásunkban ez még mindig vakfolt.”

A pandémia 2019 őszén kezdődött meg Kínában Vuhan városában. Európában 2020-tól alakult ki járvány, melyet a tömeges oltási kampány megfékezett ugyan, de nem szüntetett meg teljesen.

“Ha nem tudunk pontos diagnózist készíteni és megfelelő kezelést találni, akkor a Covid 19 tartósan velünk marad Európában”

– hangsúlyozta a WHO regionális vezetője.

Mi a hosszú Covid betegség?

Az orvostudomány akkor beszél hosszú Covidról, ha jóval a vírus fertőzés után mutatkoznak meg valamilyen szövődmény jelei, és ezek eltartanak legkevesebb nyolc hétig. Aki megkapta egyszer a fertőzést, az mind számolhat azzal, hogy később valamilyen szövődmény mutatkozik. Épp ezért Hans Kluge sürgette sajtóértekezletén, hogy folytassák az oltási kampányokat amíg a sebezhető társadalmi csoportokban a védettség foka nem éri el a 70%-ot.

Az Egészségügyi Világszervezet európai régiójában jelenleg 53 állam van, és mindegyiket különbözőképpen érintette a Covid pandémia, amely megmutatta, hogy a jólszervezett egészségügyi hálózattal működő államokban – például Skandináviában – kevesebb az áldozat mint azokban az országokban, ahol a GDP csak kisebb hányadát fordítják az egészségügyre.

A világjárvány legfrissebb adatai – 2022. március 27. vasárnap

A SARS-CoV-2 típusú új koronavírus 2020 eleje óta már több mint 480.123.509 embert fertőzött meg és 6.121.165 életet követelt világszerte. Ma reggelig a  Föld lakosságát 10.868.656.879 COVID-19 elleni vakcinával oltották be.

 

USA

 • A Washingtoni Egyetemen végzett tanulmány szerint azoknak az embereknek csaknem harmada, akiknél pozitív lett a COVID-19-teszt a járvány első évében, ennek következtében perifériás neuropátiában szenvednek.

Hongkong

 • Hongkongi tudósok új tanulmánya szerint a kínai Sinovac vakcina két adagja csak közepesen magas szintű védelmet nyújtott az időseknek a súlyos betegségekkel és a Covid-19 okozta halálozással szemben, de a harmadik adag jelentősen megerősítette védekezőképességüket.

USA

 • Az US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) becslése szerint a koronavírus BA.2 Omicron alváltozata volt a felelős a COVID-19-es esetek több mint harmadáért az Egyesült Államokban.

Izrael

 • Az AstraZeneca COVID gyógyszer semlegesíti az Omicron alváltozatait. Ezt igazolják vizsgálatban a Washingtoni Egyetem tanulmányának adatai. 
 • Az egészségügyi minisztérium azt fontolgatja, hogy az Izraelbe repülővel visszatérő személyeket PCR-teszt elvégzésére kötelezik a beszállás előtt, tekintettel az új COVID-19-es esetek számának folyamatos növekedésére.

USA

 • Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia lektorált folyóiratában megjelent új tanulmány szerint a COVID-19-vel fertőzött gyermekekben a fertőzés után legalább hat hónappal továbbra is vannak antitestek. Nem világos, hogy ezek az antitestek jelentős védelmet nyújtanak-e az Omicron variáns ellen.
 • Világszerte harmincöt generikus gyógyszergyártó készíti el a Pfizer Inc. PFE.N rendkívül hatékony COVID-19 orális vírusellenes Paxlovidjának olcsó változatát, hogy 95 szegényebb országban biztosítsa a kezelést – közölte csütörtökön az ENSZ által támogatott Medicines Patent Pool (MPP).

Izrael

 • A Sheba Medical Center által kiadott új tanulmány kimutatta, hogy a harmadik adag rendkívül fontos azoknak, akik még nem fertőződtek meg a COVID-19-cel, a negyedik adag pedig nagy valószínűséggel hatékonysága csupán speciális esetekben elengedhetetlen.
 • A szaporodási ráta vagy az R-szám azon emberek átlagos számát jelenti, akiket egy fertőzött személy megfertőz. Ha az R meghaladja az egyet, az esetek száma folyamatosan növekszik, amíg újra ellenőrzés alá kerül. Miután az elmúlt hónapban 0,67 és 0,74 között mért, az R ismét emelkedik.
 • Az elmúlt néhány napban a világ minden országában az esetek számának növekedéséről számoltak be, beleértve az Nagy Britanniát is, amely a közelmúltban eltörölte az összes COVID-19-korlátozást. Ezenkívül Franciaországban a hétfőn 25%-os növekedés tapasztaltak az új esetek számában, miután január vége óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott. Bár nem világos, hogy pontosan mi okozza ezt a fertőzésszám emelkedést, ennek két különböző oka lehet: a korlátozások megszűnése vagy a BA.2 változat.

Kanada

 • A kutatók újratervezik a vörösvérsejteket, hogy beindítsák az immunrendszert a COVID-19 ellen.

Nagy Britannia

 • Az Evusheld az AstraZeneca új gyógyszere, amelyet kifejezetten immunhiányos emberek számára fejlesztettek ki. Az Evusheldet a COVID-fertőzés előtt adják be, és megadja az összes olyan antitestet, amelyet a szervezet nem hozott létre önmagában a vakcinák hatására. Az Evusheld 83%-kal csökkenti a tünetekkel járó koronavírus-fertőzések arányát, a védelem hat hónapig tart.
 • Az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint a COVID-19 az agy összehúzódását okozhatja, csökkentheti a szürkeállományt az érzelmeket és a memóriát irányító területeken, valamint károsíthatja a szaglást irányító területeket.

WHO

 • Elérte a hatmilliót a koronavírus áldozatainak száma.

Kanada

 • A tudósok azonosították a koronavírus új, erősen mutáns változatát a délnyugat-ontariói fehérfarkú szarvasokban. Nagyon hasonló vírusszekvenciát is találtak egy olyan személynél a környéken, aki szorosan érintkezett szarvasokkal. „A vírus a szarvasban fejlődik, a szarvasban pedig eltér attól, amit egyértelműen az embereknél tapasztalunk” – mondta Samira Mubareka, a Sunnybrook Kutatóintézet és a Torontói Egyetem virológusa.

Szerbia

 • Novak Djokovic a teniszező,  azt mondta a BBC-nek, hogy hajlandó lemondani a jövőbeni trófeákról, ahelyett, hogy beoltaná magát a Covid ellen. ugyanakkor nem kíván kapcsolatot létesíteni semmilyen oltás ellenes mozgalommal, csupán a személyes döntés jogát tartja fenn magának.

USA

 • A Vanderbilt Egyetem közelmúltban készült tanulmánya szerint azoknak a COVID-19- betegeknek csaknem 90 százaléka, akik a világjárvány tetőpontjában erőforráshiány miatt nem kaptak ECMO-t (extrakorporális membrán oxigenizáció), a kórházban haltak meg, pedig alkalmasak voltak rá.

WHO

 • A fertőzések száma éppen csökken, amikor már kirajzolódik a következő hullám: miért vezetheti hamarosan ismét a BA.2 omicron altípus a számokat.
 • A COVID-19 vakcinák megosztására irányuló globális projekt több mint 300 millió adag elhelyezésével küzd, ami a legújabb jel, hogy a világ vakcinázásával kapcsolatos probléma már inkább a keresletről, mint a kínálatról szól.

Spanyolország

 • Számos létező COVID-19-variáns képes megkerülni az immunrendszer válaszát bizonyos populációkban és kisebbségekben – állapította meg egy új tanulmány, amely az immunrendszer emberi szervezetben a citotoxikus T-sejtes válaszát vizsgálja.

USA

 • A BioVaxys Technology Corp. szerdán bejelentette, hogy tanulmányok kimutatták, hogy a vállalat kísérleti SARS-CoV-2 tüskefehérje vakcinája, a BVX-0320 nem okozhat szívizomgyulladást , mivel nem kötődik az ACE2 receptorhoz.

WHO

 • A karantén lerövidíthető 10 napra teszt nélkül, és 7 napra negatív teszt esetén – feltéve, hogy az illetőnél nem jelentkeznek tünetek – közölte a WHO.

Izrael

 • Az izraeli Sheba Medical Center bejelentette az Omicron vakcinák első USA-n kívüli kipróbálását. A Pfizerrel együttműködésben kidolgozott tanulmány a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina nagyobb dózisának biztonságosságát, tolerálhatóságát és immunogenitását fogja értékelni.

USA

 • A COVID-19 elleni immunválasz segít megvédeni az újrafertőződést, de az új adatok szerint ez a védelem gyengébb az Omicron ellen, mint a koronavírus korábbi változatai ellen.
 • A Science Direct folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a testmozgás fokozza az influenza elleni védőoltások és a COVID-19 elleni antitestválaszt is.

Nagy Britannia

 • A British Medical Journal folyóiratban közzétett új szakértői tanulmány a COVID-19 fertőzés következtében fellépő késleltetett egészségügyi állapotok kockázatát vizsgálta, és megállapította, hogy a 2020-ban megfertőződött 65 éves és idősebb felnőttek csaknem minden harmadiknál valamilyen új betegség alakult ki a diagnózist követő hónapokban. 

Ausztria

 • Egy preprint tanulmány szerint az Omicron fertőzés után az oltottaknál és a felépülteknél minden korábban ismert variáns ellen van antitest, a be nem oltottaknál viszont nincs.

USA

 • Átlagosan egy évvel a fertőzés akut fázisából való felépülés után a COVID-19-túlélőknél 63%-kal nagyobb volt a szívinfarktus, 69%-kal a problémás szívritmuszavar, 52%-kal a stroke kockázata.
 • A terhes anyák nem csak magukat védik meg védőoltással, hanem antitesteket is továbbítanak újszülötteiknek.

Nagy Britannia

 • Az Omicron három alváltozatának egyike, a BA.2 változat vált a fő törzsvé, amely számos országban, köztük terjed. A BA.2-ban 27 olyan mutáció van, amely nem található meg az eredeti Omicron variánsban, a BA.1-ben.

Izrael

 • Bar Ilian Egyetem kutatói szerint egyértelmű kapcsolat van a D-vitamin hiánya és a COVID-19 mortalitása és súlyossága között.

USA

 • A Wistar Institute tudósai új SARS-CoV-2 vakcinákat fejlesztettek ki, amelyek egyetlen dózissal erősebb védelmet nyújtanak a korábbi vakcináknál, ráadásul a az új variációk mindegyike ellen is hatásosnak bizonyultak.

Egyesült Királyság

 • Az Egyesült Királyságban végzett kiterjedt tanulmány kimutatta, hogy a sürgősségi ellátásra való várakozási idő hogyan befolyásolja a halálozási esélyeit, és nagyon lehangoló eredményt mutatott.

WHO

 • A COVID-19 következő fő változata fertőzőbb lesz, mint az Omicron, de nem feltétlenül súlyosabb.

Izrael

 • Izraelben a pénteken teszteltek több mint negyede volt pozitív, a 193.202 tesztelt közül 27,44%-os volt a pozitív visszatérési arány.

Nagy Britannia

 • A COVID-19 boosterek (megerősítő oltás) 95%-ra növelik az Omicron-változat okozta halálesetek elleni védelmet az 50 év felettieknél – közölte csütörtökön az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége. Az Omicronnal végzett  halálos kimenetel elleni védelem körülbelül 60%-os a két oltást felvett 50 év felettiek körében. Ez körülbelül 95%-ra nőtt két héttel az emlékeztető, harmadik oltás beadása után.

Izrael

 • Az új kutatások azt mutatják, hogy a COVID-19 Omicron variánsában talált 46 mutáció hatástalanná tette az antitesteket, ami az újbóli fertőzések és az áttöréses esetek nagy számát magyarázza.

USA

 • A Pfizer/BioNTech bejelentette, hogy megkezdték vakcinájuk egy olyan változatának klinikai vizsgálatát, amely a nagymértékben fertőző változatot célozza meg.
 • Az új kutatások azt mutatják, hogy a COVID-19 Omicron variánsában talált 46 mutáció hatástalanná tette az antitesteket, ami az újbóli fertőzések és az áttöréses esetek nagy számát magyarázza.

Németország

 • A CDC megállapította, hogy a BioNTech-Pfizer és a Moderna vakcinák három injekciója a legjobb védelmet nyújtott súlyos betegségek ellen. Eközben Németország újabb rekordmagasságú napi fertőzési arányról számolt be.

USA

 • A MERCK Covid tabletta olcsó változata a szegényebb nemzetek számára készült. A vírusellenes gyógyszer, amely decemberben kapott sürgősségi engedélyt az Egyesült Államokban, mintegy 30%-kal csökkenti a magas kockázatú betegek kórházi kezelését és halálozását a klinikai vizsgálatok eredményei szerint.

Izrael

 • Izrael 25-30 millió ingyenes tesztet oszt szét közösségek és családok között.
 • Új Omicron alváltozatot fedeztek fel Izraelben.

USA

 • Új Covid-19 oltóanyagot fejlesztenek ki texasi tudósok hagyományos módszerrel, amely olcsóbbá és elérhetőbbé teszi a gyártást és forgalmazást a világjárvány által leginkább érintett országok számára.
 • Az amerikai hadsereg egyik kutatóintézete olyan koronavakcinát tesztel, amely számos vírusváltozattal járó fertőzések elleni védelemre hivatott. Az első emberkísérletek már megtörténtek.

Nagy Britannia

 • Az AstraZeneca csütörtökön azt közölte, hogy a Vaxzevria COVID-19 elleni oltásával végzett kísérlet előzetes adatai azt mutatták, hogy nagyobb antitestválaszt generált az Omicron variáns és mások, köztük a Béta, Delta, Alfa és Gamma ellen, ha harmadik emlékeztetőként adták be.

WHO

 • Az Egészségügyi Világszervezet kedden közölte, hogy további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy a meglévő COVID-19 vakcinák megfelelő védelmet nyújtanak-e a rendkívül fertőző Omicron-változat ellen, még akkor is, ha a gyártók új generációs injekciókat fejlesztenek ki.

Ciprus

 • Új Deltacron koronavírus-változatot fedeztek fel Cipruson. Az új variánsnak hasonló genetikai háttere van, mint a Delta változat, plusz az Omicron 10 mutációjával együtt.

Hollandia

 • Holland kutatók algoritmust dolgoztak ki a COVID-19 súlyos szövődményeinek előrejelzésére. Az algoritmus pontosan megjósolja a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát, beleértve a kórházi kezelést, az intézetbe helyezést és a halált.

Nagy Britannia

 • A brit iskolák  olyan izraeli COVID-biztos légszűrőkkel vannak felszerelve, melyek a vírus- és baktériumrészecskék nagyjából 99,97%-át kiszűrik.

Németország

 • A Robert Koch Intézet kedden 30 561 új fertőzésről és 356 halálesetről számolt be. 59,2 millió embert kétszer oltottak be. 32,3 millió ember kapott emlékeztető oltást.

Izrael

 • Már folyik a negyedik adag Covid 19 elleni oltás beadása. Prof. Nachman Ash, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója kedd reggel megkapta a negyedik adag koronavírus elleni oltást.

USA

 • Minden idők rekordját, 978 856 pozitív esetet ért el hétfőn az Egyesült Államokban a COVID-19 ráta.
 • A remdesivir 15-ről 11 napra csökkentette a kórházi betegek felépülési idejét. A remdesivir alkalmazása csak a kórházi betegekre korlátozódott, mert intravénás beadása akadályt jelentett annak ellenére, hogy 50 országban is engedélyezték. Kutatási adatok igazolták, hogy az infúzióban adott remdesivir kifejezetten hatásosnak tűnik, ha a betegség lefolyása során korábban, a beteg kórházba kerülése előtt adják be. Másik kutatás szerint majmokon végzett kísérlet azt látszik igazolni, hogy az inhalált remdesivir végül helyettesítheti az infúziókat.

Dél Afrika

 • A dél-afrikai kormány csütörtökön közölte, hogy egészségügyi minisztériumának adatai azt sugallják, hogy az Omicron által vezérelt negyedik hullám gyorsan emelkedett, tetőzött, majd és hirtelen csillapodott. „Ez inkább egy hirtelen árvíz volt, mint egy hullám.” – közölte a Dél-afrikai Orvosi Kutatási Tanács munkatársa.

Izrael

 • Előadásban, amelyet a The Jerusalem Post ismertetett, a központ kimutatta, hogy a harmadik adagot kapó 60 éves és idősebb emberek védelme várhatóan 75%-ról csak 25%-ra csökken egy hónapon belül, mivel az Omicron változat válik a domináns törzzsé Izraelben.

Franciaország

 • Újabb korlátozásokat jelentett be a francia kormány a koronavírus Omicron variánsának terjedése miatt. Attól tartanak, hogy a kórházak túlterheltté válnak, mivel rekordszámú új esetet jelentettek, ami a járvány kezdete óta a legmagasabb napi fertőzésszám az országban.

USA

 • A vírusokkal összefüggő munkaerőhiány felforgatta az utazásokat, több ezer járat törléséhez vezetett, és most olyan sokszínű iparágakat fenyeget, mint az egészségügy, az éttermek és a kiskereskedelem.

Izrael

USA

 • Megdőlt a napi koronavírusos esetek számának amerikai rekordja, mivel az Omicron és a Delta változatok együttesen uralják 2021 végét.
 • Az FDA tegnapelőtt szájon át bevehető  Pfizer tabletta sürgősségi használatát, míg a tegnapi a Merck hasonló gyógyszerének alkalmazását tette engedélyezte.  A tablettáka első körben a „magas kockázatnak kitett” felnőtteknek ajánlják. 
 • A Pfizer által kifejlesztett és Paxlovid néven ismert gyógyszer 12 éves vagy annál idősebb Covid-betegek számára engedélyezett, akiknél fennáll a súlyos betegség kockázata. A Pfizer arról számolt be, hogy tablettái valószínűleg az Omicron változat ellen hatnak.

Németország

 • Átlagosan naponta 42.266 új esetről számoltak be az elmúlt héten. Az esetek 19 százalékkal csökkentek a két héttel ezelőtti átlaghoz képest. A halálozások száma viszont 19 százalékkal nőtt.

Hollandia

 • A hollandok az elsők az EU-ban, akik újra teljes zárlatot rendeltek el az Omicron variáns jelentős emelkedése miatt. A bárok, éttermek, sok üzlet, mozi és edzőterem legalább január közepéig zárva tart.

WHO

 • Az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi engedélyt adott a marylandi székhelyű Novavax és az indiai Serum Institute által gyártott Covid-19 vakcinára, ami megnyitotta a kaput a Novavax néven is nevezett oltóanyag elosztása előtt a világ alacsonyabb jövedelmű országaiban.

USA

 • A tudósok megállapították, hogy a koronavírus megtámadja a zsírszövetet. Ez a kutatás segít magyarázatot találni arra, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek miért vannak nagyobb kockázatnak kitéve a súlyos betegségek és a Covid miatti halálozás kockázatának.

Nagy Britannia

 • Az Egyesült Királyság tudósai szerint a vakcinák csökkentett védelmet nyújtanak az Omicron ellen

Izrael

 • Izraelben elsőként észlelt mutáns B.1.1.529 variáns miatt az Egészségügyi Minisztérium további COVID-teszt kötelezővé tételét sürgette minden az országba érkező utas számára.

Nagy Britannia

 • Az Egyesült Királyságba utazóknak közvetlenül indulásuk előtti negatív tesztet kell felmutatniuk ellenkező esetben karanténba kell vonulni.  Ezt a lépést rosszul fogadta az utazási ágazat, amely éppen most kezdett magához térni a járvány okozta sokkból.

Belgium

 • Összecsaptak a tüntetők és a rendőrség vasárnap Brüsszelben – jegyezték meg az AFP újságírói a Covid elleni intézkedések ellenzőinek gyűlésén, amelyen a rendőrség szerint 8000 ember gyűlt össze.

Franciaország

 • A francia közegészségügy vasárnapi adatai szerint az elmúlt 24 órában 42 252 új Covid-19-fertőzött esetet észleltek. Az elmúlt hét napban a napi új esetek átlaga 42 459, szemben az egy héttel ezelőtti kevesebb mint 28 000-rel, ami a hullám felgyorsulását jelzi. 49-en meghaltak a Covid-fertőzésben.

Izrael

 • Több mint 4 millió izraeli kapta meg a harmadik oltóadagját – közölte kedden az Egészségügyi Minisztérium, ami mérföldkövet jelent Izrael azon erőfeszítéseiben, hogy a jogosult lakosság többsége megkapja az emlékeztető oltást.

WHO

 • A WHO föigazgatója szerint nem szabad túlreagálni az Omicron nevű vírusvariánst, egyelőre semmi nem bizonyítja, hogy az eddig kifejlesztett oltóanyagok nem nyújtanak ellene védelmet.

Németország 2021. 11.30.

 • A kutatók azon dolgoznak, hogy felmérjék az omikron-változat által jelentett veszélyt. Hamarosan megtudhat egy fontos tényezőt – a másikat talán csak akkor, amikor már túl késő.
 • A Robert Koch Intézet (RKI) hétfő reggel 452,4-re módosította a 100 000 lakosra és a hétre jutó új fertőzések számát.

WHO 2021.11.27.

 • A WHO  Omicron variánsnak nevezte el  a koronavírus új változatát, amely az első tudományos eredmények szerint hatszor fertőzőbb lehet, mint a már amúgy is nagyon agresszív delta változat.

Ausztria (2021.11.19.)

 • Az osztrák tisztviselők a 10 napos zárlat bevezetésére vonatkozó döntést azután hozták meg, hogy több hónapig próbálták megállítani a fertőzést széles körű teszteléssel és részleges korlátozásokkal. Hétfőtől leáll a közélet az országban, az emberek csak azért hagyhatják el otthonukat, hogy munkába menjenek, élelmiszert vagy gyógyszert vásároljanak.

Európa

 • Ausztriában, ahol a lakosság 66 százaléka be van oltva, vasárnap 24 órán belül több mint 14 ezer új vírusos esetet jelentettek. Az elmúlt hét során Hollandiában átlagosan több mint 20.000, míg Németországban ennek a számnak nagyjából a duplája volt.

USA

 • A Pfizer lehetővé teszi, hogy Covid-tablettáját olcsón gyártsák és adják el a szegény országokban
 • Az USA-ban az FDA jóváhagyásával minden felnőtt – korábban csak az 65 éven felüliek kaphatták -, aki legalább hat hónappal ezelőtt megkapta a második dózist a vakcinából, hivatalosan jogosult lesz emlékeztető oltásra.

Izrael

 • Az izraeli egészségügyi minisztérium szakértői testülete jóváhagyta a Pfizer-BioNTech oltóanyag beadását 5 és 11 év közötti gyermekek számára, így az ország az Egyesült Államok után az elsők között engedélyezte a gyermekeknek szánt oltást.

USA

 • Az Egyesült Államokban a Fehér Ház illetékesei szerdán úgy becsülték, hogy csaknem egymillió 5-11 éves gyermek kapott oltást azóta, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinát a múlt héten engedélyezték.

Németország

Szlovákia

 • A koronavírus legújabb, AY.4.2 szubvariánsát kimutatták Szlovákiában. Ez a delta variáns mutációja, és a szlovák egészségügyi szakértők szerint 10-15 százalékkal fertőzőbb annál.

Nagy Britannia

 • Az Egyesült Királyság szinte az összes koronavírus-korlátozást feloldotta júliusban – és azóta is kiterjedt hullámot tapasztalunk, az új megbetegedések több mint egyharmadát iskolás korú gyerekek teszik ki.

WHO

 • Az Egészségügyi Világszervezet szerint ismét Európa a koronavírus-járvány központja, és arra figyelmeztetett, hogy a betegség februárra további 500.000 európai ember halálát okozhatja. A rekordhoz közeli esetszámot a vázlatos vakcinafelvétel okára tette. Noha Portugáliában szinte mindenki kapott, más országokban, köztük Franciaországban, a beoltottak aránya 70% alá esett. Kelet-Európában még alacsonyabb.

Ez még nem a végjáték

Míg az eredeti Omicron-változat, amelyet először Dél-Afrikában észleltek november végén, még mindig a domináns vírustörzs a legtöbb országban, mások aggódni kezdenek egy új alváltozat miatt, amely megállította a fertőzések csökkenő tendenciáját – a BA.2 alváltozatot.

Az Omicron három alváltozatának egyike, a BA.2 változat vált a fő törzsvé, amely számos országban megjelent, több helyen domináns szerepe van a fertőzések számának gyorsulásában. A Financial Times február 3-i jelentése szerint

az alváltozatban 27 olyan mutáció van, amely nem található meg az eredeti Omicron variánsban, a BA.1-ben.

Ez elegendő-e ahhoz, hogy valós veszélyt jelentsen az Omicron-hullámból és a vele járó fertőzések példátlan arányából való kilábalásért még mindig küzdő országok számára.

Mind Dániában, mind az Egyesült Királyságban a közegészségügyi szervek megállapították, hogy az új variáns 30-34%-kal fertőzőbb a korábbi BA.1 variánsnál.

Dr. Dorit Nitzan, a WHO regionális sürgősségi igazgatója elmagyarázta a The Jerusalem Postnak az  új alváltozat várható pályáját, és azt, hogy ez mit jelenthet a világjárvány jövője szempontjából.

„A várható pálya az, hogy ez lesz az új domináns variáns, viszont úgy tűnik, hogy nem áll fenn az újrafertőződés veszélye azok számára, akik már elkapták az eredeti Omicron-változatot, mivel a két változat nem különbözik eléggé, bár még nincs elég kutatás ahhoz, hogy teljesen biztosak legyünk.

Az új variáns emberről emberre gyorsabban vihető át, mint a BA.1 variáns.

„Ha  egy szobában van valakivel, aki vírusos, akkor szinte biztosan megfertőződik. Abban a pillanatban, amikor valaki leveszi a maszkot, soha nem tudhatja, mikor kapja meg a fertőzést. Ezt tapasztalták Dániában, ahol a fertőzés rohamtempóban terjed.”

A BA.2 megnövekedett átviteli képességén kívül Dr. Nitzan azt mondta, hogy nincs jelentős különbség, amit a változat kezdeti kutatása során találtak.

„Amit valószínűleg látni fogunk Európában, az az, hogy a legtöbb mutáció és változás a vírusban most az Omicron-törzsön belül fog bekövetkezni, de Afrikában és más olyan helyen, ahol nincs hozzáférés a vakcinákhoz, előfordulhat, hogy teljesen más variánsok fejlődnek most… Szerinte az Omicron most nem a legnagyobb probléma. Arra kell összpontosítanunk, hogy lehetővé tegyük és biztosítsuk a vakcinákhoz való hozzáférést a világ más részein.”

Azokon a  helyeken a legsebezhetőbb lakosság ahol még 20%-ot sem ér el az egy oltást kapottak aránya – magyarázta Nitzan, hozzátéve, hogy lehetetlen lenne megmondani, milyen változatok fejlődnek ki a világ ezen területein, és nem lehet tudni, hogy hasonlóak-e a Deltához, vagy esetleg még rosszabbak.

Arra a kérdésre, hogy a fejlődő országokban tapasztalható vakcinahiány azt jelenti-e, hogy az Omicron és az azt követő BA.2 változat még mindig nem jelenti a „világjárvány végét” – ahogyan azt sokan sugallják -, Nitzan szkeptikus volt, és azt mondta, hogy lehet, de csak akkor, ha a világ minden részét sikerül ellátni oltóanyagokkal, amelyek jelenleg még nagyon sok helyen hiányoznak.

„Ha gyorsan és helyesen cselekszünk, az Omicron a járvány végéhez vezethet, de ha továbbra is csak magunkra koncentrálunk, és nem a világ minden részére, akkor ezt még nem nevezhetjük végjátéknak.”

„Nagyon fontos, hogy  helyi szinten mindent megtegyünk, de önmagában ez globálisan  nem elég!”

WHO: További kutatásokra van szükség

Arra az egyik kulcskérdésre azonban, hogy szükség van-e most egy új Omicron-specifikus vakcinára, az ENSZ-ügynökség nem kapott azonnali választ.

Az Egészségügyi Világszervezet kedden közölte, hogy további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy a meglévő COVID-19 vakcinák megfelelő védelmet nyújtanak-e a rendkívül fertőző Omicron-változat ellen, még akkor is, ha a gyártók új generációs injekciókat fejlesztenek ki.
A WHO legfrissebb technikai összefoglalójának célja, hogy választ adjon a novemberben először megjelent, erősen mutáns variánssal kapcsolatban felmerülő néhány nagy kérdésre, mint például a súlyosságra, a fertőzőképességre és a vakcinák elkerülésének képességére vonatkozóan. Emellett prioritásokat is rögzít a tagállamok számára.
Arra az egyik kulcskérdésre azonban, hogy szükség van-e most egy új Omicron-specifikus vakcinára, az ENSZ-ügynökség nem kapott azonnali választ.

„További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük az Omicron immunválaszának lehetőségét az oltás és fertőzés által kiváltott immunitás ellen, valamint az Omicron-specifikus válaszokat a vakcinákra”  – áll a közleményben.

A WHO egyik tisztviselője korábban azt mondta, ez a kérdés „globális koordinációt” igényel, és nem szabad a gyártókra bízni, hogy egyedül döntsenek.

Miért csökkenti termelését India legnagyobb vakcinagyártója a járvány kellős közepén?

Bár a világ második legnépesebb állama igen nagy áldozatot hozott a Covid 19 járvány idején (több mint 476 ezren haltak bele a fertőzésbe), de az oltási kampányok olyan jól haladnak, és a vakcina gyártás annyira felfutott, hogy immár elegendő védőoltás van mindazok számára, akik azt igénylik.

Csaknem 816 millióan kaptak eddig legalább egy védőoltást a korona vírus járvány ellen, és mintegy 512 millióan már kettőt, így indiai mércével védettnek tekinthetők.

„Több mint 1,8 millió vakcinánk van raktáron. Ez elég annak a 950 millió polgárnak, aki kérheti a védőoltást” – nyilatkozta a Deutsche Welle tudósítójának az indiai immunológiai technikai tanácsadó szervezet főnöke. Ezért nem meglepő, hogy a Serum Institute, amely India legnagyobb vakcina előállítója már ezen a héten 50%-al csökkenti a Covishield vakcina gyártását. Indiában ez számít az első számú oltóanyagnak a koronavírus ellen. Ezzel a vakcinával oltották be az emberek 90%-át Indiában. A másik indiai oltóanyag a Bharat Biotech Covaxin nevű vakcinája. A külföldiek közül az orosz Szputnyik V volt a legnépszerűbb.

Mi lesz a harmadik oltással?

Eddig a második oltás elegendő volt a védettségi igazolványhoz. A kormány filozófiája az Indiában, hogy előbb mindenkit be kell kétszer oltani, és csak utána szabad elgondolkodni a harmadik oltásról. Miután azonban jelentős készletek halmozódtak fel az oltóanyagokból, ezért sok kórház kéri a kormányt, hogy megkezdhessék a harmadik oltás kampányt. A magán egészségügyi szektor már megkezdte a készletek kiárusítását méghozzá árengedménnyel. A kormány döntéshozói még kivárnak. Az a problémájuk, hogy a szakértők szerint jobb ha a harmadik oltás más mint az előző kettő. Indiában azonban csak nagyon szűkös a választék. Ráadásul a szakértők úgy vélik, hogy jobb lenne, ha a harmadik oltás modernebb mRNA alapú lenne, ebből azonban nincs megfelelő készlet.

Mit tesznek a vakcina gyártó cégek?

Célbaveszik  a Covaxot, a WHO nemzetközi vakcina alapját, amely a szegény országokat látja el oltóanyaggal.

Az Egészségügyi Világszervezet nemrég újra felszólította a gazdag államokat, hogy ne hanyagolják el a Covaxot. Jelenleg ugyanis az Omicron vírusmutáns terjedése miatt sok gazdag országban új és erőteljes oltási kampányok indultak meg, és emiatt kevesebb védőoltás jutott a Covax alapba. Afrikában az embereknek alig a 7,5%-a van beoltva. Ezért sokat segíthet, ha az indiai vakcinagyártók a Covax alapnak adják el fölös készleteiket, mert így Afrikában és a világ más részein több védőoltás jut a szegényebb államok polgárainak.

WHO: a vérplazma alkalmazása nem ajánlott

Az Egészségügyi Világszervezet kedden azt tanácsolta, hogy a gyógyult koronavírusos betegek véréből vett plazmát ne adják enyhe vagy közepesen súlyos betegségben szenvedőknek.

„A jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy nem javítja a túlélést, és nem csökkenti a gépi lélegeztetés szükségességét, és a beadása költséges és időigényes”

– jelentette ki az ENSZ egészségügyi ügynöksége a British Medical Journalban megjelent írásában.

A plazma felhasználásának hipotézise az volt, hogy a benne lévő antitestek semlegesíthetik az új koronavírust, megakadályozva annak replikációját és megállíthatják a szövetkárosodást.

Számos, a lábadozó vérplazmát vizsgáló tanulmány azonban nem mutatott ki látható előnyöket a súlyosan beteg COVID-19 betegek kezelésében.

Egy az Egyesült Államokban lefolytatott vizsgálatot még márciusban leállítottak, miután kiderült, hogy a plazma valószínűleg nem segít az enyhe vagy közepesen súlyos betegeken.

Omicron, a „nagyon magas” kockázat

A koronavírus új Omicron-változata globálisan „nagyon nagy kockázatot ” jelent – figyelmeztetett hétfőn a WHO, miközben rávilágított arra a sok bizonytalanságra, amelyek még mindig övezik a változat veszélyességét és átvihetőségét. 

„A mai napig nem érkezett jelentés az Omicron változattal kapcsolatos halálesetről”

– áll a szervezet hétfőn közzétett műszaki dokumentumában, amely egyben tanácsot ad a hatóságoknak, hogy próbálják meg megfékezni az új változat terjedését.

„Tekintettel azokra a mutációkra, amelyek menekülési potenciált adhatnak az immunválasznak, és esetleg előnyt jelenthetnek a fertőzőképesség szempontjából, nagy a valószínűsége annak, hogy az Omicron globálisan elterjed ”

– mondta a szervezet azon országok listáján, ahol kimutatható.

” Ezen jellemzők függvényében a Covid-19 jövőbeni csúcsai lehetnek, amelyek súlyos következményekkel járhatnak különböző tényezőktől függően, és különösen, hogy hol fordulnak elő ezek a csúcsok ”

– tette hozzá a WHO, amely pénteken a változatot még csak „különlegesnek” minősítette.

A szervezet ugyanakkor hangsúlyozza, hogy sok az ismeretlen tényező ezen a változaton: nem ismert pontosan fertőzőképessége, amely akár a megfigyelt mutációk velejárója, akár annak a ténynek köszönhető, hogy ez a változat jobban képes elkerülni az immunválaszt. nem ismert a meglévő Covid-ellenes vakcinák által biztosított védelem szintje a fertőzőképesség és a betegség súlyossága tekintetében, ahogy az sem: a változat okoz e súlyosabb tüneteket.

Támad az Omicron

A B.1.1.529 néven ismert új Omicron változatot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette. Dél-Afrikában, Botswanában, Belgiumban, Hongkongban, Izraelben és jelenleg az Egyesült Királyságban és legutóbb Németországban és Olaszországban is  azonosították.

Lawrence Young professzor, a Warwicki Egyetem virológusa szerint „nagyon valószínű, hogy a jelenlegi vakcinák védelmet nyújtanak az Omicron súlyos betegségei ellen, mint az összes korábban azonosított vírusváltozat esetében”.

Az USA, Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és az Európai Unió is korlátozásokat vezet be az új Covid-19 variáns miatt fokozottan veszélyeztetett dél-afrikai országokból induló járatokra.

A tudósok versenyt futnak az idővel a meglévő vakcinák hatékonyságának ellenőrzésével.

A Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson megerősítette, hogy tesztelni kívánja vakcináit az Omicron koronavírus-változata ellen. Ezek a bejelentések azt követően érkeztek, hogy az új variáns 32 lehetséges mutációt tartalmaz a tüskeproteinben, amely a vírus azon része, amelyet sok vakcina megpróbál megtámadni. Mindhárom vállalat megkezdte a tesztelést a törzs ellen, amely az előrejelzések szerint akár 500%-kal jobban átvihető, mint bármely más változat, amelyet a járvány kezdete óta láttak.

„Megértjük a szakértők aggodalmát, és azonnal vizsgálatokat kezdeményeztünk az [Omicron] változattal kapcsolatban”

– áll a BioNTech közleményében. A vállalat kifejtette, hogy a tesztek adatai legalább két héten belül elérhetőek lesznek, mondván, hogy az adatok „több információt fognak adni arról, hogy az [Omicron] egy menekülési változat lehet-e, amely szükségessé teheti oltóanyagunk módosítását, ha a változat globálisan elterjed.”

A Pfizer és a BioNTech úgy véli, amennyiben szükséges körülbelül hat héten belül elkészül a Pfizer vakcina új verziója.

Omikron, a rettegett

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „aggasztónak” minősítette az újonnan felfedezett B.1.1.529 (Omikron) koronavariánst. Ezt az ENSZ szervezete jelentette be szakértőkkel folytatott konzultációt követően. A változat a görög Omicron nevet kapta a WHO-tól.

„Ez a változat nagyszámú mutációt tartalmaz, amelyek közül néhány aggasztó”

Többek között az úgynevezett tüskeprotein több helyen is eltér a SARS-CoV-2 eredeti változatától – vagyis attól a ponttól, amely a szervezet saját sejtjeivel való dokkolásért és végső soron fertőzésért felelős.

A koronavírus új változatát először Dél-Afrikában találták meg, de nem világos, hogy onnan származik-e. Botswanában is regisztráltak eseteket, és ezt követően az Izraelbe, Belgiumba és Hongkongba visszatérő utazók körében észlelték a változatot.

Wolfgang Preiser virológus, aki a dél-afrikai Stellenboschi Egyetemen dolgozik, azt mondta a DW-nek, hogy aggodalomra ad okot, hogy a vírus elkerülheti az immunválaszt. „Ez azt jelenti, hogy másokat is megfertőzhet, akik korábban megfertőződtek és felépültek.” A beoltott emberek is érintettek lehetnek. „Jelenleg nagyon aktívan kutatjuk” – mondta Preiser. 

Működnek az oltások?

A BioNTech/Pfizer, a Johnson&Johnson, a Moderna és az AstraZeneca vakcinagyártók bejelentették, hogy alaposan megvizsgálják az új Omikron változatot, hogy vakcináik milyen mértékben védenek a fertőzésekkel szemben. A BioNTech legkésőbb két héten belül szeretné megadni az első válaszokat. 

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikában azonosított változata egyértelműen különbözik az eddigiektől, de a Pfizerrel már hónapokkal korábban felkészültek egy escape-változat felbukkanására ez azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer/BioNTech-oltóanyagot – mondta a német BioNTech szóvivője pénteken.

A hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő vakcinát mintegy hat héten belül lehet hozzáigazítani az új variánshoz. Ez annyit jelent, hogy a módosított oltóanyag száz napon belül válik elérhetővé.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette, hogy a B.1.1.529-es variáns veszélyességéről  jelenleg nem lehet határozottan nyilatkozni.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK