Kezdőlap Címkék Vb selejtező

Címke: vb selejtező

A férfi kosárlabda válogatott legyőzte a horvátokat a vb-selejtezőn

0

A továbbjutásról már lemaradt magyar férfi kosárlabda-válogatott magabiztosan 84-65-re legyőzte a horvátokat a világbajnoki selejtezősorozat hatodik, utolsó fordulójában.

Eredmény, J csoport, 6. forduló:

Magyarország-Horvátország 84-65 (24-16, 24-17, 18-15, 18-17)

A magyar csapat pontszerzői: Vojvoda 21, Ferencz 17, Keller 14, Eilingsfeld 9, Jones 8, Perl 6, Benke 3, Filipovity 2, Horti 2, Váradi 2

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese annak tudatában lépett pályára Szombathelyen, hogy már nincs esélye kijutni a szeptemberi, kínai vb-re. Ehhez ugyanis az utolsó két selejtezőjét meg kellett volna nyernie, ám pénteken 75-41-re kikapott Olaszországban.

A vb-ről szintén lemaradt horvátok novemberben 74-69-re megverték a magyarokat Eszéken. A “visszavágónak” a házigazdák számára annyi tétje maradt, hogy győzelem esetén előnyösebb kalapból várhatják majd a 2021-es – esetleg részben magyar rendezésű – Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolását.

Az adriai gárda csak 2-0-ig vezetett az Arena Savariában, majd a hazaiak Vojvoda Dávid vezetésével nyolc ponttal elhúztak (21-13). Ez a különbség állandósult, majd a második negyedben a Monacóban légióskodó, honosított Jones Jarrod is elkapta a fonalat, Keller Ákos hatalmas zsákolásával pedig már 33-22 állt a nagyórán. Az ellenfél három percen át nem talált gyűrűbe, ezalatt a magyarok egy 9-0-ás rohammal még jobban megléptek, a nagyszünetben 48-33 volt az állás.

A folytatásban Vojvoda bedobta 17. pontját, s ekkor ugyanennyivel vezetett az Ivkovics-legénység (54-37), amit hangos “Ria, Ria, Hungária!” biztatással hálált meg a közönség. Nemsokára 21 pontra nőtt a különbség, így a zárószakaszra már nem maradtak izgalmak. A mezőny legjobbja a 21 pontos Vojvoda lett.

A selejtező első szakaszából a legutóbb Európa-bajnoki nyolcaddöntős válogatott júliusban Litvánia és Lengyelország mögött a C csoport harmadikjaként jutott a kvalifikáció második szakaszába, amelyben a D jelű négyes első három helyezettjével, azaz a horvátokkal, az olaszokkal és a hollandokkal került össze. Az így kialakult J jelű hatos csoportból a legjobb három válogatott jutott ki a Kína nyolc városában sorra kerülő világbajnokságra, azaz Litvánia, Olaszország és Lengyelország.

A válogatott a J csoport negyedikjeként hat-hat győzelemmel és vereséggel fejezte be a kétszakaszos világbajnoki selejtezősorozatot. A magyarok még sosem szerepeltek férfi vb-n.

A csoport további eredményei:

Litvánia-Olaszország 86-73
Lengyelország-Hollandia 85-76

A végeredmény:

1. Litvánia 23 pont, 2. Olaszország 20, 3. Lengyelország 20, 4. Magyarország 18, 5. Horvátország 16, 6. Hollandia 15 (MTI)

Kilátástalan játékkal, nehezen sikerült Feröert verni

0

Gyenge első félidő után a másodikban is csak szenvedett a magyar válogatott a Feröer-szigetek ellen, de végül Böde szerencsés góljával sikerült nyerni. A közönség többször is hangosan tüntetett a csapat ellen.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Már a meccs előtt lehetett tudni, hogy a döntetlen is elég a harmadik helyhez a csoportban, de ahhoz viszont minimum négygólos győzelem kell, hogy az induló Nemzetek Ligájában a magyar válogatott a B-csoportba kerüljön.

A magyar csapat a Gulácsi – Fiola, Guzmics, Kádár, Szabó János – Stieber, Pátkai, Nagy Ádám, Dzsudzsák – Ugrai, Eppel összeállításban kezdett. A feröeriek pedig így: Nielsen – Jonsson, Baldvinsson, Gregersen, Tór Naes – Vatnhamar, Sörensen, Benjaminsen, Edmundsson – Joensen, Faerö.

A meccs elején a szurkolók nagy része 10 percig csendben volt, talán így akarták jelezni elégedetlenségüket a Svájc elleni sima vereség miatt. Támadgattak a magyarok, de komoly helyzet nélkül, az első védést azonban Gulácsinak kellett bemutatnia.

Fél óra után jöttek magyar helyzetek: ebből Eppel fejelt egy szöglet után, majd Dzsudzsák szabadrúgását kellett védenie a feröeri kapusnak.

A közönség elégedetlen volt,

ébresztőt kezdtek skandálni, és a gyenge teljesítményt egy jelzővel is szóvá tették, majd a volt szövetségi kapitányt, Dárdai Pált kezdték éltetni, az Auf Wiedersehen pedig kétség kívül Bernd Storcknak szólt.

MTI Fotó: Illyés Tibor

A meccs meglehetősen unalmas volt:

a magyar csapat ötlettelenül próbált támadni, az egyetlen újítás az volt, hogy Dzsudzsák és Stieber helyet cserélt, de a feröeri védelem könnyedén állta útját a kísérleteknek. Ugrai volt talán a legaktívabb, ő azért egyszer eltalálta az oldalhálót – ez kapott egy kisebb tapsot. A szünetre viszont füttykoncert kísérte a magyar csapatot.

A félidőben Eppel helyére Böde állt – játékban, kreativitásban ezzel nem nagyon erősödött a magyar csapat. Viszont aktívabban kezdett, de csak veszélytelen beadásokig jutott.

Bő tíz perc után aztán Dzsudzsák lőhetett 20 méterről, de nem találta el a kaput. Utána Fiola amúgy nagyon gyenge beadását elvétették a védők, de Böde sem találta el a labdát.

Kicsit felélénkült a magyarok játéka,

Stieber lövését a kapusnak kellett védenie. Cserélt mindkét csapat: Benjaminsen helyett Hansson jött, Stieber helyére pedig Nagy Dániel.

A kisebb lendület megint eltűnt: főleg Bödét próbálták a többiek ívelésekkel megtalálni, de nem nagyon jártak sikerrel. Aztán váratlanul Kádár adott egy 50 méteres, nagyszerű labdát Ugrainak, aki azonban kicsit hosszan vette át, így a védők tisztáztak.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Jött az újabb feröeri csere: Bartalsstovu állt Sörensen helyére. Megint Ugrai került helyzetbe, jó cselek után, de beleléptek a lövésébe.

A közönség egyre fásultabb lett, azt azonban füttyel vegyes nevetés fogadta, amikor Fiola 10 másodpercen belül kétszer is ugyanolyan rosszul adta be a labdát. Sőt, a feröeriek passzolgatásánál

gúnyosan ollézni kezdtek a nézők.

Ez mintha jel lett volna a vendégeknek: a frissen beállt Bartalsstovu 17 méterről lőtt, centikkel fölé. Válaszul a másik oldalon Böde fejelt egy szöglet után, de nem volt elég pontos, védett a kapus.

A közönség egyre hangosabban tüntetett, de aztán a sokadik szögletnek a 81. percben meglett az eredménye:

az ide-oda pattogó labda Bödéről valahogy a kapuba került.

A feröeriek azonban jelezték, hogy nincs még vége a meccsnek, két veszélyes beadásuk is volt. Faero helyett beállt Olsen, Ugrai helyett pedig Sallai. Más már nem nagyon történt a meccsen, Bödének lehetett volna még ziccere, de nagyon lassú volt.

A lefújás pillanatában hatalmas füttykoncert tört ki.

A magyar csapat a csoport harmadik helyén zárt, messze elmaradva az első kettőtől, Portugáliától és Svájctól.

Simán kiütötték a svájciak a magyar válogatottat

0

Különösebben meg se kellett erőltetnie magát a svájci válogatottnak, a kapura a meccs nagy részében veszélytelen magyarok védelmi hibáit kihasználva könnyen nyerték a vb-selejtezőt, 4-0 után sikerült csak szépíteni. A svájciak azt is megengedhették maguknak, hogy több sztárjukat pihentessék. A két csapat nem volt egy súlycsoportban.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Az már gyakorlatilag a sorsolás pillanatában eldőlt, hogy a magyar válogatott nem fog kijutni a vb-re, és ez az előző forduló és a portugálok elleni vereség után matematikailag is biztossá vált. De

van még tétje a hátralevő meccseknek:

egyrészt a jövőre induló Nemzetek Ligája-sorozat csoportbeosztása, másrészt a majdani Eb-selejtezők kiemelési sorrendje miatt.

A selejtezőcsoportot százszázalékos teljesítménnyel vezető hazaiak a Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Moubandje – Xhaka, Freuler – Shaqiri, Frei, Zuber – Seferovic csapattal kezdtek, de a kispadon is olyan sztárok ültek, mint például a milanos Ricardo Rodriguez.

A magyaroknál a legjobb játékosok közül Dzsudzsák eltiltás, Szalai sérülés, Nikolics pedig saját döntés (illetve a korábban elmaradt meghívók) miatt hiányzott. Így a kezdőcsapat ez lett: Gulácsi – Bese, Guzmics, Kádár, Korhut – Pátkai, Elek – Varga, Nagy Á., Lovrencsics – Ugrai. Vagyis a diósgyőriek újonca, Ugrai Roland lett a kezdő csatár.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Két veszélytelen Shaqiri-lövéssel kezdődött a meccs. A svájciak támadtak, a magyar csapat láthatólag kontrákra rendezkedett be, de komoly helyzet az első negyedórában egyik kapunál sem volt.

A 18. percben aztán

Gulácsi hibázott óriásit: egy hazaadás után elcsúszott, Granit Xhaka pedig elvette a labdát

és az üres kapuba gurított: 1-0.

 

Két perccel később jött a második svájci gól:

Fabian Frei lövése megpattant a becsúszó Bese lábán,

Gulácsi tehetetlen volt: 2-0.

 

A gól után a hangosbemondónak kellett figyelmeztetni a magyar szurkolókat, hogy sportszerűen drukkoljanak, és ne rángassák a kerítést.

Továbbra is támadásban maradtak a svájciak, egy beadás után a kapu torkából kellett a védőknek tisztázni, majd megvolt az első kicsit veszélyes magyar lövés: Varga próbálkozása egy védőről pattant fölé. A szögletet Ugrai veszélyesen csúsztatta meg, de tisztáztak a védők.

Bese közben megsérült,

ráléptek a vádlijára, hordágyon vitték el – a svájci közönség sportszerű vastapsától kísérve. Lang állt a helyére, de még 10-en voltak a magyarok, amikor Gulácsi nagyot védett Shaqiri lövésénél.

A 35. percben megszületett az első sárga lap: a bíró úgy ítélte meg, a labdáért harcolva Ugrai odaütött Schärnek (azt viszont nem vette észre, hogy nem sokkal korábban Lang lekönyökölte Shaqirit, így a magyar védő megúszta, hogy első megmozdulására lapot kapjon). A meccs amúgy sportszerű volt, kevés szabálytalansággal.

MTI Fotó: Illyés Tibor

A 39. percben jött az újabb óriási svájci helyzet: Shaqiri beadását Seferovic négy méterről rúgta mellé.

Négy perccel később aztán már nem hibáztak: a magyar védők nem tudtak felszabadítani, többen is hibáztak, Shaqiri passzát pedig

Steven Zuber elrúgta a kapus mellett,

nagyon pontosan a bal alsó sarokba: 3-0.

 

Alig egy perccel később Elek letarolta Xhakát, ő is kapott egy sárga lapot. A félidő végén még Varga szabadrúgását védte Sommer.

A második félidő veszélytelen Elek-lövéssel indult – és egy újabb svájci góllal:

Zuber távoli lövésébe Gulácsi csak beleütni tudott,

és, bár védhető lett volna, a labda a kapuba esett: 4-0.

 

Két perccel később megint könnyedén mentek át a magyar védelmen, de az előrekeveredő Schär Gulácsiba lőtte a labdát. Sorra jöttek a svájci helyzetek, Frei kapásból lőtt fölé. Storck cserélt: a Puskás Akadémia játékosa, Márkvárt jött be Elek helyett.

Közben megint a magyar szurkolókat kellett figyelmeztetni, ezúttal arra, hogy ne használjanak petárdákat és rakétákat.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Egy szöglet után aztán az 57. percben váratlanul jött a magyar szépítés: már Kádár csúsztatását bravúrral védte Sommer, de a kipattanót

Guzmics Richárd félfordulatból a kapuba lőtte,

legalább a becsületgól sikerült, 4-1.

 

Cseréltek a svájciak is: Seferovic helyett jött Embolo. Kicsit leült a meccs, de azért Shaqiri veszélyes elfutása után Gulácsinak kellett védenie. A magyar csapat kihasználta harmadik cseréjét: Varga helyett jött Sallai. A svájciaknál Frei helyére jött Zakaria, aki egyből kapura is lőtt, de méterekkel mellé.

Aztán váratlanul jött egy nagy magyar helyzet: Sallai jól ment el a baloldalon, a beadása is pontos, Lovrencsics azonban

néhány méterről az üresen tátongó kapu helyett

a hosszú kapufánál lévő kapushoz fejelte (vagy inkább vállalta) a labdát. Válaszul a másik oldalon Embolo fejelt, Gulácsi védett, majd egy perccel később ugyanez a jelenet megismétlődött.

Az újabb helyzet aztán már nem maradt ki, a 83. percben egy beadás után a kipattanó Shaqiri elé került, aki továbbpasszolta,

Stephan Lichtsteiner pedig kilőtte a hosszú sarkot,

Gulácsinak esélye nem volt védeni: 5-1.

 

A gól után megint a magyar szurkolókat kellett figyelmeztetni – az MLSZ valószínűleg újabb büntetésre számíthat miattuk.

Freuler helyett még beállt Derdiyok, egy szöglet után pedig Moubandje távoli lövését kellett Gulácsinak védenie.Gól viszont a másik oldalon született a 89. percben: Nagy Ádám élesen középre lőtte a labdát, Sommer hibázott, beleütött, a meccset végigküzdő

Ugrai Roland pedig átfejelte a kapus fölött a labdát,

szép mozdulat volt: 5-2.

 

Ezzel gyakorlatilag vége is lett a meccsnek, a bíró nem hosszabbított. A magyarok utolsó meccse kedden lesz, a Feröer-szigetek ellen, Budapesten.

Magyarország-Portugália 0-1

0

A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap hazai pályán 1-0-ra kikapott az Európa-bajnok portugál csapattól a 2018-as világbajnokság európai selejtezősorozatában, ezzel eldőlt, hogy nem lehet ott az oroszországi tornán.

Groupama Aréna, Játékvezető: Danny Makkelie (holland)

Magyarország – Portugália 0-1 (0-0)

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Guzmics, Kádár, Korhut – Lovrencsics (Varga R., 78.), Elek (Pintér, 67.), Pátkai, Dzsudzsák – Priskin, Eppel (Böde, 60.) Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Portugália: Rui Patrício – Coentrao (Eliseu, 28.), Pepe, B. Alves, Cédric – Moutinho, J. Mário, Danilo, Martins (B. Silva, 63.) – A. Silva (Quaresma, 86.), C. Ronaldo Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Gólszerző:  A. Silva (48.)

Sárga lap: Pátkai (20.), Elek (45+2.), Dzsudzsák (82.), Fiola (89.) illetve Cédric (26.), Ronaldo (89.)

Piros lap: Priskin (30.)

 

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK