Kezdőlap Címkék Pestis

Címke: pestis

200-nál többen haltak meg pestisben Madagaszkáron

0

Több mint kétszáz áldozatot követelt a járvány augusztus óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A WHO szerint augusztus 1. és november 22. között 2348-an fertőződtek meg pestissel, közülük 202-en haltak bele a kór valamely formájába. Tedros Adhanom WHO-főigazgató szerint

a járvány legrosszabb szakaszán ugyan már túl van az ország,

de figyelemmel kell kísérni, és időben kell reagálni az új fertőzéses esetekre 2018 áprilisáig, amikor is véget ér a pestisszezon.

Madagaszkáron évente átlagosan mintegy 400 pestises megbetegedést jelentenek, többségében bubópestist. A kórnak ezt a formáját bolhák terjesztik. A mostani járvány során azonban a betegek túlnyomó többsége a sokkal súlyosabb tüdőpestist kapta el.

A járvány emberről emberre, az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel terjed,

kezelés nélkül 24 óra alatt akár halálhoz is vezethet.

Újabb pestisjárvány fenyeget?

0

A Világbank ötmillió dolláros gyorssegélyt ad Madagaszkárnak a pestisjárvány megfékezésére. Egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a járvány a szigetről átterjedhet más afrikai országokra is.

Régebben a pestist elsősorban patkányok, egészen pontosan a bolháik terjesztették (újabb kutatások szerint viszont inkább a mongol futóegerek bolhái), például a 14. században, amikor 100 millió ember halt meg Európában a járvány miatt, köztük uralkodók is. A mostani járvány viszont azért is veszélyes, mert

már cseppfertőzéssel is terjed,

vagyis az emberek egymásnak is átadhatják.

Míg korábban inkább csak falvakban jelent meg a betegség, mostanra már elérte a nagyvárosokat is. 1800 megbetegedést tartanak nyilván, közülül 127-en meghaltak. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint ugyan javul a helyzet, de továbbra is fennáll a veszélye, hogy egy pestises beteg például repülőre száll, és a betegség más országokban is elterjed.

A Világbank szerint

ennek a veszélye Dél-Afrikában, Kenyában, Etiópiában, a Franciaországhoz tartozó Réunionön, a Comore- és a Seychelle-szigeteken a legnagyobb.

A hatóságok felkészültek ezeknek az országoknak a repülőterein, hogy szűrjék az esetleges vírushordozókat. Ehhez nyújt segítséget a Világbank.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK