Ez még nem a végjáték

0
1087
Facebook

Míg az eredeti Omicron-változat, amelyet először Dél-Afrikában észleltek november végén, még mindig a domináns vírustörzs a legtöbb országban, mások aggódni kezdenek egy új alváltozat miatt, amely megállította a fertőzések csökkenő tendenciáját – a BA.2 alváltozatot.

Az Omicron három alváltozatának egyike, a BA.2 változat vált a fő törzsvé, amely számos országban megjelent, több helyen domináns szerepe van a fertőzések számának gyorsulásában. A Financial Times február 3-i jelentése szerint

az alváltozatban 27 olyan mutáció van, amely nem található meg az eredeti Omicron variánsban, a BA.1-ben.

Ez elegendő-e ahhoz, hogy valós veszélyt jelentsen az Omicron-hullámból és a vele járó fertőzések példátlan arányából való kilábalásért még mindig küzdő országok számára.

Mind Dániában, mind az Egyesült Királyságban a közegészségügyi szervek megállapították, hogy az új variáns 30-34%-kal fertőzőbb a korábbi BA.1 variánsnál.

Dr. Dorit Nitzan, a WHO regionális sürgősségi igazgatója elmagyarázta a The Jerusalem Postnak az  új alváltozat várható pályáját, és azt, hogy ez mit jelenthet a világjárvány jövője szempontjából.

„A várható pálya az, hogy ez lesz az új domináns variáns, viszont úgy tűnik, hogy nem áll fenn az újrafertőződés veszélye azok számára, akik már elkapták az eredeti Omicron-változatot, mivel a két változat nem különbözik eléggé, bár még nincs elég kutatás ahhoz, hogy teljesen biztosak legyünk.

Az új variáns emberről emberre gyorsabban vihető át, mint a BA.1 variáns.

„Ha  egy szobában van valakivel, aki vírusos, akkor szinte biztosan megfertőződik. Abban a pillanatban, amikor valaki leveszi a maszkot, soha nem tudhatja, mikor kapja meg a fertőzést. Ezt tapasztalták Dániában, ahol a fertőzés rohamtempóban terjed.”

A BA.2 megnövekedett átviteli képességén kívül Dr. Nitzan azt mondta, hogy nincs jelentős különbség, amit a változat kezdeti kutatása során találtak.

„Amit valószínűleg látni fogunk Európában, az az, hogy a legtöbb mutáció és változás a vírusban most az Omicron-törzsön belül fog bekövetkezni, de Afrikában és más olyan helyen, ahol nincs hozzáférés a vakcinákhoz, előfordulhat, hogy teljesen más variánsok fejlődnek most… Szerinte az Omicron most nem a legnagyobb probléma. Arra kell összpontosítanunk, hogy lehetővé tegyük és biztosítsuk a vakcinákhoz való hozzáférést a világ más részein.”

Azokon a  helyeken a legsebezhetőbb lakosság ahol még 20%-ot sem ér el az egy oltást kapottak aránya – magyarázta Nitzan, hozzátéve, hogy lehetetlen lenne megmondani, milyen változatok fejlődnek ki a világ ezen területein, és nem lehet tudni, hogy hasonlóak-e a Deltához, vagy esetleg még rosszabbak.

Arra a kérdésre, hogy a fejlődő országokban tapasztalható vakcinahiány azt jelenti-e, hogy az Omicron és az azt követő BA.2 változat még mindig nem jelenti a „világjárvány végét” – ahogyan azt sokan sugallják -, Nitzan szkeptikus volt, és azt mondta, hogy lehet, de csak akkor, ha a világ minden részét sikerül ellátni oltóanyagokkal, amelyek jelenleg még nagyon sok helyen hiányoznak.

„Ha gyorsan és helyesen cselekszünk, az Omicron a járvány végéhez vezethet, de ha továbbra is csak magunkra koncentrálunk, és nem a világ minden részére, akkor ezt még nem nevezhetjük végjátéknak.”

„Nagyon fontos, hogy  helyi szinten mindent megtegyünk, de önmagában ez globálisan  nem elég!”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .