Csökkent a dohányzók száma a világon, de távolról sincs minden rendben

0
645
Facebook

Kevesebben dohányoznak a világon mint korábban, de még mindig 8,7 millió ember halt meg idő előtt a füstölés miatt – közölte az Egészségügyi Világszervezet, mely 15 éve hirdetett meg világprogramot a dohányzás csökkentésére.

Évente 1,3 millió passzív dohányos hal meg idő előtt a világban – írja a WHO jelentése, amelyből kiderül, hogy a világon még van 44 olyan ország, ahol semmilyen intézkedést sem hoztak a dohányzás korlátozására. Ezekben az országokban több mint 2,3 milliárd ember él. Szerencsére az államok többsége megfogadta a WHO dohányzás ellenes ajánlásait, ily módon 300 millió emberrel kevesebben haltak meg! – büszkélkedik a világszervezet.

Nőtt a passzív dohányosok időelőtti elhalálozása a világon 1990 és 2019 között. Ezt állapította meg egy friss tanulmány.

Azokban az országokban, ahol nagyon magas a passzív dohányosok halálozási aránya, ott csökkenés tapasztalható – állapítja meg a tanulmány, melyet a news-medical portál ismertet. Ide tartozik például az Egyesült Államok, Mexikó, Dél Afrika, Ecuador. Nőtt viszont a passzív dohányosok halálozása olyan országokban mint Niger, Mali, Montenegro, Bulgária stb.

Különösen a nők az áldozatai a passzív dohányzásnak

A világon több mint 2,8 milliárd ember volt kitéve a passzív dohányzásnak, több mint
60%-uk  a szebbik nemhez tartozik. Ezek általában olyan országok, ahol a férfiak többsége dohányzik, a nők viszont nem: Vietnam, Kína, Indonézia, India.

A passzív dohányzás halálos áldozatainak 50%-a olyan nő, aki Kínában vagy Indiában élt. Épp ezért a tanulmány azt sürgeti, hogy korlátozzák a dohányzást ezekben az országokban, mert a passzív dohányzás elsősorban a nők egészségét károsítja, és ez kihathat a következő nemzedékek élet esélyeire is.

Nem eléggé emelkednek a dohány árak

Ezt fájlalja Rüdiger Krecht, a WHO egészség propaganda igazgatója, aki a közszolgálati Deutsche Wellenek elmondta, hogy az általános infláció a dohány termékeket kevésbé érintette, így azok viszonylag olcsóbbá váltak sok országban. Például Németországban – panaszkodik Rüdiger Krecht, aki nem érti, hogy szülőhazájában miért nem veszik elég komolyan a dohányzási tilalmat. Épp ezért Németországot a WHO abba a csoportba helyezte el, amely “komoly gondot jelent” a dohányzási problémák miatt az egészségügynek és az egész társadalomnak.

Ha minden így megy tovább, akkor még 50 évbe kerülhet amíg a passzív dohányosokat az egész világon meg lehet óvni a veszélyektől – hangsúlyozza a WHO jelentése, amely arra buzdítja a tagállamokat, hogy hozzanak szigorú intézkedéseket a dohányzás korlátozására és főként arra, hogy ezeket be is tartsák a hétköznapokban mindenütt.

2022- ben ez már sok országban sikerült – írja az Egészségügyi Világszervezet jelentése felsorolva Ausztráliától  Vietnamig az államok jelentős részét – beleértve Magyarországot is.

Mindennek eredményeképp a dohányzás visszaszorulóban van a világon : 22,8%-ról
17%-ra csökkent 15 év alatt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .