Simán kiütötték a svájciak a magyar válogatottat

0
483

Különösebben meg se kellett erőltetnie magát a svájci válogatottnak, a kapura a meccs nagy részében veszélytelen magyarok védelmi hibáit kihasználva könnyen nyerték a vb-selejtezőt, 4-0 után sikerült csak szépíteni. A svájciak azt is megengedhették maguknak, hogy több sztárjukat pihentessék. A két csapat nem volt egy súlycsoportban.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Az már gyakorlatilag a sorsolás pillanatában eldőlt, hogy a magyar válogatott nem fog kijutni a vb-re, és ez az előző forduló és a portugálok elleni vereség után matematikailag is biztossá vált. De

van még tétje a hátralevő meccseknek:

egyrészt a jövőre induló Nemzetek Ligája-sorozat csoportbeosztása, másrészt a majdani Eb-selejtezők kiemelési sorrendje miatt.

A selejtezőcsoportot százszázalékos teljesítménnyel vezető hazaiak a Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Moubandje – Xhaka, Freuler – Shaqiri, Frei, Zuber – Seferovic csapattal kezdtek, de a kispadon is olyan sztárok ültek, mint például a milanos Ricardo Rodriguez.

A magyaroknál a legjobb játékosok közül Dzsudzsák eltiltás, Szalai sérülés, Nikolics pedig saját döntés (illetve a korábban elmaradt meghívók) miatt hiányzott. Így a kezdőcsapat ez lett: Gulácsi – Bese, Guzmics, Kádár, Korhut – Pátkai, Elek – Varga, Nagy Á., Lovrencsics – Ugrai. Vagyis a diósgyőriek újonca, Ugrai Roland lett a kezdő csatár.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Két veszélytelen Shaqiri-lövéssel kezdődött a meccs. A svájciak támadtak, a magyar csapat láthatólag kontrákra rendezkedett be, de komoly helyzet az első negyedórában egyik kapunál sem volt.

A 18. percben aztán

Gulácsi hibázott óriásit: egy hazaadás után elcsúszott, Granit Xhaka pedig elvette a labdát

és az üres kapuba gurított: 1-0.

 

Két perccel később jött a második svájci gól:

Fabian Frei lövése megpattant a becsúszó Bese lábán,

Gulácsi tehetetlen volt: 2-0.

 

A gól után a hangosbemondónak kellett figyelmeztetni a magyar szurkolókat, hogy sportszerűen drukkoljanak, és ne rángassák a kerítést.

Továbbra is támadásban maradtak a svájciak, egy beadás után a kapu torkából kellett a védőknek tisztázni, majd megvolt az első kicsit veszélyes magyar lövés: Varga próbálkozása egy védőről pattant fölé. A szögletet Ugrai veszélyesen csúsztatta meg, de tisztáztak a védők.

Bese közben megsérült,

ráléptek a vádlijára, hordágyon vitték el – a svájci közönség sportszerű vastapsától kísérve. Lang állt a helyére, de még 10-en voltak a magyarok, amikor Gulácsi nagyot védett Shaqiri lövésénél.

A 35. percben megszületett az első sárga lap: a bíró úgy ítélte meg, a labdáért harcolva Ugrai odaütött Schärnek (azt viszont nem vette észre, hogy nem sokkal korábban Lang lekönyökölte Shaqirit, így a magyar védő megúszta, hogy első megmozdulására lapot kapjon). A meccs amúgy sportszerű volt, kevés szabálytalansággal.

MTI Fotó: Illyés Tibor

A 39. percben jött az újabb óriási svájci helyzet: Shaqiri beadását Seferovic négy méterről rúgta mellé.

Négy perccel később aztán már nem hibáztak: a magyar védők nem tudtak felszabadítani, többen is hibáztak, Shaqiri passzát pedig

Steven Zuber elrúgta a kapus mellett,

nagyon pontosan a bal alsó sarokba: 3-0.

 

Alig egy perccel később Elek letarolta Xhakát, ő is kapott egy sárga lapot. A félidő végén még Varga szabadrúgását védte Sommer.

A második félidő veszélytelen Elek-lövéssel indult – és egy újabb svájci góllal:

Zuber távoli lövésébe Gulácsi csak beleütni tudott,

és, bár védhető lett volna, a labda a kapuba esett: 4-0.

 

Két perccel később megint könnyedén mentek át a magyar védelmen, de az előrekeveredő Schär Gulácsiba lőtte a labdát. Sorra jöttek a svájci helyzetek, Frei kapásból lőtt fölé. Storck cserélt: a Puskás Akadémia játékosa, Márkvárt jött be Elek helyett.

Közben megint a magyar szurkolókat kellett figyelmeztetni, ezúttal arra, hogy ne használjanak petárdákat és rakétákat.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Egy szöglet után aztán az 57. percben váratlanul jött a magyar szépítés: már Kádár csúsztatását bravúrral védte Sommer, de a kipattanót

Guzmics Richárd félfordulatból a kapuba lőtte,

legalább a becsületgól sikerült, 4-1.

 

Cseréltek a svájciak is: Seferovic helyett jött Embolo. Kicsit leült a meccs, de azért Shaqiri veszélyes elfutása után Gulácsinak kellett védenie. A magyar csapat kihasználta harmadik cseréjét: Varga helyett jött Sallai. A svájciaknál Frei helyére jött Zakaria, aki egyből kapura is lőtt, de méterekkel mellé.

Aztán váratlanul jött egy nagy magyar helyzet: Sallai jól ment el a baloldalon, a beadása is pontos, Lovrencsics azonban

néhány méterről az üresen tátongó kapu helyett

a hosszú kapufánál lévő kapushoz fejelte (vagy inkább vállalta) a labdát. Válaszul a másik oldalon Embolo fejelt, Gulácsi védett, majd egy perccel később ugyanez a jelenet megismétlődött.

Az újabb helyzet aztán már nem maradt ki, a 83. percben egy beadás után a kipattanó Shaqiri elé került, aki továbbpasszolta,

Stephan Lichtsteiner pedig kilőtte a hosszú sarkot,

Gulácsinak esélye nem volt védeni: 5-1.

 

A gól után megint a magyar szurkolókat kellett figyelmeztetni – az MLSZ valószínűleg újabb büntetésre számíthat miattuk.

Freuler helyett még beállt Derdiyok, egy szöglet után pedig Moubandje távoli lövését kellett Gulácsinak védenie.Gól viszont a másik oldalon született a 89. percben: Nagy Ádám élesen középre lőtte a labdát, Sommer hibázott, beleütött, a meccset végigküzdő

Ugrai Roland pedig átfejelte a kapus fölött a labdát,

szép mozdulat volt: 5-2.

 

Ezzel gyakorlatilag vége is lett a meccsnek, a bíró nem hosszabbított. A magyarok utolsó meccse kedden lesz, a Feröer-szigetek ellen, Budapesten.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .